"Mevlana'dan Öğütler" programında konuşan Doç. Dr. Emin Işık, " İçinde sabır ve merhamet yoksa kişide iman yoktur" dedi.

İlahiyatçı Yazar Doç. Dr. Emin Işık, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği  "Mevlâna'dan Öğütler" programı kapsamında Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde Esenlerliler ile bir araya geldi. Mesnevi üzerine sohbet eden Işık, iman ve merhamet ilişkisine değinerek sadece bu dünya için değil âhiret hayatı için de çaba gösterilmesi gerektiğini anlattı.

İnsanların öfke anında gözlerinin önüne perde indiğini ve böylece hiçbir şey göremez hale geldiklerini, yiğit kişinin öfkesine hakim olan merhametli kişi olduğunu belirten Işık, "İman Hakk'a teslim olmak, sabretmek ve merhametli olmak demektir. İçinde sabır ve merhamet yoksa kişide iman yoktur. Bütün dünya meşguliyetlerini, çabalarını, eserlerini toplasanız bir küçük merhamet kadar değerli değildir" ifadelerine yer verdi.

MÜSLÜMAN, PEYGAMBER AHLAKINA SAHİP OLMALI

Mevlana'nın Mesnevi isimli eserinden 'Allah yolunda emeğini, gayretini, çabasını ve malını Allah yolunda harcayan kişiye ne mutlu' sözlerini hatırlatan  Işık, "Hz. Mevlana burada Allah'a giden yolda cehd lazım demek istiyor. Bu dünya için çırpınıp, didinip, evim, arabam olsun diye çabalıyorsunuz. Bu kadar çaba ve gayret en fazla yüz sene sürecek bir dünya için. Ebedi hayat için hiçbir şey yapmıyorsunuz ve sonra cennet kucağınıza gelsin istiyorsunuz. Ebedi hayatı kazanmak için hiçbir emek sarf etmiyor, sonra da cennetteki en yüksek makam bizim olsun istiyorsunuz. Böyle bir şey yok. Peygamberlerin yanında, Peygamber ümmeti olmak için Peygamberlerin huyunu, ahlakını ve amellerini icra etmek gerekir. Peygamber ahlakından bir şeyler almadıysanız boşuna Muhammed ümmetiyim diye sevinip durmayın. Çünkü seven sevdiğine benzemeye çalışır. Peygamber Efendimiz bizim için en büyük ve yüce örnektir" diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi