MEKTEBİM OKULLARI ile büyük bir başarı yakalayan Ümit Kalko Mektebim Silivri Kampüsü’nde düzenenlenen M-Lead Girişimcilik Seminerleri kapsamında öğrencilerle buluştu, hayatını anlattı

Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko Mektebim Silivri Kampüsü’nde düzenlenen M-Lead Girişimcilik Seminerleri kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program kapsamında hayatını, yaşadığı zorlukları ve Mektebim Okulları’nın kuruluş aşamalarını anlatan Kalko, Eylül ayı itibari ile kendi hayatını konu alacağı bir kitap çıkaracağını söyleyerek, “Kitabın adı benim hayatımı özetleyen bir isim taşıyacak; “İyi ki kovuldum, patron oldum” dedi.

‘BAŞARININ ANAHTARI VAZGEÇMEMEK’

Ortaokul yıllarında tezgahtarlık yaptığını ve çeşitli elektronik eşyalar satarak kendi parasını kendi çıkardığını belirten Kalko, “Ailemin durumu fena değildi. Ama ben yine de kendi paramı kendim kazanmak istiyordum. Bu yüzden de çeşitli elektronik eşyaları sattığım bir tezgahım vardı. Beyoğlu’ndaydım o zamanlar. Zabıtalardan kaçmak için neler çektim. Ama o kadar engellemeye rağmen yine de vazgeçmedim. Başarının anahtarı vazgeçmemekten geçiyor” dedi.

‘SEN BENİ KOVAMAZSIN BEN İSTİFA EDİYORUM’

Daha sonrasında Ankara’da üniversite kazandığını ve hayalinin Kaymakam olmak olduğunu dile getiren Kalko, “İstediğim bölümü kazandım. Ama özellikle okulun olmadığı tatil dönemlerinde çok sıkılıyordum. Bu yüzden bir dersanede part-time olarak gönüllü öğretmenlik yaptım. 6 ay içerisinde o dersanede kadroya girdim ve müdür oldum. Ama maalesef hiçbir başarı cezasız kalmıyor. Müdür olmuştum ama gösterdiğim başarı bazıların gözüne batmıştı. Beni kovdular. O zaman genç olduğum için “Sen beni kovamazsın, ben istifa ederim” dedim ve işten ayrıldım” diye konuştu.

‘AZİMLİ OLUN’

Part-Time çalıştığı dersaneden müdür olarak kovulan Kalko, daha sonraki süreçte çok hırslandığı ve o dersanenin karşısına ‘Ümit Eğitim Kurumları’ isimli küçük bir dershane açtığını anlatarak, “Annemden o zamanın parası ile 10 bin TL istedim. Başta ‘yapamazsın, yürütemezsin’ falan dediler ama ben ne olursa olsun yapacağım dedim. 4 derslik bir dershane kurduk. Bir çocuğa da büroşürleri dağıtmak için görev verdik. Telefonların başında kayıt alacağız diye beklerken kimse bizi aramadı. Sonra ben bir gün büroşür dağıtan çocuğu takip ettim. Bizden aldığı broşürlerin hepsini çöpe attığını gördüm. Baktım, bu böyle olmuyor. Ben de tüm broşürleri kendi elimle sokak sokak dolaşarak her yere yapıştırdım. Elektrik panoları, duvarlar, çöp konteynerları beni iyi tanır. Sabahlara kadar broşür yapıştıyordum ama hiç yorulmuyordum. Başarının anahtarlarından bir diğeri azimli olmaktır” diye konuştu.

‘YARATICI OLUN’

Ümit Eğitim Kurumları’nın geçen zaman içerisinde büyük bir başarı kaydettiğini dile getiren Kolko, “Kayıt almaya ve para kazanmaya başlayınca 4 derslik dershane bize yetmemeye başladı. Yeni şubeler açtık. Reklam için bir belediye ile anlaşıp belediye otobüsüne reklam giydirmek istedik ama çok yüksek bir rakam söylediler. Otobüs alsak daha ucuzdu. Bu yüzden ben de 2. el otopazarı’ndan bir otobüs aldım. Ruhsatı vardı, çalışıyordu. Tüm resmi işlemleri tamamladım, otobüsü giydirdik. Sonra çeşitli ilçelerde, park yasağının olmadığı yerlede otobüsü bırakıyorduk. Yeri geliyor 15 gün o otobüs orada duruyordu. O otobüsün çok ekmeğini yedim. Buradan da şunu çıkarmak gerekiyor bence; kendi fırsatlarınızı kendiniz yaratın ve yaratıcı olun” şeklinde konuştu.

