Aydınlar Ocağı Genel Sekretri, İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi, Mimarlık ve Mühendislik Komite Başkanlığının yanı sıra Zeytinburnu Millet İttifakı 1 sıra meclis üyesi adayı olan Süleyman Uluocak’ın organizasyonu ve daveti ile yapılan programa, Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli konuşmacı olarak katıldı.

“Hedefimiz bundan sonraki süreçte öncelikle gençliğe sahip çıkmak” diyerek programın açılış konuşmasını yapan Süleyman Uluocak, Zeytinburnu’nda kurulan Gençlik Hareketi’nden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Geleceğin sahibi çocuklarımıza, yaşanabilir bir ülke ve yaşanabilir bir Zeytinburnu  bırakacak olanın da bu günki gençler olacağını söyleyen Uluocak, “Adil Emecan başkanlığındaki Millet İttifakı ile Zeytinburnu Belediyesi’ni alacağımıza inanıyorum” dedi.

GEÇLİK MERKEZLERİ OLUŞTURACAĞIZ

Mimar Süleyman Uluocak, çarpık kentleşmenin sonucu olarak, ilçe gençliğinin yaşadıkları bölgeyi tercih etmediğini, vakitlerini geçirecekleri ve çalışabilecekleri kendilerine ait bir alanlarının olmadığını söyledi. 31 Mart seçimlerinden sonra, ilçenin kent kültürünü de koruyarak yapmayı planladıkları ‘Ada Bazlı Kentsel Dönüşüm’ ile ilçenin otopark ve trafik sorunun rahatlayacağını, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla vatandaşın nefes alacağı alanlar oluşturacaklarını, özellikle de gençlerin ve çocukların hem eğitilecekleri, hem öğrenecekleri, hem de eğlenebilecekleri merkezleri oluşturabilme imkanına kavuşacaklarını söyleyerek, kısa adı ZEGEH olan Zeytinburnu Gençlik Hareketi kurucularından Cihan Özarslan’ı sahneye davet etti.

‘Hoş geldiniz’ diyerek katılımcılara seslenen Özarslan,  Zeytinburnu’nda siyaset üstü bir birlikteliğin temel harçlarından ve kıymetli bileşenlerinden biri olan, Millet İttifakı 1.Sıra Meclis Üyesi Adayı Mimar Süleyman Uluocak’a kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Eserleriyle adeta gençliği aydınlatan Mehmet Ali Çiftçigüzeli’ni de selamlayan Cihan Özarslan,  merhum Mehmet Akif Ersoy’u minnetle, ve hürmetle yâd etiğini söyleyerek, Zeytinburnu gençliği adına bir kez daha kendisine şükranlarını sundu.

“Mehmet Akif’i hakkıyla anmak, ona minnet borcunu ödemeyi gerektirir” diyerek konuşmasını sürdüren Cihan Özarslan, “Mehmet Akif’e olan minnet borcumuzu ise ancak onu okuyarak, anlayarak ve onu hissederek ödeyebiliriz. Onu hakkıyla anmak, ona layık olmak da, Akif’i düşünceleriyle, dünya görüşüyle, güç karşısında ki asil duruşuyla tanımayı gerektirir” dedi.

ASIM’IN NESLİ DÜN MEHMET AKİF’Tİ, BU GÜN ZEYTİNBURNU GENÇLİĞİ

Mehmet Akif’in “Çanakkale Şehitlerine” şiirindeki “Asım’ın Nesli” diye hayal ettiği neslin, sadece şiirinde geçen hayali bir kahraman olmadığından, adaleti, hakkaniyeti, vicdanı ve merhameti, temsil ettiğinden bahseden Özarslan, Asım’ın neslinin dün Mehmet Akif, bugün ise Zeytinburnu’lu gençler oluğunu söyledi.

ZEYTİNBURNU GENÇLİK HAREKETİ KURUCULARINDAN CİHAN ÖZARSLAN

“Mehmet Akif’in idealinde ki Asımın işi, gönül kırmak, öfke beslemek, kin gütmek değil, gönülleri kazanmak, yaraları sarmaktır”

“Asım bugün; İhsan Mermerci lisesinde sınıfındadır.

Yeni yüzyıl üniversitesinde amfidedir.

Seyitnizam Mahallesinde ki kütüphanededir.

Asım, Semiha Şakir Hastanesinde yeni asımların doğumuna vesile olan, şahitlik eden doktordur.

Abdülhak Hamit İlk Öğretim okulunda, geleceğin asımlarının eline kalem tutmayı öğreten, öğretmendir Asım!

Asım, Zeytinburnu Askerlik Şubesinde Mehmetçiktir.

Asım, Olivium Alışveriş Merkezinde, alının teriyle ekmeğini kazanıp, evine götürendir.

Asım, gücün, zulmün ve zorbalığın karşısında asla boyun eğmeyendir.

hakikati, eğip bükmeyen, şartlar ne olursa olsun hakkı tutup kaldırandır.

Kavgadan değil, barıştan, çatışmadan değil kardeşlikten, bencillikten değil, adaletle üretip, adaletle paylaşmaktan yana taraf olandır”

AKİF KALEMİYLE DEĞİL, GÖNLÜYLE YAZAN BİR ŞAİRDİ

“Akif, kalemiyle yazmaktan ziyade, gönlüyle, kalbiyle yazan bir şairdi” diyerek konuşmasını sürdüren Cihan Özarslan, “Biz eğer bugün, Telsiz mahallesinde ki sıkıntılardan dem vuruyorsak, Çırpıcı mahallesinde ki problemleri dillendiriyorsak, Zeytinburnulu gençlerin sorunlarına çözüm üretmeye gayret edip sesimizi yükseltiyorsak, Mehmet Akif’e kulak verdiğimiz, onun cesaretini miras devraldığımız içindir” dedi. .

Konuşmasının devamında Zeytinburnu gençliğinin Mehmet Akif’i okuyup anlamasını özellikle istediğini söyleyen Özarslan, “Akif’te ki insan sevgisini, millet sevgisini, vatan sevgisini, dürüstlüğü, ahte vefayı, söz verip sözünü yerine getirmeyi özellikle kalbinize indirmenizi istiyorum sevgili genç kardeşlerim. Bu değerleri sonuna kadar savunursak geçmişin yaralarını sarabilir, üzerimize düşeni yaparsak geleceğe emniyet içinde yürüyebiliriz” diyerek, Zeytinburnu Gençlik Hareketi gençliğini anlattı

“Biz Zeytinburnu Gençlik Hareketi olarak, Akif gibi düşünmek, Akif gibi meselelere bakmak, Akif’in ruh ve mana dünyasında ki asım’a kavuşmak için yola çıkmış gençleriz. Gücün karşısında, çoğunluğun yanında olan değil, haklının yanında olmak, onun davasına omuz vermek için yola çıkmış gençleriz. Tıpkı Mehmet Akif’in hayalinde ki Asım gibi, zalimin zulmüne set çekip, mazlumun ahına da ses olacağız. Tıpkı Mehmet Akif’in hayalindeki genç gibi, toza dumana kapılanlardan değil, tozu dumana katanlardan olacağız. Önde duranlardan değil, önder olanlardan, elinden geleni değil, üstüne düşeni yapan olacağız”

“Ağaç isteyen tohum eker” diyen Özarslan, “Sorunlarımızın, sıkıntılarımızın çözülmesini istiyorsak geçmişten ilham alacak, tarihi; geleceğe yön veren bir pusula olarak kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı. İstiklal Marşı’nı okuyarak katılımcıları selamladı.

Süleyman Uluocak’ın 12 yaşındaki İsra Gülen'in İstiklal Marşı’nı okumasıyla duygulu anlar yaşayan salondakiler, İsra’yı alkışlarla sahneden uğurladı.

“Dalgalan sende şafaklar gibi ey şanlı hilal,

Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal,

Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal,

Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet,

Hakkıdır, hakka tapan milletimin istiklal”

İYİ PARTİ İLÇE BAŞKANI HASAN HOŞBEN

“Allah bu ülkeye bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyerek toplantıya katılan İYİ Parti Zeytinburnu İlçe Başkanı Hasan Hoşben, Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemizin bağımsızlığı için verdiği mücadelelerin ardından yazdırdığı İstiklal Marşı’nın hala içimizi sızlattığını söyledi. Rumeli kökenli olan Mehmet Akif Ersoy’un hemşerisi olmaktan da ayrıca onur duyduğunu ifade eden Hoşben, ülkemize ve bayrağımıza sahip çıkmanın ne olduğunu gösteren Mehmet Akif’i saygı ve rahmetle andı.

DYP ESKİ İLÇE BAŞKANI MUSTAFA KARAGÖZ

Toplantıya katılan ve divanda yer alan DYP eski İlçe Başkanı Mustafa Karagöz’de, tarihimizden bu güne gelmiş kahramanlık hikayelerini dinleyince onur duyduğunu ve geçmişin geleceğe tuttuğu ışığı görmenin önemine değindi. Her fırsatta vatandaşları bilgilendirme ve aydınlatma yolunda toplantılar düzenleyen Millet İttifakı Meclis Üyesi Adayı Mimar Süleyman Uluocak’a, teşekkür ederek başarılar diledi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, karşısında gördüğü kalabalıktan dolayı memnuniyetini dile getirerek, aydınlanma yolunda kültür ve sanat gönüllülerini görmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

MEHMET AKİF ERSOY FİKİR VE SANAT VAKFI BAŞKANI M. CEMAL ÇİFTÇİGÜZELİ

İstiklal Marşı yazılana kadar geçen tüm sürecin konu edilerek anlatıldığı 18 dakikalık kısa filmin seyredilmesinin ardından konuşan Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, İstiklal Marşı’nın ‘Safahat’ kitabının bir özeti olduğunu söyledi.

Mehmet Akif'i sadece İstiklal Marşı şairimiz olarak değil, aynı zamanda edebi yönleri ve Akif üzerine gerçekleşen polemiklerle de ele alarak anlatan Çiftçigüzeli izleyicilerden büyük beğeni topladı.

Mehmet Akif Ersoy'un anısına her ilde ve nüfusu 10 bini aşmış her ilçede ‘Mehmet Akif Ersoy’ isimli okulların açılması ve İstiklal Anıtı dikilmesini istediğini söyleyen Çiftçigüzeli, bu okullardan mezun olanların da Burdur'daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ne tercihli alınması için düzenleme yapılması talebinde bulunduğunu yeniledi.

Çiftçigüzeli, ayrıca yurt içi ve yurt dışında Ersoy'un hatıralarının bulunduğu mekanların satın alınarak Türkçe Eğitim veya Türk Kültür Merkezi'ne dönüştürülmesini istediğini söyledi.

‘İSYANLARI BASTIRDI’

Mehmet Cemal Çiftçigüzeli. başkanı olduğu Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı’nın kuruluş süreci ve çalışmalarına ilişkin dinleyicileri bilgilendirdi.

Çiftçigüzeli, Mehmet Akif’in baş yazar olarak çıkarttığı ‘Sebil-ur Reşat’ dergisinin Osmanlı ve İslam coğrafyasındaki etki ve katkılarını aktararak,

Kurtuluş Savaşı döneminde ülkenin çeşitli bölgelerinde isyanlar çıktığını belirterek, “Kimi isyanlar askeri güçle bastırılamıyor ve devreye Akif giriyordu. Mehmet Akif Ersoy, Konya’da ortaya çıkan isyanı bastırmak üzere Konya’ya gönderiliyor. Akif, Konya’daki isyanı bastırarak buradaki isyancıları Kurtuluş Savaşı’na yönlendiriyor. Akif isyanları bastırandır ve iyi anlamak lazımdır” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, “Tut elimi Kilize” isimli kitabını imzalayarak, katılımcılarla bir müüddet sohbet etti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi