İSTANBUL- Teknolojinin hızla gelişmesi ile beraber artık eski alışkanlıklarımızın yerini yenileri aldı. Özellikle iletişim ve ulaşım alanında yapılan yenilikler sebebiyle vatandaşların önceliği güvenlik ve fiyat oranları. Bu durumdan nasbini alan en büyük sektör ise ulaşım sektörü oldu. Çağımızın yeni ulaşım araçları metro, tramvay, havaray, hızlı tren ve bilimum diğerleri geleneksel ulaşım araçlarını deyim yerindeyse solladı. Bu sebeplerden dolayı özellikle Otobüs Terminalleri’nde bulunan otobüs firmaları iflas etme durumuna geldi.  Dahada fenası İflas eden şirketler ellerinde bulunan çok sayıda otobüsü ikinci el araç pazarlarında satışa çıkardı.

‘OTOBÜSLER SATIŞA ÇIKARILDI’

Son dönemde hava yolu şirketlerinin uçak bilet fiyatlarını düşürmesi de otobüs firmalarının belini iyice bükmüş durumda. Yaşanan durum sebebiyle çok sayıda otobüs firması kapanırken ayakta durmaya çalışan diğer firmalar ise kapanmanın eşiğine geldi. Firmalar hem ekonomik sorunlar hem de müşteri kıtlığı nedeniyle artık ellerindeki otobüsleri satışa çıkardı. Şimdilerde Bayrampaşa Otobüs Terminali’ne en yakın yer olan Davutpaşa garajında ikinci el otobüs bolluğu yaşanıyor.

OTOGAR KADERİNE TERK EDİLDİ

Konu ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Büyük Otogar Esnaflar Derneği Başkanı  Şahap Önal, “Uçak bilet fiyatları otobüs bilet fiyatlarına yaklaştı. Hal böyle olunca müşteriler havayolu şirketlerini tercih eder duruma geldi. Otobüs esnafı deyim yerindeyse kan kusuyor. Devletin ise bu konuda herhangi bir yaptırımı ve yardımı yok. Devlet havayolu şirketlerine yakıt yardımı yapıyor. Ama otobüs firmalarına böyle bir yardım dahi yapılmıyor. Yani, otogar ve otogar esnafı kaderine terk edilmiş durumda” dedi.

‘ÜCRETSİZ KURALA UYAN YOK’

İstanbul’u Anadolu’ya, Anadolu’yu da İstanbul’a taşıyan otobüslerin buluşma merkezi olan Büyük İstanbul Otogarı’nda yaşananların bunlarla da sınırlı olmadığının altını çizen Dernek başkanı Önal sözlerine şöyle devam etti : Otogarda yaşanan sorun ve sıkıntılar bunlarlada sınırlı değil. Örneğin yolcu getiren veya yolcusunu almaya gelen vatandaşın giriş çıkışı 10 dk dahi olsa 10 tl alınıyor. Oysa Ulaştırma Bakanlığının ve UKOME’in kararı var. 25 dkyı geçmeyen giriş çıkışlardan ücret alınmaz deniyor amane hikmetse otogar yönetimi Bakanlığın ve UKOME kararını hiçbir zaman uygulanmadı.ve haksız yere para alıyor.”

’22 YILDIR KAÇAK İŞLETİLİYOR’

Öte yandan İstanbul Otogar’ında sorunlar sadece bunlarla bitmiyor. 1994 yılında hizmete açılan Büyük İstanbul Otogarı o tarihten bu yana 22 yıldır ruhsatsız, yani kaçak olarak işletiliyor.Otogarın kaçak olması ile ilgili dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş’a defalarca bilgilendirme yaptıklarınıdile getiren Önal, Topbaş’ın Otogarı tahliye edeceğini açıkladığını ancak daha sonrasında bilnmeyen sebeplerle bu kararın geri çekildiğini dile getirdi.

‘RANT ANLAYIŞI SÜRÜYOR’

Otogarda çok büyük bir rant çarkının döndüğünü iddia eden Önal, “Günde 2 bin otobüsün giriş- çıkış yaptığı otogarın günlük kazancı, tuvalet ve benzin istasyonu gelirleri ile birlikte 1 milyon lirayı buluyor. Bu rakama birde 25 dakikalık ücretsiz otoparktan haksız yere alınan 100 bin tl ücreti eklediğimizde haksız kazancın nerelere vardığını siz hesaplayın” dedi.

‘SORUNLARIN DOSYASINI VERMİŞTİK’

Otogar Esnaflar Derneği’nin, dönemim İBB Başkanı Topbaş’a sunduğu dosyada yaşanan sorunlar şöyle sıralanmıştı:

– İBB ile otogar yönetimi arasında sözleşme imzalandığında otogarın bulunduğu arazi meraydı ve bölgenin planı yoktu. Planı olmadığı için inşaat geçici temel atma ruhsatı ile başladı.

– 2008 yılında plan yapıldı ancak yapılan dükkanlar mevcut projeye aykırı olduğu için işletme ruhsatı verilmedi. Şu an otogardaki dükkanların bir kısmı geçici ruhsat ile çalışıyor bir kısmının ise hiç ruhsatı yok. Yani otogar kaçak olarak işletiliyor.

– Zemin ve orta katlardaki tüm işyerleri kaba inşaat halinde bırakıldı. Bu katlardaki toplam 1700 işyeri elektrik, havalandırma, yürüyen merdiven, yangın merdiveni yapılmadığı için faaliyete geçemedi. Bu katlar hırsızların, tinercilerin fuhuş yapanların merkezi haline geldi.

‘ALENEN SUÇ İŞLİYORLAR’

Konuşmasında İBB Başkanı, İstanbul Valiliği ve ilgili makamların kaçak olan otogarın işletmesine göz yumduklarını belirten Önal, “ İBB, Valilik ve diğer sorumlular bu duruma göz yumarak alenen suç işliyorlar. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’ndan yardım bekiyoruz. Ulaştırma Bakanlığı mutlaka Otogar işletmesine el koymalıdır. Otogarı işleten şirket Otogardan el çektirilmelidir” dedi.

‘İSTANBUL BURADAN  YÖNETİLİYOR’

Gazetimize önemli açıklamalarda bulunan ismini vermek istemeyen bir otogar çalışanı ise yaptığı açıklamalarda Otogar’da korkuç olaylar yaşandığını iddia ederek, “Burası farklı bir dünya. Evden kaçan kızlar, madde bağlımlıları, fuhuş yapanlar, suçlular hepsi burada. Devlet bunların hepsini biliyor ama herhangi bir şey yapmıyor. Buradaki polisler ile buranın işletmecileri arasında ciddi bir işbirliği var.Her türlü pisliği burada görmeniz mümkün. Dışardan geldiğiniz de bunları göremezsiniz. Ama içinde olduğunuzda neler olduğunu görürsünüz. İstanbul buradan yönetiliyor. Burada bazı yerler var insanlar girmeye korkuyor. Buranın alt katlarında nasıl bir dünya olduğunu anlatamam. Mafyaların elinde burası. İstanbul’a böyle bir otogar yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

Bilal ÇIĞRIM-Senay BADUR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi