CHP kongre sürecinde kulislerin en merak edilen konusu

Gazetemize ulaşan bilgilere göre, ilçe kongreleri öncesi yaşanan sıkıntılı konular nedeniyle oldukça eleştirilen il başkanı Cemal Canpolat’ın yerine, Ankara’nın yeni bir isim işaret edeceği iddiaları ağırlık kazanmaya başladı.

CANPOLAT’IN ÜZERİ ÇİZİLDİ Mİ?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz haftalarda askıya aldığı İstanbul ilçe kongreleri ile ilgili süreç, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’daki bir çok ilçe başkanı ile Ankara’da gerçekleştirdiği ve oldukça sert konuştuğu toplantı sonrası yeniden işletilmeye başladı. Süreci doğru yönetemediği iddiaları nedeniyle sert eleştirilerin odağında olan il başkanı Cemal Canpolat yakın çevresine yeniden aday olacağını yüksek sesle dillendirirken, CHP Genel Merkezi’nde bu konuya sıcak bakılmadığı iddialar arasında. Canpolat’la ilgili Ankara’ya ulaşan bir çok şikayet olduğu, ancak özellikle ilçe kongreleri delege belirleme sürecinde yaşanan olayların bardağı taşıran son damla olduğu söyleniyor.

ANKARA YENİ BİR İSİM Mİ ÖNERECEK?

Ankara kulislerinden sızan bilgilere göre 2019 yılında yaşanacak siyasi iklimin önemini çok iyi bilen CHP Genel Merkezi’nin İstanbul’da bir kan değişikliğine ihtiyaç olduğu yönünde eğilim gösterdiği öne sürülüyor. Kılıçdaroğlu’nun konunun tartışıldığı dar çerçeveli bir toplantıda “CHP İl Başkanı Cemal Canpolat’ın İstanbul’da beklenen performansı gösteremediği, değişimin kaçınılmaz olduğu” yönünde görüş belirttiği de gelen iddialar arasında.

Kumkumoğlu ve Emre’nin ismi geçiyor

‘KUCAKLAYICI OLAMADI’

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul için “Özellikle etnik kimlik tartışmalarını noktalayacak, toparlayıcı, abi sıfatında çalışmalar yapabilecek, siyasette örgüt ve saha deneyimi yüksek bir isim istiyorum” dediğini öne süren genel merkeze yakın deneyimli bir siyasetçi bu konuda ki sorumuzu ise şu sözlerle cevapladı. “Evet bana gelen kulis bilgileri de bu doğrultuda. Her iki isim de birbirinden değerli. Tabiki Cemal bey de öyle. Lakin görevde olduğu süreçte malesef beklenen performans elde edilemedi. Kucaklayıcı olamadı. Halk nezdinde, tabanda genel merkez politikalarının dışında fazladan bir canlılık ve heyecan ortaya konulamadı. Şuan da İstanbul İl Başkanlığı için iki isim öne çıkıyor. CHP Genel Merkez koridorlarında yüksek sesle dillendirilen bu iki isim 22. Dönem CHP Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu ve CHP Gençlik Kolları eski Genel Başkanı Siyaset Bilimci Doç. Dr. Yunus Emre. Sayın Emre partimizin önemli ve kıymetli isimlerinden biri. Eski Gençlik Kolları Genel Başkanımız. Ancak bana göre sayın Genel Başkan’ın tarifine uyan isim sayın Kumkumoğlu. Karadenizli olması, devrimci DEVYOL geleneğinden gelmesi, siyasette görev yaptığı süre içinde aktif çalışmaları, siyasi donanımı, değişmeyen çizgisi, hitabet yeteneği ile bilinen bir arkadaşımız.”

Ali Kemal Kumkumoğlu kimdir?

1956 yılında Trabzon’da Doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Maliye Bölümü mezunu, İktisatçı, 22.Dönem Milletvekili, Serbest Ticaretle uğraşmakta, HASAY Basın Yayın A.Ş. Kurucusu, Anadolu T.V. Genel Müdürü. 4 dönem CHP Pendik İlçe Başkanlığı, 3 dönem CHP PM Üyeliği yaptı. Siyasette ismi şaibelerden uzak duran Kumkumoğlu devrimci gelenekten (DEVYOL) geliyor. Evli, 2 Çocuk babası.

Doç Dr. Yunus Emre kimdir?

İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi. Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Üyesi, Toplumcu Düşünce Enstitüsü Kurucu Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları Eski Genel Başkanı. Doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde tamamladı. Türkiye’de siyasal hayat ve kurumlar, tarih yazımı ve karşılaştırmalı siyaset alanlarında çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Siyasal partiler, CHP tarihi ve sosyal demokrasi üzerine yazdığı makaleler, başta Birikim dergisi olmak üzere çeşitli mecralarda yayımlandı. Doç. Dr. Emre'nin 'CHP, Sosyal Demokrasi ve Sol' (İletişim Yayınları, 2013) isimli kitabı, 2014 yılında 'The Emergence of Social Democracy in Turkey' başlığıyla IB Tauris tarafından İngilizce basıldı.

Selvi Sarıtaç- Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi