İstanbul’da yaşayan Iğdırlıların yoğun ilgi gösterdiği programa Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Hadi Akmugan ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra CHP İl Başkan Yardımcısı Oruç Oymak, CHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Haydar Koparan ve Yönetim Kurulu üyeleri, MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Seyfettin Tiryaki ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP İBB Meclis üyesi Zeynel Yılmaz, Meclis üyesi Erdoğan Dulkadir, eski SHP İlçe Başkanı Turgay Özcan, Ak Parti 3. Bölge Milletvekili adaylarından Arif Kalmaz, AK Parti Avcılar Belediye Meclis üyesi Mustafa Akot ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AL ELMA İKRAM EDİLDİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan gecede programa katılan vatandaşlara Iğdır’ın al elması ikram edildi. Programın devamında Araştırmacı-Yazar Metin Yıldırım Iğdır’ın tarihi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Iğdır’ın bu günlere gelmesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok ciddi emekleri olduğunun altını çizen Yıldırım, Ermeni çeteler tarafından yapılan katliamlar nedeniyle Iğdır’da ciddi acılar yaşandığı ancak bunların pek dile getirilmediğini söyledi. Yıldırım, ardından Iğdır’ın tarihin anlatan, kendi hazırladığı slayt gösterisini katılımcılarla paylaştı.

‘AMACIMIZ BİR ARAYA GELMEK’

Düzenlenen programın sunuculuğunu Yaşam Gazetesi imtiyaz sahibi Celal Karaali yaparken Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Hadi Akmugan yaptığı konuşmasında Iğdır’ın kurtuluşu ile ilgili önemli bilgiler vererek,” Iğdır’ın kurtuluşu kolay olmadı. 45 bin şehit verildi bu kurtuluş için. Iğdır tarihi ve doğası ile baştanbaşa bir başyapıttır. Bereketli toprakların olduğu bir yerdir Iğdır. Ağrı dağının 3/1’i Iğdır’dadır. Bizim amacımız İstanbul’da yaşayan Iğdırlıları bir araya getirmek, tanıştırmak ve etkinlikler düzenlemektir. Iğdır’ın zaman içerisinde çok geliştiğini biliyoruz. Artık kentlerden Iğdır’a bir göç var. Bu sevindirici bir durumdur. İnşallah Iğdır’ımız çok daha gelişir ve büyür. Bugün bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

‘METZAMOR BÖLGEYE FELAKET OLACAK’

Dernek başkanı Akmugan’ın ardından Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri’nden Sefer Karakoyunlu yaptığı konuşmasında Ermenistan’da kurulan Metzamor nükleer santrali ile ilgili önemli bilgiler verdi. Karakoyunlu Iğdır’da meydana gelen birçok hastalığın sebebinin Metzamor santrali olduğunu dile getirerek, “Bu duruma hala bir çözüm bulunabilmiş değil. Öte yandan açıklama yapılmaya dahi tenezzül edilmiyor. Hepimiz bazı olaylara şahidiz. Hayvanlarımız 3 başlı doğuyor, çocuklarımız hastalıklı doğuyor. Iğdır deyip geçmemek gerekiyor. Kentimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bugün bir şeyler yapmamız gerekiyor. Eğer yapmazsak ilerde ‘Iğdır’da tehlike var’ diyerek Iğdır’ı boşaltırlar” diye konuştu.

‘IĞDIR TÜRKİYE’NİN KALESİDİR’

Karakoyunlu’nun ardından kürsüye çıkan Azerbeycan Devlet Ajansı Temsilcisi Dr. Sabir Şahtahtı ise yaptığı konuşmasında, “Iğdır Türk dünyasın alınmaz kalesidir. 20. Asırlarda yapılan Ermeni katliamları ile bugün ki metzamor santrali aynıdır. Metzamor, Türkiye için hazırlanan bir bombadır. Onlar Metzamor’u bilerek yaptılar. Bütün bu konuştuklarımızın sonunda tek bir soru ortaya atılıyor. Ne yapmamız lazım? Hala sahte ‘Ermeni Soykırımı’nı dile getiriyorlar. Bence bu konu hakkında ciddi çalışmalar yaparak imza toplamak gerekiyor. Ya da toplu müracaatlar yapmak gerekiyor. Eğer bunu yapmazsak kendi kendimize konuşmuş oluruz” dedi.

IĞDIR’IN TÜRKÜLERİ SÖYLENDİ

Şahatlı’nın konuşmasının ardından program Kars Halk Müziği sanatçılarından orkestra Iğdır ve Yılmaz Yıldırım’ın seslendirdiği eserlerle devam etti. Iğdır’ın en bilinen, dillere dolanan şarkılarını seslendiren Yıldırım izleyicilerden tam not alırken, programa katılan bazı izleyiciler kendini tutamayarak sahnede yöresel halk oyunları figürleri sergiledi. Iğdır’ın önemli sanatçılardan Latif Ayyıldız ise söylediği eserlerle duygu dolu anlar yaşattı. Ardından sahneye çıkan Iğdır Kafkas Kartalları ekibi, sergiledikleri birbirinden güzel halk oyunları ile izleyenleri kendilerine hayran bıraktı. Gösterinin ardından programa katılan konuşmacılara dernek yönetimi tarafından teşekkür plaketi verildi.

Bilal ÇIĞRIM-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi