Kıbrıs Barış Harekâtı anlarında çekilen video gösterisinin ardından, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan törende konuşan Kaymakam Nazmi Günlü "Kahraman Gazilerimize, K.K.T.C. nin Milli Mücadele Madalya ve Beratlarını teslim etmenin onurunu yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Allah gazilerimize sağlıklı, hayırlı uzun ömürler nasip etsin." dedi.

Kıbrıs’ın stratejik anlamda çok önemli bir ada olduğunu ve bu yüzden de tarih boyunca pek çok milletin ve devletin ilgi alanında olduğunu söyleyen Günlü, tarihsel sürecine bakıldığında ise Kıbrıs’ın yine pek çok millet ve devlet arasında el değiştirdiğini ifade etti.

Kıbrıs Barış Harekâtı denildiği zaman bunun sadece zulüm gören Kıbrıs Türk halkının canının, malının ve ırzının korunmasıyla sınırlı tutulmaması gerektiğini çok iyi bildiklerini ifade eden Nazmi Günlü, “Kıbrıs’ın stratejik konumu aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti devletinin Doğu Akdeniz’deki hükümdarlığıyla da doğrudan ilintilidir. Kıbrıs’ta hükümdarlığımız olmazsa Doğu Akdeniz’deki hükümdarlığımızın da sorgulanacağının farkındayız” dedi.

O dönemlerde dahi, ileri görüşlü devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kıbrıs’ı Türk halkına vasiyet olarak bıraktığının altını çizen Günlü, gazi ve yakınlarına seslenerek, “Hem bu vasiyeti, hem Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’deki hükümdarlığını korumak, hem de ada da yaşanan zulmü sonlandırmak üzere sizlerde canınızı seve seve feda etmeye oraya gittiniz ve bu mücadeleyi verdiniz. Üzerinden bu kadar uzun zaman geçmesine rağmen bunların hiç birini unutmadık. Yeni nesle unutturmamanın da bilincindeyiz Sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum” diyerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, merhum Dr Fazıl Küçük’ü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Rauf Denktaş’ı, tüm şehitlerimizi, mücahitlerimizi ve ebediyete göç etmiş gazilerimizi rahmetle andı.

Plaket takdiminin ardından hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle program sona erdi.

Editör: Haber Merkezi