Kalko sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi;

‘FARKLI BİR ŞEY YAPIN’

“2007 yılında Büyükçekmece Belediye Başkanı ile tanıştım. O dönem belediyenin ücretsiz eğitim projeleri vardı ve bunun için bir eğitim kurumuna ihtiyaçları vardı. Ben de sunum yaptım kendilerine. Belediyeden bazıları, belediye başkanına, ‘Başkanım bu çocuk 24-25 yaşında genç bir çocuk. Bu işi ona vermeyelim” dedi. Ama Hasan Akgün sağolsun “ben bu çocuğa güveniyorum, buna vereceksiniz önceliği” dedi. Sonra ihaleye girdik, ihaleyi ben kazandım. O dönem 2 tane dersanemiz vardı. Hasan Akgün yaptığımız bir görüşmede, “Ben sende çok büyük bir potansiyel görüyorum. Sen kendine okullar açacaksın, büyük bir iş adamı olacaksın” dedi. Ben sadece teşekkür ettim. Ama sonrasında hakiketen okul işine girdim ve şimdi okullarımızı büyütüyoruz. Sonra diğer belediyelerden iş almaya başladık. 2011 senesinde ciddi istihdam sayılarına ulaşmıştık. Kaymakamlıktan da vazgeçmiştim. Çünkü eğitim işine gönül vermek bana inanılmaz keyif vermişti. Okul açmak istiyordum ama bütçem yoktu. İlk olarak Büyükçekmece’de bulunan bir apartman aldık ev İstanbul’un ilk özel sağlık meslek lisesi’ni açtık. Kısa sürede başarılı olanlara bakın, ya bir şeyi ilk kez onlar yapmıştır ya da farklı bir şey ortaya atmıştır. Onun için yaptığınız şey farklı birşey olmalıdır.”

’30 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞTIK’

“2011’de bu başarıyı yakalayınca dershane işinden çıktım. Belediye ile yapmış olduğumuz çalışmaları da iptal ettim. Ve okul yapmaya karar verdim. Adını da Atatürk’ün kurduğu ‘Millet Mektepleri’nden alarak ‘MEKTEBİM’ adını verdiğim okulları kurduk. Başta silivri’de bulunan Balkan Koleji’ni alarak Türkiye’nin bir çok yerinde yatırım yapmaya karar verdim. Benim stratejim şu idi; eldeki kaynaklar sınırlıydı, hayallerim ise sınırsızdı. Ben bir ekonomisttim. Bu açıdan sınırsız ihtiyaçları sınırlı kaynaklarla gerçekletirme yeteneğine sahip olmalıydım. Bu açıdan elimizdekilerle bir yere kadar geldik ve sonrasında belirli ortaklıklar kurarak bugüne kadar ulaştık. 2014-2015 yıllarına geldiğimizde  MEKTEBİM OKULLARI 20 kampüse ulaşan bir eğitim kurumu oldu. Sonra ben ortak aramadığım halde Türkiye’nin en büyük firmaları bizimle ortak olmak istedi. 2015 yılının sonlarına doğru SANCAK ailesi ile ortaklığa imza attık. Hala ortaklığımız devam ediyor. Şuan da 65 kampüsle 30 bini aşkın öğrenciye ulaştık.”

“İYİ Kİ KOVULDUM PATRON OLDUM”

“12 yıl boyunca çalıştığım hiçbir kurum bana ‘paramı vermedi’ diyemez” sözlerini kullanan Kalko, “En büyük servetiniz itibarınızdır. Ne yaparsanız yapın itibarınızı kaybetmeyin. İtibarınızı kayberdeseniz herşeyinizi kaybedersiniz” dedi. Son olarak Eylül ayı içerisinde çıkaracağı kitabından söz eden Kalho, “Bugün size anlattığım gibi kendi hayatımı ve MEKTEBİM OKULLARI’nın kuruluş aşamalarını bir kitap çıkararak insanlara anlatmak istiyorum. Bazen kulağıma ‘nerden çıktı bu adam’, ‘arkasında kim var’ diye sorular geliyor. Bütün bunları anlatacağım bir kitap olacak. Adı da ‘İyi ki kovuldum,Parton oldum’ olacak” ifadelerini kullandı. Programın sonunda MEKTEBİM OKULLARI öğrencileri Ümit Kalko’ya çiçek ve Atatürk portresi hediye etti.

Bilal ÇIĞRIM-Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi