Ziya Gökalp Ortaokulunda  yeni müfredat tanıtım seminerinin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Murat Aydoğdu, yeni müfredatın alan çalışmasının yapılarak hazırlandığını söyledi. Bakanlık yetkililerinin bunu düzenlenen programlarda illerde tanıtmaya, anlatmaya çalıştığını ifade eden Aydoğdu, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı daire başkanlarının yeni müfredat hakkında öğretmenlerin bilgi sahibi olması için çaba sarf etmesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Öğretmenlerin de bunu en iyi şekilde anlaması ve anlatmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Aydoğdu, artık taklitçi değil, icraatçı olmamız gerektiğini söyledi.

            Aydoğdu,” Okullarda uygulanan müfredatlar, sosyal davranış modelleri sağlayarak öğrencilerin değer sistemlerinin gelişiminde önemli rol oynar. Okuldaki etkinlikler, aleni yahut örtük olarak öğrencilerin değerlere ilişkin bilgi ve kavrayışlarını, toplumun bir üyesi olarak belirli değerleri davranışa dönüştürmeleri için gereken becerileri geliştirmelerine yardımcı olur. Önceki müfredatlardan farklı olarak yenilenen müfredatlarda değerler ve değer eğitimi müfredatların odağını oluşturmuştur.Müfredatlarla öğrencilere aktarılması hedeflenen kök değerler şunlardır: adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverliktir.”dedi.

              Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve yerleştirme Hizmetleri daire başkanı Mehmet Emin Günaydın ise, yeni müfredat ile hedeflenen temel amacın nitelikli insan yetiştirmek olduğunu ifade etti. Slayt sunum eşliğinde müfredatın yenileme gerekçelerini anlatan Günaydın, bunların pratik bilgi, beceri ve yetkinlikler, güncel nitelikler ve değerlerimiz gibi konuların başı çektiğini söyledi. Nitelikli insan kaynağına nasıl ulaşmamız gerektiği konularına kafa yormamız gerektiğini dile getiren Günaydın, çıraklık eğitiminden artık beceri eğitimine geçmek gerektiğini vurguladı.

       Günaydın,Müfredatlar neden yenilendiğini de anlatan Karagöz,”Dünyada ve ülkemizde yaşanan sosyokültürel, bilimsel ve teknolojik gelişmeler öğrencilerin gelecekte toplumun üretken üyeleri olarak sahip olmaları gereken vasıf örgüsünü ve nitelik dokusunu da değiştirmiştir. İçerisinde bulunduğumuz çağda, öğrencilerin sahip olmaları gereken temel bilgi, beceri ve değerlerin yanı sıra bunları edinme sürecindeki farkındalıkları da önem arz etmektedir. Ayrıca kazanılmış olan özelliklerin hayatın farklı alanlarında kullanılabilmesi için iyi bir donanıma ve altyapıya sahip olunması da bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum, ülkemizin bugününden yarınlarına kendilerinden çok şey beklenen ve büyük umutlar bağlanan gelecek nesillerin daha donanımlı bir şekilde yetişmesi için müfredatların yenilenmesi ihtiyacını doğurmuştur. Yenileme çalışmalarının başlamasında kalkınma planları, 64 ve 65. hükümetlerin eylem planları, uluslararası ölçekte gerçekleştirilen sınavların sonuçları, farklı ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlar ile gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar etkili olmuştur. Sonuç olarak mevcut öğretim programları; öğrenme öğretme teori ve yaklaşımlarındaki yenilik ve gelişmeler doğrultusunda çağın gerekliliklerini, ferdin ve toplumun değişen ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yenilenmiştir”diye konuştu.

        Seminere İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Ahmet Gelal,Şube müdürleri Cevdet Parlar, Yakup Alhan, Mehmet Tüzen,Süleyman Akkuş ve 3 ilçe milli eğitim müdürü ve öğretmenler katıldı.

                Farmatör öğretmenler ilçelerde ve il içinde toplantı yaprak yeni müfredatı tanıtmaya başladılar.

Editör: Haber Merkezi