TRAFİK VE PARK SORUNU İSTANBULLU’NUN KÂBUSU

Büyük Şehir Belediye Meclis Toplantısı’nda verdiği soru önergesiyle, İstanbul’da yaşayanların en büyük kâbuslarından birinin de trafik ve park problemi olduğunu dile getiren Kazanoğlu, “Belediyemiz 2005 yılında park problemini hafifletmek adına İspark isimli şirketi kurmuş, problem bir nebzede olsa hafifletmişti. Kuruluş amacını, “İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait açık, katlı ve yol üstü otoparkları devralıp, tek elden ve sistemli bir şekilde yönetip işletmek. Kentli olma ve park etme kültürünü yerleştirmek. ‘Güvenle Park, Güler yüzle Hizmet’ sloganıyla hizmet etmek olarak belirtmiştir” ifadeleriyle reklamını yapan İSPARK’ın doğru bir operasyon olduğunu söyledi. Sağladığı en önemli faydalardan birinin de, her sokakta bulunan ve halk arasında değnekçi diye tabir edilen ve de her türlü yapılaşmaya açık insanları da sistemin içine dahil ederek topluma kazandırması olduğunu söyledi.

DEĞNEKÇİLİK, VALE HİZMETİ ADI ALTINDA YENİDEN TÜREDİ

İspark’ın ek olarak ‘Vale’ hizmeti olmadığından dolayı, eski adıyla değnekçiliğin ‘Vale’ hizmeti adı altında tekrar ürediğini söyledi.

Vale hizmetinin, mevcut yapıyı da bozarak neredeyse insanlara eskiyi aratır hale getirdiğini ifade eden Taner Kazanoğlu, sadece internette ‘’Vale Terörü’’ diye arama yapıldığında dahi 125 bin sonucun çıktığını dile getirdi.

Eski adı ‘değnekçilik’ yeni adı ‘vale’ olan sistemin, eğer kontrol altına alınmazsa mevcut İspark sistemini de bozacağının altını çizen CHP’li Avukat Taner Kazanoğlu, İspark’ın belli bölgelerde kendisinin işletmediği yerleri firmalara ve müşterilerine ücretsiz olarak kullandırmak üzere kiraya verdiğini söyledi.

Söz konusu firma ve müşterilere ait alanlarda “… kişi ya da kurum müşterilerine ait ücretsiz alan” ibaresinin de yazılı olduğu uyarı tabelası olduğu halde, valelerin hizmet ettiği lokanta, kafe, restoran gibi işletme türü yerlere gelen vatandaşların aracını alarak bu noktalara park ettiğini söyledi. Ücret talebi karşında da, tabelayı gösteren vatandaşın aracına hasar verildiği ve dayak yemeye varan vakaların yaşandığını iddia edenlerin de had safhaya çıktığını belirtti.

VERGİSİZ, DENETİMSİZ, HAKSIZ KAZANÇ

Söz konusu alanlarda İspark kanalı ile vergisiz ve denetimsiz, haksız bir kazanç teminine ve ciddi anlamda otopark mafyası oluşumuna da sebebiyet verildiğini söyleyen Kazanoğlu, özellikle gece otoparkının yoğun olduğu boğaz hattı, Yeşilköy ve sahil kısımlarında İspark çalışanlarının da ‘Vale’ işinde kazanılan haksız kazanca ortak olduğunu iddia etti.

İNSANLARI TEHTİD EDİYORLAR

Duyumlarına göre söz konusu bölgelerde gece vardiyasında çalışan görevlilerin, görev saatlerini valelere sattığını ve bedelin günlük 750.TL civarında olduğunu ifade eden Taner Kazanoğlu, “Boş olan otoparklara müşteri almayarak, insanları özellikle valelere yönlendirerek haksız kazanç ortamı yaratılıyor ve bu suça ortak olunuyor. Ne yazık ki İspark çalışanları da küçük çaplı bir mafya örgütlenmesi gibi olmuş, müşterilerine karşı kaba ve çirkin bir davranış sergilemektedirler” dedi.

Özellikle gece trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde mevcut valelerin araçları ara sokaklarda bulunan apartmanların önlerine park ettiklerini, apartman sakinlerinin şikâyet etmeleri halinde yine ‘mafidik’ bir biçimde insanları tehdit ederek, mahallelerde dahi huzuru bozduklarının altını çizdi.

Ayrıca vale şirket çalışanlarının eğitim ve yeterliliği tam olarak tespit edilemediğinden dolayı, herhangi bir olumsuzlukta hangi kuruma başvurulacağının da kanuni olarak boşluk yarattığını belirten Kazanoğlu, yine İBB ve Bakırköy Meclis Üyesi CHP’li Ali Rıza Akyüz’le birlikte hazırladıkları soru önergesini başkanlık makamına iletti.

KAZANOĞLU SORDU

1. İspark çalışanlarının işe alınması ve denetlemesini hangi kriterlere göre yapıyorsunuz.

2. İspark olarak ne kadar yer tahsis veya alt kiralama yaptınız? Ne kadar para tahsil ettiniz?

3. Çalışanların çalışma bölgelerini zaman zaman değiştiriyor musunuz?

4. İspark bünyesinde bir denetleme bölümünüz ve şikâyet alma yeriniz mevcut mu, kaç kişi istihdam ediyorsunuz.

5. İstanbul’da şirket bünyesi içerisinde bir vale hizmeti mevcut mu veya böyle bir hizmet vermeyi düşünüyor musunuz?

6. İspark çalışanlarının katılmış bulunduğu herhangi bir cezai kovuşturma var mı varsa kaç adet dosya var. Herhangi bir soruşturmadan kaynaklı ödenmiş tazminatlar mevcut mu varsa ne kadar?

İSPARK “İSVALE” ŞİRKETİ KURUP, KURUMSAL YAPILAŞMAYA GİDEBİLİR

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan CHP’li Avukat Taner Kazanoğlu, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin acil olarak gerekirse İSVALE adıyla bir şirket kurup, nasıl ki değnekçiliği bitirdiyse, vale terörünü bitirebileceğini söyleyerek, “Önergemizdeki tespitler yaşanan vale terörünün bitmesine destek amaçlıdır. İSPARK’ın vale konusunda kurumsal bir yapıya kavuşması gerekir. Diğer türlü görünen, İspark vale el ele, vale terörü şahane ” dedi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi