Büyükçekmece’nin tarihi ve bilinmeyenleri gün ışığına çıkartan kitap, 9 kişilik uzman bir ekibin Makedonya’ya kadar ulaşan Osmanlı Arşivleri’nden elde ettikleri bilgileri içeriyor.

TÜYAP 36'ncı Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Interexpo Salonu’nda gerçekleşen tanıtım toplantısına Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve kitabı hazırlayan Belgesel Yapımcısı Cengiz Özkarabekir, Gazeteci Yazar Yönetmen Ali Murat Güven, Tarihçi Doç. Dr. Arif Kolay, Yazar Haldun Hürel, Yazar Yayıncı Dr. Şefik Memiş’inyanısıra CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı H. Remzi Gökbulak, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı.

“MUHTEŞEM BİR ESER ORTAYA ÇIKTI”

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece’nin tarihinde medeniyetlerin ve kültürlerin çok etkili olduğunu belirterek şunları söyledi; “İlk kez Büyükçekmece’nin tarihin bu denli derin ve bu denli titizlikle incelendiği bir kitap hazırlandı. Kitap, 9 kişilik uzman bir ekibin Osmanlı arşivlerini incelemeleri ve arşivlerin Makedonya’daki izlerini de sürerek hazırlandı. Büyükçekmece’nin tarihi hakkında, arşivlere dayanan gerçek bilgileri “Büyük Medeniyetlerin Büyük Kenti Büyükçekmece” isimli bu muhteşem eser sayesinde edinmiş olacağız.”

“TARİH TEK KİTABA SIĞMADI, İKİ KİTAP DAHA ÇIKACAK’’

Büyükçekmece tarihini ortaya koymanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Yaklaşık 500 sayfalık bir kitap ortaya çıktı. 3 bin yıl öncesinden başladık, Cumhuriyet tarihine gittik ve günümüze kadar geldik. Büyükçekmece tarihiyle ilgili bir çalışmaya hocalar girince bir kitapla anlatılmasının mümkün olmadığını gördük. Şimdi ardı ardına iki kitap daha çıkacak. Biri, Balkan savaşları Çanakkale savaşları ve Büyükçekmece konulu olacak. Bir diğeri ise, Cumhuriyet döneminden biraz daha önce başlayıp Cumhuriyet dönemi ve Cumhuriyet dönemi sonrası bir kesimi anlatacak. Elimizde çok zengin bir malzeme birikti. Osmanlı kütüphanelerine ve değişik arşivlere girince ne kadar zengin bir kara parçası üzerinde belediye başkanlığı yaptığımı gördüm ve duygulandım. Bunları neden daha önce bulup ortaya çıkartmamışız diye de üzüldüm. Bugün çok güzel bir Büyükçekmece tarihini ortaya koymanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çok güçlü bir ekiple çalıştık. Büyükçekmece’nin tarihini artık resmi belgelere dayandıran 500 sayfalık bir kitap kitapçılarda ve değerli kütüphanelerin tamamında yerini almış olacak” diye konuştu.

İLK KİTAP RECEP HOCA’YA

Büyükçekmece’nin geçmiş tarihinin gün yüzüne çıktığı kitap katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Kitabın ilk baskısı Büyükçekmece’nin en yaşlılarından ve Köy Enstitüleri’nin hayattaki öğretmenlerinden Recep (Hoca) Karamaz’a Başkan Akgün tarafından takdim edildi.

“YAŞADIĞINIZ ŞEHRİ BİLMEK ÖNEMLİDİR”

“Büyük Medeniyetlerin Büyük Kenti Büyükçekmece” kitabının hazırlanış sürecini anlatan Genel Yönetmen Cengiz Özkarabekir, Osmanlı arşivleri, müzeler, kütüphaneler, yerel tarihçiler başta olmak üzere birçok alanda ciddi araştırmalar ve çalışmalar yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Büyükçekmece hakkında bazı bilgilerimiz vardı ancak tarihinin bu kadar eskilere dayandığını bizde bilmiyorduk.

Geçmişini bilmeyen toplumlar gelecekle bağ kurmakta zorlanırlar. Bu yüzden yaşadığınız şehri bilmek çok önemlidir. Buradan yola çıkarak ekip olarak müthiş bir araştırmanın içine girdik ve ortaya bu kitap çıktı.”

4 BÖLÜM BAŞLIK ALTINDA YAZILDI

Büyük Medeniyetlerin Kenti Büyükçekmece kitabı 4 bölümde yazıldı. Antik Çağdan Osmanlı’ya Büyükçekmece, Osmanlı Dönemi’nde Büyükçekmece, 19. Yüzyılda Büyükçekmece’nin Sosyo - Ekonomik Yapısı ve Cumhuriyet Dönemi’nde Büyükçekmece olmak üzere 4 bölüm başlığı altında yazıldı.Kitapta ayrıca Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen 20 Büyükçekmeceliye ait belgelere de yer verildi.

Büyükçekmece’nin geçmiş tarihinin gün yüzüne çıktığı kitap katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

Senay BADUR- Celal KARAALİ -  Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi