Belediye meclisine başkanlık teklifi olarak gelen ‘Bakırköy Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikah Dairesi’nin yapımı ve işletmesi’ gündem maddesi nedeniyle AK Parti gurubu adına söz alan belediye meclis üyesi İbrahim Keleş, “Her dönem nikah salonu mu yapacağız. Geçmiş dönem belediye başkanı Ateş Ünal Erzen’in yaptırdığı nikah dairesinin kullanılması varken, neden yeni bir nikah dairesi yapıyoruz” diyerek tepki gösterdi.


Başkan Ateş Ünal Erzen’in büyük paralar harcayarak yaptırdığı nikah salonunun, farklı bir amaçla kullanılacağı yönünde duyum aldıklarını ve hazır orası varken yaklaşık 10 milyonluk bir maliyetle neden yeni bir harcamaya gerek duyulduğunu da merak ettiğini belirten Keleş, “Yoksa bir şeyi, bir fırsatı ya da olanağı birisinin kullanımına normal olmayan yollarla sunmak, sömürülmesine izin vermek olarak mı algılanmalı onu merak ediyorum?” diye sordu.
Keleş’in ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Avukat Işıl İlgin Oktay da, verilen süresiz ve sınırsız yetkinin hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, meclise ait yetkinin başkanlık teklifi olarak gelmesini ‘emrivaki’ gibi değerlendirdiklerini söyledi. Bu devrin hukuka aykırı olduğunun altını çizen Oktay, 5393 sayılı belediye kanunun 15 ile 18. maddelerinin açık olduğunu ve meclisin yetkilerini ancak belirli sınırlandırmalarla verilebileceğini belirtti.

‘HİÇ BİR KAMU İDARESİ KENDİSİNİN OLMAYAN YETKİYİ KULLANAMAZ’
Sadece ada pafta belirtilerek yapılacak işlemi ve eylemi belirtmenin yetki verme konusunda hukuken yeterli olmadığını söyleyen Avukat Işıl İlgin Oktay,
“Hiç bir kamu idaresi kendisine hukuken verilmeyen yetkiyi ve hakkı kullanamaz” dedi.
5393 sayılı belediye kanununda dahi meclis yetkileri bu kadar ayrıntılı bir şekilde verilirken, başkana oy çokluğu ile verilen yapım ve işletim yetkisinin şeffaf belediyecilik gibi temel bir ilkenin de ihlalini beraberinde getireceğini söyleyen Oktay, “Tabii ki HAYIR diyeceğiz” şeklinde konuştu.
Belediye meclis toplantısı öncesi yapılan gurup toplantısında, CHP’li bazı meclis üyelerinin, nikah salonuyla ilgili gelen teklife ‘RET’ oyu verdiği, bu sebepten dolayı da toplantıya katılmadığı söylenirken, AK Partili meclis üyeleri, Zeytinlik Halk Pazarı için Başkan Kerimoğlu’na yetki verilmesini mahkemeye taşıdıklarını ve bu konu için de tekrar mahkemenin yolunu tutacaklarını söyledi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam
 
 

Editör: Haber Merkezi