1988 yılından beri mimari proje, inşaat ve taahhüt konularında hizmet veren, Uluocak Mimarlık Ltd. Şti’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürüten Süleyman Uluocak, Zeytinburnu Telsiz Mahallesi Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Şengün ve dernek Kurucu Başkanı Yusuf Yonucu’nun organize ettiği seminerde, katılımcıların sorularına tek tek cevap verdi.  

Vatandaşların ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği seminere, çevre ilçelerden katılımın çok oluşu da dikkat çekti.

BİREYSEL MÜRACAT YAPMAYIN

Yapı Kayıt Belgesi’nin kişiye değil, bütün binaya verileceğini söyleyen Uluocak, “Başvuruları bireysel değil, bina sakinleri bir araya gelerek müracaat edin. Zeytinburnu’ndaki herhangi bir mühendislik firmasına başvurursanız, binanızın değerinin ne olduğuna dair keşfi ücretsiz yapacaktır. Yapı Kayıt Belgesi’nin daire veya ticaret alanı olarak kullanılan dükkan başına ne kadar düştüğünü hesaplayarak, aranızda toplayın ve öyle yatırın. Tek tek başvurularda yatırdığınız para yanar” diyerek imar barışından yararlanmak isteyen vatandaşları uyardı. Uluocak ayrıca, kendisinden bilgi almak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu da belirtti.

Konuyla ilgili en çok merak edilenlerin başında; “İmar Barışı için başvurular ne zamana kadar yapılabilecek?, yapılan düzenleme hangi yapıları kapsıyor?, imar barışından önce alınmış bir yıkım kararı varsa bu cezalar ne olacak?, yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlıyor mu?” gibi sorular oldu.

BAŞVURUDA SON TARİH 31 EKİM

31 Aralık 2017’ye kadar yapılan yapıları kapsayan İmar Barışı düzenlemesinin, vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve yasallık kazandırılması açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Mimar Süleyman Uluocak, imar barışından yararlanmak için de başvuruların 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edeceğini, belge bedelinin ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebileceğini söyledi.

Yapı kayıt belgesi ile öncelikle vatandaşın kendisini devlete ve belediyeye karşı tanıtmış olacağını ve husumetin son bulacağını söyleyen Uluocak, arsası problemsiz her yapının kat mülkiyetine geçmiş olacağını ve daha önce kredi çekilemeyen daire ve dükkan sahiplerinin de kredi çekebileceğini belirtti.

VATANDAŞLAR BELGE İÇİN NE KADAR ÖDEYECEK?

Yapının bulunduğu arsanın Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlı yapılar için yüzde 5 oranında uygulanacak.

YAPI KAYIT BELGESİ KALICI İMAR HAKKI SAĞLAMAZ

Yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

İMAR BARIŞINDAN ÖNCE ALINMIŞ YIKIM VE PARA CEZALARI İPTAL

Yapı hakkında yıkım kararı verilmişse ya da tahsil edilememiş idari para cezası varsa iptal edilecek.

YAPI BELGESİ NE İŞE YARAYACAK

Bu belgeyi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

İMAR BARIŞI KAPSAMINDA KAT MÜLKİYETİNE GEÇİLMİŞ OLACAK

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

İMAR BARIŞINDAN FAYDALANAMAYACAK YAPILAR

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazine’ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar faydalanamayacak.

Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ve tarihi yarımadada bulunan yapılar ile üçüncü kişilere ait özel mülkiyette bulunan yapılar, hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar, inşaat halinde olup ikamet edilmeyen yapılar, herhangi bir afet tehlikesi karşısında can ve mal emniyetini tehdit ettiği ilgili idare veya mahkeme kararıyla tespit edilen yapılar ile hakkında yıktırılması yönünde yargı kararı bulunan yapılar hakkında yapı kayıt belgesi düzenlenemez.

HAZİNE VE BELEDİYEYE AİT TAŞINMAZLAR ÜZERİNDEKİ YAPILAR

Belgesi alınan yapıların, Hazine'ye veya belediyelere ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde bu taşınmazlar bakanlığa tahsis edilecek. Tahsis işleminden sonra belge sahipleriyle bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine bu taşınmazlar bakanlık veya ilgili belediyeler tarafından belirlenen rayiç bedel üzerinden doğrudan satışa çıkarılacak.

YAPI KAYIT BELGESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli.

MÜRACAATTA GEREKLİ BELGELER

* E-Devlet şifresi

* Geçerli bir cep telefonu numarası

* Geçerli bir e-posta adresi

* Beyan edilecek yapının adresi

* Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

* Toplam inşaat alanı, konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam

alanları (Metrekare)

* Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı

* Arsa/arazinin emlak vergisi birim değeri (İlgili belediyeden alınabilecek)

* Yapının bulunduğu arsanın alanı.

Varsa tapudaki alan yoksa beyan

edilecek alan (Metrekare)

* Yapı sınıfı (Sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

* İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

* Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf.

İskanı olmadığı için Zeytinburnu’nda bir dönem bütün dükkanların belediye tarafından kapatıldığını, işin içinden çıkamayınca yeniden açıldığını söyleyen Uluocak, “Yapı Kayıt Belgesi, İskan Belgesidir. Ruhsatlarınızı alabileceksiniz. 31 Ekim tarihine kadar yapı kayıt belgelerinizi alın. Hem devletimizle barışalım, hem de kat mülkiyetimizi alarak söz sahibi olalım” dedi.

ZEYTİNBURNU’NDA ADA BAZLI KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Öncelikle mutlak suretle Zeytinburnu’nun yenilemesi gerektiğini, 80 yılından sonra yapılan binaların iki büyük deprem gördüğünü de sözlerine ekleyen Uluocak,  binaların ticari ömrünün 30, kullanım ömrünün ise 50 sene olduğunun altını çizdi.

Özellikle Zeytinburnu’nda binaların kullanım ömrünü tamamlandığını sözlerine ekleyen Mimar Süleyman Uluocak, “Hem yapı kayıt belgelerini, hem kat mülkiyetini alın ama mutlak suretle Ada Bazında Kentsel Dönüşüm için iyi bir müteahhit firmayla anlaşın ve çalışın” diyerek devam etti.

‘KAZANÇLI SİZ OLURSUNUZ’

Kat mülkiyeti aldıktan sonra, dairelerin kişi adına olacağını ve müteahhit firmayla, TOKİ veya KİPTAŞ’la herkesin kendi dairesi için pazarlık yapma şansının da olacağını belirten Uluocak, “Hisseli yer varsa, hisse sahipleriyle görüşülür ve hisse oranında pay verilir. Ama daireniz olursa daire sahipleriyle tek tek görüşülür ve kazançlı siz olursunuz” diyerek, komşuluk ilişkilerinin de belki bu vesile ile daha da içselleşeceğini, birlik ve beraberliğin önemini anlama noktasında hayırlara vesile olabileceğini söyledi.

Mimar Süleyman Uluocak, son olarak “Zeytinburnu’nda Ada Bazlı Kentsel Dönüşüm şart ve yapılması lazım” diyerek konuşmasını tamamladı. 

İmar Barışı ile ilgili seminere katılan Türkiye Finans Katılım Bankası Zeytinburnu Şube temsilcileri de, imar barışı sürecinin başından sonuna ödenecek bedellerle ilgili kredi fiyatlandırılmasıyla ilgili kampanya düzenlediklerini söylediler.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi