Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu tarafından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı “temsili temel atma” töreninde 12 ayda biteceği sözü verildiği halde kaba inşaat halinde bekleyen belediye hizmet binası ve kamu hizmet binalarının bakım ve onarım ihalelerini alan Bakırköy Belediyesi’nden ihale ile KDV hariç 80 milyonluk iş alan firmanın, Binali Yıldırım’ın yeğenlerine ait Atlas İnşaat olması, gündeme bomba gibi düştü.

Konuyla ilgili http://www.yasamgazetesi.com.tr/guncel/12-ayda-bitecegi-sozu-verilmisti-ama-h199854.html linki ile yer verdiğimiz haber için açıklama yapmasını istediğimiz Atlas İnşaat da, Bakırköy Belediyesi’de sorularımıza cevap vermemişti.

Belediyenin yüksek tutarlı yapım işlerini alan Atlas İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. araştırıldığında, adı geçen inşaat firmasının sahibinin Ticaret Sicil Gazetesi verilerine göre Ender Haberdar’a ait olduğu, şirketin internet sitesinde de bu bilgilerin doğru olduğu, bu kişinin de Binali Yıldırım’ın eşinin yeğeni olması dikkat çekti.

FİRMA SAHİBİ

Belediye tarihinde olmayan bu kadar yüksek tutarlı yapım ihalelerinin alım yöntemi ve işin tamamlanması, firma açısından ortaya çıkanlar bazı soruları da beraberine getirdi.

Tutarı oldukça yüksek yapım işleri ihaleleri incelendiğinde ise; aşağıdaki tabloda görülen bilgilere ulaşılmaktadır:

Söz konusu bilgilere, Kamu İhale Kurumunun resmi sitesi olan https://ekap.kik.gov.tr/EKAP adresinden ulaşılabilmektedir.

Basında yer alan haberlere göre de, Atlas İnşaatın sahibi Ender Haberdar oldukça tartışmalı bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sendika.org adlı sitede, “Yollar Binali Yıldırım’a çıkıyor: 2011’den beri bilinen “sır”lar” başlıklı haberde; AK Parti iktidarıyla birlikte Haberdarların yükselişlerinin dikkat çektiği ve deprem güçlendirme işlerinin neredeyse tamamının kendilerine verildiği, dönemin İstanbul Bayındırlık ve İskân İl Müdürü konuyu yargıya taşımak isterken görevinden alındığına dair ifadelere de yer verilmişti.

Bakırköy Belediyesi’nin İhalelerinde Rekabet Ortamı Var Mı?

İlçe Sınırları İçerisinde Bulunan Kamu Hizmet Binalarının Bakım ve Onarımının Yapılması İşinin dokümanını satın alan sayısı 16 olmasına karşın, geçerli teklif veren sayısı sadece ‘1’ olarak gerçekleşmiş, geçerli teklif sayısının tek olması, ihalede rekabetin oluşmadığı yönünde ciddi bir şüphe uyandırmıştır.

Sonuçta ihale dokumanı satın alan bu kadar çok firma varken sadece bir firmanın ihaleye teklif verebilmesi/vermesi, akıllara ihale dokümanının bu firmaya dönük mü hazırlandığı sorusunu getirmiştir.

Tente Faciası Yaşanan Ataköy Cami, Bu İhale Kapsamında Mı?

Kamu Hizmet Binalarının Bakım Ve Onarımının Yapılması İşi’ne ait ihalenin uygulandığı dönemde, Ataköy Cami’nde gerçekleşen tente çökmesinde, belediyenin kusuru olup olmadığı tartışılmıştı.

Bu bilgiler kapsamında söz konusu ihalenin teknik şartnamesinde, cami tenteleri bakımına yer verilip verilmediği, varsa; yüklenicinin bakım, onarım veya tadilatları neden yapmadığı, yoksa; yüksek tutarlı bu tür yapım işlerinde neden yer verilmediği araştırılması gereken bir soru olarak da karşımıza çıkmaktadır.

İhaleler İktidarla İlişki Kurmanın Aracı Haline Mi Geldi?

Bu harcamaların tartışıldığı 2016 ve 2017 faaliyet raporlarının görüşüldüğü belediye meclisinde, CHP’li bazı meclis üyelerinin gurup içi tartışmaların ardından red verdiği ve meclisi protesto ederek kesin hesaplarının görüşüldüğü meclis toplantılarına katılmadığı gözlenmişti.

Bu tartışmaların ardından Bakırköy Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Erkan Kılıç’ın sessiz sedasız bir şekilde hem başkan yardımcılığından, hem de memuriyetten istifa ederek görevden ayrılmış, basına 25 milyon dolar parayla yurt dışına gittiği yönünde haberler yansımıştı. Uzunca bir süre tartışılan Erkan Kılıç’la ilgili belediyeden bir açıklama gelmezken, Kılıç’ın belediye olan ilişkisinin devam ettiği ve hala belediyeye gelip gittiği de gelen iddialar arasında.

Tek geçerli teklifle rekabetin oluşmadığı yönündeki iddiaların gündeme geldiği yüksek tutarlı ihaleler, Kerimoğlu’nun iktidarla ilişkisi açısından ciddi sorulara da sebep oldu. 

* İlçe için riskli onarım tadilat işleri belirlenmek, giderilmek ve karşılanmak için yapılması gereken ihaleler, iktidarla sıkı ilişki kurmanın aracı haline mi dönüştürüldü?

* Hakkında yolsuzluk ve darp iddiaları olan Kerimoğlu’nun, denetlenme, yargılanma veya soruşturma riskleri karşısında bir güvence için mi bu ihaleler yapılmaktadır?

* Tek geçerli teklifle sonuçlanan ihalelerde, ihale dokumanı yeniden gözden geçirilerek, varsa hataları giderilerek daha fazla isteklinin katılması sağlanamaz mıydı? Daha fazla katılım, ihale sözleşme bedelinin de düşmesini sağlayabilir miydi?

* Belediyelerin, diğer kamu kurumlarına ilişkin işlerini 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75.maddesi gereği, meclis kararı ve protokol ile yapabildiğinden, bu yönde meclis kararı alınmış mıdır?

* Söz konusu ihaleler birden fazla yılı kapsadığından, 5393 sayılı Kanun’un 67.maddesine göre meclis kararı ile gelecek yıllara sari iş olarak yapılabilmektedir. Bu yönde bir meclis kararı alınmış mıdır?

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam 

Editör: Haber Merkezi