Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak dünyaya yayılan Koronavirüs ile ilgili önlem ve tedbir çalışmalarının yanı sıra, virüse yakalananların tespit edilmesi için de yoğun mücadele sürüyor. Salgın ile mücadele etmek için Çin’de üretilen hızlı tanı kitlerinden 2 milyon tane sipariş eden Türkiye'ye ürünlerin ilk partisi Turkish Cargo’ya ait uçak ile getirildi.

TÜRKİYE’YE AYRICALIK TANINDI

15 dakikada koronavirüs tespiti yapan kitler hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, daha önce mecliste yaptığı konuşmasında bunların bir kısmının Çin tarafından Türkiye’ye hibe edildiğini söylemişti. Gelen kitlerin ardından tekrar bir açıklama yapan Koca, ‘’ Çin’den gelecek olan test kitleri, 10-15 dakikada yüzde 90-95 oranında doğru sonuçlar verebiliyor. İlk parti 50 bin kit geldi. Daha sonrasında ise 1 milyon kit daha gelecek. Kalan 1 milyon adet kitin ise 1 hafta sonra gönderilmesi planlanıyor. Çin bu test kitlerinin üretimine yeni başladı ve Türkiye’ye bir ayrıcalık tanıdı’’ dedi.

ÇİN’DEN TARİHİ NOT

Bir kısmı hibe edilen kitler hakkında ki gerçek ise ortaya çıktı. Toplamda 2 milyon erken tanı kiti gönderecek olan Çin hükümeti ilk parti için para talep etmedi. Çünkü 1928 yılında Atatürk tarafından kurulan Refik Saydam Hıfzısıhha Akademisi’nde, 1940 yılında kolera salgını için üretilen aşılar Çin’e gönderilmişti. Yani Atatürk'ün 1928'de kurduğu Hıfzısıhha Enstitüsü'nün, 1940'da gönderdiği aşılar sayesinde Çin kolera salgınını yenmişti. Çin Hükümetinin gönderdiği tanı kitlerine ise şu notu düştüğü sosyal medyada paylaşıldı: ‘’ Tanı kitlerinden ücret talep etmiyoruz, çünkü bunların parasını Atatürk ödedi.’’

MİNNETTARIZ

Sosyal medyada gündem olan konu hakkında yapılan paylaşımlarda ise, ‘’ Kabrinde bile bu millete hizmet eden, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ; sana her daim minnettarız’’ ve ‘’Bedenin aramızdan ayrılmış olsa da ruhun hala tüm dünyada etki gösteriyor’’ gibi cümleler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ e vatandaşlar bir kez daha teşekkür etti.

2011’DE KAPATILDI

Türkiye’nin aşı üreten ve bilimsel araştırma yapan tek akademisi Refik Saydam Hıfzısıhha Akademisi ise 2011 yılında AK Parti hükümeti tarafından kapatılmıştı.

REFİK SAYDAM HIFZISSIHHA ENSTİTÜSÜ NEDİR?

Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü adı ile Türkiye Cumhuriyetinin ilk Halk Sağlığı Laboratuvarı olarak; halkın sağlığının korunması ve temel laboratuvar hizmetleri yürütmek amacıyla 27 Mayıs 1928 tarihinde kurulmuştur. Ankara’da bulunan ulusal referans laboratuvarı olup; hıfzıssıhha, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesindeki altı bölümden biridir. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında, hızlı yayılan enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele, vücut yüzeyinde bulunan; çevresinde yerleşmiş, yalnız bir türe özgü laboratuvarlar olarak kurulmaya başlanmıştır. 1950’li yıllardan sonra Hıfzıssıhha Enstitüsü; Türk halk sağlığının korunmasında laboratuvar hizmetlerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması başlatılarak; 16 ilde bölgesel düzeyde hizmet vermek amacıyla şubeler açılmıştır.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi