‘’Çılgın Proje’’ olarak bilinen Kanal İstanbul için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından proje hakkında vatandaşların bilgilendirilmesi için Kanal İstanbul Çalıştayı düzenlendi. Bilim insanlarının görüşlerinin alındığı çalıştayın ardından bizde Kent Yaşam Gazetesi olarak Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’na çıkarak vatandaşların görüşlerini aldık. Kimisinin destek vererek olumlu baktığı ‘Çılgın Proje Kanal İstanbul’ için bazıları ise ‘’yapılmasına karşıyım’’ diyerek sitem etti.

KANAL İSTANBUL BİR ÖNCELİK DEĞİL

İki tane gemi kırk yılda bir çarpışacak diye İstanbul’un alt yapısı bozulacak. Kanal İstanbul’u istemiyoruz diyen vatandaşların görüşleri ise şöyle oldu: ‘’Deprem kapımızda, binalarımız yıkıldı yıkılacak. O kadar paranın kullanım önceliğinin Kanal İstanbul olmaması gerekiyor. Ekonomi kötü, faturaları ödeyemiyoruz. İinsanlar iş bulamıyor. O kadar parayı öğrenci, işçiler ve vatandaşlar için harcasalar zaten Türkiye kalkınacak. Ayrıca ticari yük gemileri parasız boğaz varken neden ücret verecekleri bir yerden geçsinler? Metrobüs hattı deseniz sorun yaşayacak. Küçükçekmece ve Avcılar bölgesinden Büyükçekmece yönüne bağlanacak hattın ortasından Kanal geçicek. Köprü yapacağız diyorlar ama onları inşa etmek 4-5 yıl sürecek. Peki bu süre içerisinde İstanbul’da trafik sorunu ne olacak? İnsanlar ulaşımlarını nasıl sağlayacak? Vatandaşın sorunlarını çözmeden Kanal İstanbul’un yapımının tek sebebi kendi yandaşının cebini doldurmaktır. Kanal İstanbul’un etrafındaki şehirleşme kime rant sağlayacak? Katarlılar oradan parça parça yer aldılar.’’

PROJENİN TÖKEZLEMESİ İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Yeniliik iyidir, Kanal İstanbul’a destek veriyoruz diyen vatandaşlar genel olarak şunları söyledi: ‘’Projenin tökezlemesi için çalışıyorlar ama yapılan hiç bir şey kötü değildir. Konuşan arkadaşların neden istemediklerini anlamıyorum. Kendileri bir şey yapmadılar. Birisi yapıncada hoşlarına gitmiyor. Yeni iş olanaklarını ortaya çıkaracağı ve ekonominin düzelmesine katkıda bulunacağı için olumlu buluyorum. İstanbul için iyi olacağını düşünüyorum.  Olmaması için herhangi bir engel yok. İstanbul’un gelişmesine katkı sağlayacaktır.’’

ORTAK AKIL İLE HAREKET EDİLSİN

Kimi vatandaşlar ise Kanal İstanbul hakkında bir fikrinin olmadığını, takip etmediklerini söyledi. Bu görüşitekiler ise siyasilerin ve bilim adamlarının bir araya gelerek konu hakkında ortak bir fikir benimseyip, ona göre hareket edilmesini istediklerini dile getirdiler.

REFERANDUMA GİDİLSİN

Konuyla ilgili bazı vatandaşlar ise, ‘’Ne siyasilere ne de bilim adamlarına güvenmiyoruz. Bilim adamları bile particilik yapıyor, doğruyu konuşmuyor. Bu yüzden en iyi çözüm konuyu İstanbul’da yaşayan halka sormaktır. Yani bir referandum yapılsın’’ dedi.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi