AĞAÇLAR KADEME KADEME KESİLDİ

Geçmiş Dönem Belediye Meclis Üyesi Selim Malgaz’a ait inşaat şirketinin Kartaltepe Mahallesi, Sami Ayanoğlu Sokakta bulunan binayı yıktırıp yeniden projelendirdiğini söyleyen mahalle sakinleri, eski haliyle bahçesinde 50-60 yıllık Çitlenbik, Çam, Ceviz ve İncir Ağacı’nın yanı sıra yeni büyümekte olan çam fidanlarının olduğunu, eski binanın yıkım aşamasında söz konusu ağaçların kademe kademe kesilerek mahalle halkına göz alışkanlığı yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Söz konusu arazisinin hafriyat çalışmaları için sabah saatlerinde kepçe operatörlerinin çalışmaya başladığını söyleyen mahalleli, öğlen saatlerinde ağaçların budanmaya başladığını görünce şaşırdıklarını ifade ettiler. Durumu yakından görerek değerlendirme yapmak isteyen mahalle sakini ve apartman yöneticisi Amaç Karataş, inşaat alanına gelince kepçenin ağaçların dibine kadar girdiğini, köklerinin bir kısmının kesildiğini ve ağacın devrilme riski nedeniyle budandığını anladığını söyleyerek tepki gösterdiğini ifade etti.

BAŞKANIN TALİMATI

Bakırköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünden gelen belediye personeline çıkışarak, sonradan yapılan budamanın hiçbir işe yaramayacağını ve kimden talimat alarak alana geldiklerini sorduğunu söyleyen Karataş, belediye çalışanlarının konuya vakıf olmadıklarını, yanlarına yaklaşan ve Selim Malgaz’ın iş arkadaşları olduğunu söyleyen iki kişinin “Başkanın talimatı” diyerek cevap verdiğini söyledi.

“Başkanın Talimatı”  ifadesine daha da sinirlendiğini belirten Karataş, kimsenin ağaçları ellemesine izin vermeyeceğini söylediğini, bu sırada söz konusu iki kişinin Selim Malgaz’ı telefonla arayarak durumu anlattığını, Malgaz’ın da “Dinlemeyin siz onları, işinize bakın. İsterlerse gidip şikayet etsinler” dediğini iddia etti.

ÇALIŞMALARI DURDURMA TALİMATINI DİNLEMEDİLER

Bölgede bulunan belediye zabıta ekiplerinin konudan anlayan bir Ziraat Mühendisi veya ilgili müdürlükten gelecek yetkili kişilerin inşaat alanına gelerek raporlama yaptıktan sonra hafriyat işine devam edilebileceğini söyleyerek gitmesi üzerine, ekipler gittikten hemen sonra yeniden hafriyat işlerine başladıklarını söyledi.

Yetkili biri gelene kadar ‘Şantiyeyi durdurun’ talimatını dinlemeyip, yeniden işe koyulan inşaat işçilerine tepki gösteren Karakaş, ‘neden çalışmaya başlanıldı’ sorusuna ise ‘ağaçları ellemiyoruz, hafriyatı tahliye ediyoruz’ cevabı aldıklarını, ardından doğru savcılığa giderek suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti.

Amaç Karataş, sonrasında yaşanan süreci anlattı.

Arsanın inşaat metrekaresini arttırmak ve otopark alanını genişletmek için ağaçların köklerine kadar kepçeyle girildiğini, yıkılacağını anladıklarında da sözde budattıklarını söyleyen mahalle sakini Amaç Karataş, “Bu alanda birçok belediyenin korumaya aldığı çitlembik ağacı vardı. Daha henüz körpe çam ağaçları vardı. Körpe ağaçları başka bir alana taşıyabilir, diğer ağaçların köklerini korumaya alarak, izin verilen alan kadar yıkım yapmaları gerekirdi” dedi. Cumhuriyet Savcılığı’na giderek, Selim Malgaz hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Karataş, belediye personelinin de ağaçları denetlemeye ve tutanak altına almaya değil de, suça ortak olarak budamaya gelmesine tepki gösterdi.

Amaç Karataş, belediye ye giderek inşaatın yeni projesini aldığını, yeni inşaat projesinde yaklaşık 50-60 yıllık çam ağacının olduğunu ama inşaat sahiplerinin acımadan kestiklerini söyleyerek isyan etti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi