İstanbul Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı gerçekleşti. CHP İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, Sarayburnu Parkı’nda 3 Ekim 1926 yılında meclis kararı ile açılışı gerçekleşen 3 metre uzunluğundaki Atatürk Heykeli’nin ve heykelin bulunduğu meydanın 2004 yılında yapımı başlayan Marmaray çalışmalarının başlamasıyla atıl duruma düştüğünü ve bu durumun ne zaman son bulacağını sordu.
CHP İBB meclis üyeleri Mehmet Berke Merter, Ayşegül Okumuş Görgü, İsmail Koç, Hasan Tapan, Seyitali Aydoğmuş imzalı yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verildi. Açıklamada, “Fatih Belediyesi sınırlarında olan, Sarayburnu Parkı’nda bulunan ve 3 Ekim 1926 tarihinde Meclis kararı ile açılışı yapılan 3 metre uzunluğundaki Atatürk Heykeli Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk anıt heykelidir. Birçok özelliğiyle ön plana çıkan heykel ve meydan aynı zamanda ilçe belediyesi içinde tören düzenlenebilen tek uygun yer olması açısından düşünülmelidir. Zira Fatih ilçesinde törenler ancak okul bahçelerinde düzenlenmektedir.

‘HEYKEL ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMİŞ’

2004 yılında Marmaray Tüp geçidinin temel atılması ve çalışmaların başlaması ile atıl duruma çekilen ve etrafı saç duvarla kapatılan ve Marmaray'ın hizmete girilmesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen Atatürk Heykeli atıl durumda bırakılmıştır. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi Atatürk Heykeli’nin etrafı bakımsız, çöplerle dolu ve adeta çürümeye terk edilmiş bir durum ortaya çıkmıştır ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e büyük bir saygısızlık yapıldığı ortadadır.Aradan 12 yıl geçmesine rağmen bahsi geçen heykelin Marmaray Tüp Geçidi inşaatı nedeniyle çevresi kapatıldığı yetkililer tarafından söylenmişti. Marmaray geçidi yıllardır açılmıştır. Fatih halkı ve İstanbul halkı özlemle bahsi geçen ve Atamıza ait olan heykelin ne zaman şanına yaraşır bir biçimde açılacağını beklemektedir” denildi.

HEYKELİN ETRAFI DEMİR PARAVANLARLA ÇEVRİLİ

Oy birliği ile başkanlık makamına havale edilen yazılı soru önergesinde şu soruların yanıtlanması istendi. “Önemi ve tarihi bilinmekte olan heykelin etrafı saç demir paravanlarla çevrilerek kapatılmış, tören yapmaya uygun halden çıkarılmıştır. Sarayburnu parkında bulunan Atatürk Heykeli tadilatı ve bakımını ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz? Heykel ne zaman açılacaktır?3 yılı aşkın Marmaray çalışmaya başladığına göre Heykel ve çevresiyle ilgili ne gibi düzenlemeler yapılması düşünülmektedir?Resimlerde de görüldüğü gibi etrafı çevrilen Atatürk büstü, çevresi ve meydanı bakımsız ve çöp yığınları içerisindedir. Bu durum Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a yakışıyor mu? Atatürk’ün heykelinin bulunduğu bu yerde büyük bir tören alanı yapmayı düşünür müsünüz?”

‘BURASI BÜYÜK BİR TÖREN ALANI OLABİLİR’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamına sunulan önergede ayrıca CHP’li meclis üyeleri, Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk anıt heykellerinden olan ve 03 Ekim 1926 tarihinde açılışı yapılan 3 metre uzunluğundaki Gazi Mustafa Kemal Atatürk Büstü’nün bulunduğu yer büyük bir tören alanına dönüştürülmesi önerisini sundular.

Fidan Uğur-Kent Yaşam

 

Editör: Haber Merkezi