Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda iletişim uzmanı Gökhan Yenipazar’ın katılımıyla “İletişimin Anahtarı” başlıklı seminer düzenlendi. Yenipazar, salonu tıka basa dolduran engellilere sosyal hayatta sağlıklı ve olumlu iletişim kurmanın tüyolarını “Algı, Dinleme, Konuşma ve Empati” başlıkları altında anlattı.

“İNSANLARI NİYETLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRMELİYİZ”

Yenipazar, “Ortak noktası çok olanlar çok kolay anlaşırlar. Bu yüzden insanlar ilk tanıştıkları kişilerde ortak yön ararlar ve ortak yön bulmak için de çok soru sorarlar. İletişimsizlik diye bir şey yoktur. İnsanlar her durumda iletişim kurarlar. İletişim ses, söz ve beden diliyle kurulur. Ne söylediğinden çok nasıl söylediğin önemlidir. Kaliteli iletişim için içeriğe bakmalısınız. İnsanları dış görünüşlerine göre değil niyetlerine göre değerlendirmeliyiz. O yüzden bir insan hakkında bir kanıya varmak için önce niyeti öğrenmeliyiz” dedi.

“ANLADIN MI VEYA ANLAŞILDI MI? DEMEYİN”

İletişimde sıklıkla yapılan ve mutsuzluk getiren yanlışlara da dikkat çeken Yenipazar, kursiyerleri bu konuda uyararak, “İletişim sırasında kuracağınız bazı cümleler veya sergileyeceğiniz bazı hareketler hem sizi hem karşınızdakileri mutsuz edebilir. Sıklıkla yapılan yanlışlar var. Bunlardan biri ama sözcüğü. Ama ile başlayan her cümle olumsuzdur ve karşı tarafı üzer. Siz siz olun amadan uzak durun mutlu olun. Çünkü öncesinde güzel bir cümle kursanız da ardından gelen ama kelimesi o güzelliği yıkar ve ortaya üzücü bir tablo çıkarır. Ayrıca kimseye anladın mı veya anlaşıldı mı? diyerek onları aptal yerine koymayın. Çünkü aptal yerine koyulmak herkesi üzer” dedi.

Yenipazar, seminerin sıkıcı geçmemesi ve kursiyerlerin daha iyi anlamaları için hem hayatın içinden esprili örnekler verdi hem de konuyu anlatan video görüntüleri izletti.

Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi