Şubat ayı meclisinde alınan karara göre, Avcılar Belediyesi sosyal tesislerinde engelli vatandaşlara yüzde 20 oranında indirim uygulanacak.
Peki, karara ilçede yaşayan engelli vatandaşlar ve aileleri ne diyor?  Bizler de ilçede engelliler adına yoğun bir şekilde çalışan Avcılar Engellilere Hizmet Derneği (AVANDER)’in kapısını çaldık. Dernek Başkanı Ahmet Halit Vardar’a hem bu kararla ilgili yorumlarını hem de derneğin faaliyetlerini sorduk.



HER ENGELLİ BİR YILDIZ
500 bin aşkın kişinin yaşadığı Avcılar’da 17 bin 500 engelli vatandaşın yaşadığını, bunlardan sadece bin 876’sı ile tanışabildiğini ve derneğe üye olarak çalışmalar yaptıklarını belirten AVANDER Başkanı Ahmet Vardar, “Amacımız, engelli bireylerin kendilerini daha rahat ifade edebildikleri bir alan oluşturmaktı. Onları sosyalleştirmek amacı ile çıktığımız bu yolda, giderek büyüyerek yola devam ediyoruz. Derneğimizde, takı tasarım kursu, resim ve müzik kursları bulunuyor. Engelli bireylerden ve ailelerinden hiçbir ücret talep etmeden, görevimizi yerine getiriyoruz.16 aydır başkanlığını yaptığım derneğimiz, dört yıldır aktif bir şekilde çalışıyor. Engelli vatandaşlarımız birer yıldız gibiler ve onlar için yapılan her hizmet bir vatandaşlık görevi” dedi.



ENGELLİLER İÇİN YETERLİ OKUL YOK
Avcılar Belediyesi ile ortak çalışmalar da yaptıklarını belirten Vardar, servis araçları temininde yardımcı olduklarını söyledi. Engellilere sosyal tesislerde yapılacak olan yüzde 20 oranındaki indirimden memnun kaldıklarını belirten Vardar, “Engelsiz Belediyecilik kapsamında yürütülen bu çalışmayı destekliyoruz. Bu oran daha da artırılabilir” şeklinde konuştu.
Karardan memnun olduklarını ifade eden engelli aileleri de oranın biraz daha arttırılmasını istediklerini belirterek, ilçedeki engellilere yönelik okulların azlığından dert yandı. Avcılar ilçesinde devlete ait sadece bir okulun bulunduğunu ve onun da 7-12 yaş arası engelli çocuklar için olduğunu belirten veliler, bu okulların sayısının arttırılmasını istedi.




SESSİZ DÜNYANIN DİLİ                 
Avcılar Belediyesi Gençlik Merkezleri, bünyesinde eğitim alan öğrencilere ‘Sosyal Farkındalık’ yaratabilmek için, ‘verilen eğitimlere ek olarak ‘ne yapılabilir’ ana temalı anket düzenledi. Ankette seçenekler arasında en çok oyu alan ise ‘işaret dili’ oldu. Bu kapsamda çalışmalarını hızlandıran Avcılar Belediyesi, Denizköşkler ve Firuzköy Gençlik Merkezleri, işaret dili eğitimi için gerekli çalışmaları tamamladı.
‘İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz’ söylemi ile başlayacak olan dersler, haftada iki gün olacak. Haftanın bir günü TEOG sınavına hazırlanan öğrenciler için başlayacak olan kurs, diğer gün de YGS sınavına hazırlanan öğrenciler için hizmet verecek.
Sessiz dünyayı anlamak için verilecek olan ‘İşaret Dili’ talebinin öğrencilerden gelmesi ise, Avcılar Belediyesi Gençlik Merkezleri’nde verilen eğitimin ne denli doğru olduğunu ispatlar nitelikte. Avcılar Belediyesi, ilçede yaşayan engelli vatandaşların sosyal hayatın içerisinde daha fazla yer almaları için; sinema günlerinden konservatuara, Down Sendromlular fidanlığı oluşturarak ağaç dikimine, Firuzköy Spor Tesisleri’nde haftada iki gün ücretsiz spora varana kadar birçok hizmetin altına imzasını atmıştı.
 
 
EDİTÖRÜN NOTU
Hepimiz engelli adayıyız
Sahip olduklarımızı kaybetmeden değerini anlayamayacak kadar nankör bir varlık insanoğlu. Vücut bütünlüğümüz bozulmadan, bazı organlarımız işlevini yitirmeden engelli vatandaşlarımızın hayata tutunmaktaki zorluklarını da aynı nankörlük nedeniyle anlamaktan aciziz. Yaşadığımız sürece her an engelli adayı olduğumuzu hatırlasak, sıradan vatandaştan en yüksek mevkide bulunanlara kadar, eminim dünya daha yaşanabilir bir yer olurdu.
Yine de AVDER örneğinde olduğu gibi, onlar için beklentisiz çaba gösteren sivil toplum örgütlerinin var olması, yerel yönetimlerin bu kurumlara destek vermesi sevindirici. Ama bu çabaların artarak sürebilmesi için vatandaş olarak bizlere de iş düşüyor. İster maddi destek verin, ister gönüllüleri olun ama mutlaka omuz verin... Senay Badur-Kent Yaşam
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Editör: Haber Merkezi