İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısından CHP Gurubu’nun ret oylarına karşılık AK Parti Gurubu’nun oy çokluğuyla meclisten geçen Kanal İstanbul Projesi’nin Başakşehir’e kamulaştırma etkilerinin neler olacağını soran CHP Başakşehir Belediye Başkan Adayı Abdulhadi Akmugan, ilçede yaşayan vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kamulaştırmanın ne şekilde yapılacağı hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşı bilgilendirmesini isteyen Akmugan, ‘Kamuşlaştırmanın ne şekilde olacağını bilmeyen vatandaşlar tedirgin’ dedi.

Akmugan, Aralık ayı meclis toplantılarının ikinci gününde yaptığı gündem dışı konuşmasında şunları söyledi; Geçen Ekim ayında CHP grubunun ret oylarına rağmen meclisimizden geçen çılgın proje veya Kanal İstanbul diye de adlandırılan projenin geçeceği güzergâh ve yansımaları ile ilgili konuşacağım. Bu konu İstanbul’un birkaç ilçesinin yanı sıra, meclis üyesi olarak çalıştığım Başakşehir ilçesini de ve özellikle üç mahallesini yakından ilgilendirmektedir.

 Yaklaşık 450.000 vatandaşın ikamet ettiği Başakşehir’in üçte birini oluşturan bu üç mahallede toplam 150.000 civarında vatandaşımız yaşamaktadır. Kamulaştırılacak yerlerde doğal olarak vatandaşlara ait evler, arsalar ya da mülkler bulunmaktadır. Kamulaştırma; “devlet ya da tüzel kişilerin, kamu yararı için özel mülklerde bulunan taşınmaz malların bedelini ödeyerek tarafına geçirmesi” anlamına gelmektedir.

Burada yaşayan vatandaşların çoğunluğu, 50-60 yıldan beri burada bulunmaktadırlar. Henüz buralar kuş uçmaz ve kervan geçmez yerler iken buraya yerleşen vatandaşlarımız yıllarca buranın çamurunu çiğnemiş ve cefasını çekmişlerdir. Bir yerin yurt edinilmesi kolay iş değildir. Sabır, zaman ve fedakârlık ister.Kanal İstanbul ile ilgili gelişmeler, bu bölgede yaşayan vatandaşlar için belirsizlikler içeren zor bir süreçtir. Bu süreç insanların uykularını kaçırmakta, geleceklerine de ipotek koymaktadır.

İBB’ye sorular;

Yapılacağı söylenen kamulaştırma, Kanal İstanbul güzergâhının hangi bölgelerini kapsamaktadır? Kanal İstanbul’un geçeceği güzergâhın her iki yakasında kaç metre ya da kaç kilometre alan kamulaştırılacaktır?,  Evleri kamulaştırma alanının içersinde ya da yakının da kalan vatandaşların sorunları nasıl çözülecektir?, Evleri kamulaştırılacak vatandaşlar başka yerlere

Editör: Haber Merkezi