Akmugan: Derneğin faaliyetlerini özetledi

Düzenlenen panelde ev sahibi konumunda olan Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı A.Hadi Akmugan yaptığı konuşmada, derneğin kurulduğu gün itibariyle günümüze yaptığı çalışmaları özetledi. Akmugan, memleketimiz olan Iğdır’ın düşman işgalinden kurtuluşu ve yanı başımızda bölgeye felaket olan METSAMOR nükleer santralini gündeme taşımakta bu etkinliklerden biri. Şu bir gerçek ki, sivil toplum örgütleri ( STK’lar) bu tür olaylara el atmaz ve takibini yapmazsa devletleri yönetenlerde bazen önemli sorunları kulak arkası edebiliyor. Bizlerde dernek yönetimi olarak sizlerin de desteği ile sürekli sosyal sorumluluk projelerine el atmaktayız” dedi



Karakoyunlu’dan tarihi anlatan slayt
Düzenlenen panelin moderatörlüğünü İSTAD başkanı ve Dernek yönetim kurulu üyesi Sefer Karakoyunlu yaptı. Karakoyunlu, konuşmacılara söz vermeden önce hazırlattığı slaytı sundu. ÇERNOBİL  Nükleer santralin bölgede yarattıklarını anlatan gösterimde, METSAMOR’un da olası bir patlama ve sızmada yaratacağı vahşete dikkat çekildi.



Metin Yıldırım: tarihsel gerçekleri unutmamak gerekiyor
Panalistlerden Sosyal Bilimci/ Yazar Metin Yıldırım’da Ermenilerin Iğdır bölgesindeki vahşetlerine dikkat çekerek, hazırladığı görüntülerle tarihe ışık tuttu. Yıldırım, Ermeniler ağa babalarınında desteğiyle sadece Iğdır ve çevresinde Türklere ve Kürtlere yönelik katlıamlar yapmakla yetinmediler, yakın tarihimizde Hocalı’da da dünyanın gözü önünde soykırım yaptılar. Yıldırım,” Iğdır hiçbir zaman Osmanlı toprağı olmadı ve Cumhuriyet dönemine kadarda ya İranlıların hakimiyetine girdi, ya Rusların  yada kısa bir sürede olsa Ermenilerin işgalinde kaldı. İşte bu dönemlerde Iğdırın tek savunucusu ve kurtuluş mücadelesi vereni yine bölgenin Türk ve Kürt halkı oldu. Ne zaman ki Cumhuriyetin ayak sesleri duyuldu ve Atatürk’le Kazım Karabekir’in öncülüğünde Türk ordusu Iğdırda var oldu” dedi..



Göç önlenmeli
Metin Yıldırım, Iğdır’ın sadece son 10 yılını ele aldığımızda görüyoruz ki, her yıl nüfusu azalmakta. Şöyleki, 5 biç dışarıdan göç alırken, 8 bin veya 7 bin göç vermekte. Yani her yıl eksilerde gitmekteyiz. Burda devletimizle beraber işadamlarımızada görev düşmektedir. Yatırım yapsın, istihdam yaratsınlar. Son yıllarda önemli firmalarımızın gidip yatırım yaptıklarınıda gururla duymakla beraber örnek olmalarını umuyorum” dedi.

Nükleer santralsizde olabilir
Elektrik mühendisi ve Nükleer karşıtı platform üyesi Nurcan Bircan Yayla’da sunumunda Nükleerin varolduğu ülkelerde ve çevresinde nasıl bir bela olduğunun altını çizdi. Yayla sunumunda şunlara dikkat çekti, 193 ülkenin sadece 32’sinde Nükleer santral var. Yani birilerinin dediği gibi Nükleer santral olmazsa enerjisiz kalırız kocaman bir yalan veya uydurma. Bugün 32 ülke dahi elindeki bu santrallerden nasıl kurtulacağım diye düşünürken, buna Almanya örnektir, bizde hala diretilmekte.  Bu anlamda dünyada en iyi önlemi alan ülke olarak bilinen Japonya dahi yaşadığı son depremden sonra Nükleer den vaz geçtiğini, rüzgar ve güneş’e yöneldiğini açıkladı.



Erken uyarı sistemi şart
Bircan Yayla, konuşmasına şöyle devam etti: Öncelikle sadece Iğdırın değil, Kars, Ardahan, Ağrı ve hatta Ermenistanın başkenti Erivan’ında büyük bir felaketle karşı karşıya olduğu METSAMOR, derhal kapatılmalı. Ancak bugün kapatılmaya başlansa 15 yıl soğuması ve minimum 30 yıl riskiyle beraber yaşayacağımız bölgede erken uyarı sistemi şart. Devleti yönetenler bölgeyi ve yaşayanlarını korumak adına bölgeye erken uyarı sistemleri kurmalı ve olası bir felakette en azından daha az zaıyatla nasıl kurtulunmalı onu oluşturmalıdır. Öte yandan söz konusu santralin ürettiği elektirikte öyle ahım şahım değil. Burda bir başka şey vardır. Aksi halde Türkiye versin O elektiriği ve kurtulalım bu beladan.



Ermeniler Nükleerle suçüstü yakalandı
Bircan Yayla, yaptığı konuşma da birbaşka konuya dikkat çekti. Yayla,  hereks bilir ki Nükleer santralle, Nükleer silah aynı paralelde üretilir. Yani ben METSAMOR’da sadece elektrik üretildiğini düşünemiyorum. Öte yandan yine herkes biliyor Ermeniler Nükleer atıkı zinsiz ve kaçak olarak birbaşka yere satmak isterken suçüstü yakalandılar. Bunun için burada üretilen elektirik çokda olmazsa olmaz değil, arka planı araştırılmalı.

Patlarsa ne olur..?
Yayla, METSAMOR’un patlaması veya kaçak yapması dururmunda ÇERNOBİL’^den daha kötü sonuçlar vereceği kaçınılmazdır. Çünkü ÇERNOBİL de test yaparken patlama oldu ve bunu Ruslar uzun süre gizlediler. Taaki uzaydan fark edilene kadar bölgeye yayıldı. Burası ise eski Rus teknolojisiyle yapılmıştır.  Yani, METSAMOR’un Nükleer yakıtını koruyacak bir koruma havzası yok. İşte bölgenin yüzyıllara yayılacak felaketinin adı METSAMOR’dur ve buna dikkat çekecek olanlarda bölge halkı ve sizler gibi sivil toplum kuruluşlarıdır” dedi.

Panalistlere teşekkür plaketi
Birçok STK temsilcisinin, siyasetçinin ve Iğdırlıların katıldığı panel Bakırköy Kartaltepe Kültür Merkezinde gerçekleşti. Toplantı sonrası Panalistlere katılımlarından dolayı birer teşekkür plaketi veridi. Plaketleri ise derneğin kururcu başkanı Aydın Şavluk, ikinci Başkan Emirali Karaali ve üçüncü Başkan Şükrem Aras verdiler.
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi