Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşunun 94. yıl dönümünde Kartaltepe Parkı’nda düzenlenen kahvaltılı toplantıda konuşan Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, önce ülkemizin zor günlerden geçtiğini, sağlıkta, eğitimde, hukukta ve daha birçok alanda sorunlarımız olduğunu söyledi, sonra kongreye ilişkin düşüncelerini belirtmek istediğini ifade ederek kahvaltı boyunca sadece kongreden bahsetti.

SEÇİME ÖZEN GÖSTERMELİYİZ

Bu kadar büyük sorunları olan Türkiye’nin her zamankinden daha çok Cumhuriyet Halk Partisi’ne ihtiyacı olduğunun altını çizen Kerimoğlu, “Böyle bir dönemde önce mahallelerde, sonra ilçede ve en son il kurul düzeyinde her zamankinden fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Kendi siyasi ikbalimizi, mevki makam beklentimizi bir yana bırakarak ülkemizin geleceğine katkı sunacak CHP’nin etkin kurullarının seçimine özen göstermeliyiz. Bunun ilk ayağı olan mahalle seçimlerinde hepimize düşen sorumluluk, hiç bir ayrım içinde olmaksızın bütünlüğümüzü sağlamak, mümkün olabildiğince siyasi ilkelere bağlılıkla sayın genel başkanımıza ve onun MYK’sına bağlılıkla CHP’nin iktidarına hizmet edecek yöneticileri seçmek” dedi.

KONGRELER PARTİNİN YARINLARIYLA İLGİLİ TARTIŞMA ZEMİNİDİR

“Partinin emekçisi olarak bana düşen sorumluluk ise birlik ve bütünlüğe katkı sunmak” diyerek devam eden Başkan Kerimoğlu, genel olarak birlik ve beraberlik konuşmalarının usulen hep yapıldığını, partinin yarınlarıyla ilgili tartışma zeminini buldukları alanların da kongre süreçleri olduğunu söyleyerek devam etti.

Kerimoğlu konuşmasına şöyle devam etti

TARTIŞMALARDAN KAÇINMAMAK LAZIM

“Kongre süreçlerinde bu tartışmalardan çekinmemiz lazım. Aynı zamanda kongre süreçleri, partimizin fikir anlamında kendini geliştirdiği zeminlerdir. Partiyi büyütmek için yapılan bu tartışmalardan kaçınmamak gerektiğini de unutmamak lazım. Aman tartışma olmasın, hiç kimse dışarıda kalmasın diye bir endişeye de düşmeyelim. Böyle bir endişe çoğu zaman konuşulur söylenir ama pratikte bunu uygulamak olmaz. Bizimde bu konuda ısrarcı olmamıza gerek yok.

BİR AİLENİN TAHAŞŞÜDÜ ALTINDA SİYASET OLMAZ

Siyaset, liderle, partiyle, programla, söylemle ve sokakta anlatacak kadrolarla yapılır. Mahalle delegasyonu ya da ilçe örgütü biçimlenirken, tartışmalardan uzak hep bir arada duralım kaygısına da düşmeyelim. Tek liste kaygısı içinde olmaksızın her türlü tavra, listelerdeki ayrışmaya saygı duymak hepimizin görevidir. Ne belediye başkanının, ne ilçe başkanının ne de bir ailenin tahaşşüdü altında siyaset yapamayız.

Sizlere belediye başkanı kimliğimle değil, uzun süreden beri siyaset yapan parti üyesi olarak sesleniyorum. Sakın ola ki ne bir kişinin, ne bir ailenin, ne bir hemşehri ilişkisinin, ne bir yöneticinin, ne de başkanın iradesi ile seçime izin vermeyin. Kendi özgür iradenizi sandığa getirin. Hiç bir ailenin taassubu altında siyasete ipotek koyulmasına izin vermeyin. Bunu kendi adıma da söylüyorum, bunu yapma arzusunda olan, kendini buraların siyaset ağası olarak gören kişi ve kişileri de dâhil ederek söylüyorum.

EMEK VERENLER GÖREV ALMALI

2 yıl önceki kongrelerde de parti emekçilerinin değerlendirildiği bir kongre seçimine ihtiyaç var demiştim. O dönem fedakârlık yapmıştım. Hep aynı insanların görev yapmasına karşıyım. Kendimde delege olmayacağım, meclis üyesi arkadaşlarımın da olmasını istemiyorum. Emek veren partili arkadaşlarımın olmasını istiyorum. Bunun için de mücadele edeceğim.

Aramızda çoğunlukla kadınlarımız var. CHP’yi iktidara taşıyacak olanların kadınlarımız olduğuna inanıyorum. Kotaya değil, kadınların tamamının yansıdığı bir seçim olsun istiyorum.

Ayak işlerini yaptırarak değil, mücadelede yan yana, siyasette önümüze koyarak gençliği inşa edeceğiz. Onlara en önde yer vereceğiz. Kotayla değil, emek veren tüm arkadaşların listelerde değerlendirilmesi için katkı sunacağız.

Kartaltepe de haftaya seçim yapacağız. İstiyoruz ki tüm üyeler partililiğin gereği görevlerini yerine getirsinler. 1200-1300 üyemiz var. İstiyoruz ki en az bin üye seçimlere gelsin, özgürce iradesini ortaya koysun. Özgürce irade cümlesinin altını kalınca çiziyorum. Sakın ola ki hiç kimsenin bir vesayeti altında, ne bir kişinin, ne ailenin, ne hemşehri gurubunun, ne de kendisini bundan önce ağa olarak görenlerin vesayeti altında olmaksızın kendi özgür iradesi ile gelsin ve CHP’nin geleceğine katkı sunsun.

ARMUTLARLA ELMALARI AYNI SEPETE DOLDURMAYA KALKMAYALIM

Cümlelerimin içinde defalarca ifade etmeye çalıştım. Aman sürece zarar vermeyelim, tartışmalardan uzak duralım, tek liste ile kongreye gidelim endişesinde uzak duralım. Bir kez daha söylüyorum. Tek liste endişesi ile aman ola ki armutlarla elmaları aynı sepete doldurmaya kalkmayalım.

Neticede siyaset bazen ayrışarak yapılır ve büyür. Tek liste olma gayreti ile yarın öbür gün, partiyle, belediyeyle, ilçeyle sorunlu olabilecek bir yapı ile yan yana olacak bir yapılaşma içine girmemize gerek yok. Kaybeden olmayacak diye herkesi aynı sandıkta buluşturmamıza gerek yok.

TEK LİSTE TELKİNLERİNE KULAK VERMEYİN, İTİBAR ETMEYİN

Siyaseten yan yana yürüyemediğimizle karşı karşıya geliriz. O zaman saygı da sevgide zafiyet yaratmaz. Kongre süreci sonrası birleşiriz. Ama tek liste olsun kaygısına ilgi alaka göstermeyin. Parti adına farklı fikirler olsun ama kongre sonrası birlikte çalışalım. Lütfen tek liste telkinlerine kulak vermeyin, itibar etmeyin. Bu süreçler mahallede başlayıp ilde devam edecek.

HİYERARŞİ OLARAK İLÇE, BELEDİYENİN ÜSTÜNDEDİR

İlçe yönetiminin bana uydu olmasını değil ama CHP ile uyumlu bir ilçe olmasını istiyorum. Hiyerarşi olarak ilçe belediyenin üstündedir. Bende parti disiplinini bilen biriyim. Uydu bir ilçe değil ama kavga eden bir ilçe, sosyal medya mecralarında belediye başkanını, meclis üyelerini ve hatta genel başkanını tartışan bir ilçe de istemiyorum.

Küçük talepleri karşılanmadı diye, yerel iktidarın olanaklarından menfaat elde edemedi diye, beklentileri karşılanmadı, başkan yardımcısı ya da müdür olma talebi karşılanmadı diye, acımasızca belediye başkanını eleştirenlerin CHP’de yöneticilik yapmaya hakkı yoktur.

2 yıldır sustuğumuz, kan kusup kızılcık şerbeti içtiğimiz bir sürecin noktalanacağı bir seçim olacak bu kongre. 2 yıl boyunca belediye başkanını, bürokratlarını, yöneticilerini, genel başkanını eleştirenlerle, sosyal medyada tartışmaya açanlarla ayrışacağımız bir kongre olacaktır. Onlara bu sandıkta gereğini yerine getireceğiz. Bu gün ayrıca partimizin kuruluş yıl dönümü. Katılım az olabilir ama önemli olan niteliktir. Bu nitelikli kadronun haftaya yapılacak kongre seçiminde en iyisini yapacağına inanıyorum. Sizlerin ve partimin emrinde olacağıma söz veriyorum”

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi