Son yıllarda, özellikle son aylarda gıda uzmanları, doktorlar ve branşlarında uzman bilim insanları tarafından yazılı ve görsel medyada gündeme getirilen hileli ve bozuk gıdalar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mart ayı meclis toplantısında gündeme taşıdı. CHP İBB ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, hazırladığı soru önergesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bozuk ve hileli gıdalar konusunda aldığı önlemler ve denetimlerin neler olduğunu sordu? Yetersiz denetim ve basit cezalar karşısında hileli gıdalar, insan sağlığını tehdit ettiğini hatırlatan Merter, yazılı önergesine şu ifadelere yer verdi; Uzmanlar tarafından birçok gıdada tekstil boyası ve kimyasal maddeler kullanıldığı iddia edilmekte hatta bu iddiaların kanıtlandığı dile getirilmektedir. Acilen gıdada ki hilenin önlenmesi için gerekli inceleme ve denetimlerin yapılması ve raporlanması elzem olmuştur. 17 milyon nüfusun yaşadığı İstanbul genelinde hileli, bozulmuş, tüketim tarihi geçmiş gıdalar için tespit edilen işyerleri, imalathaneler ve depolar sıkı denetlenmeli gerekli idari ve adli cezalar uygulanmalı ve kamuoyuna medya yolu ile duyurulmalıdır.

‘Hileli gıda üreten yerler var mı?’
Önergesinde hangi gıdalarda ne tür hilelerin yapıldığı ile ilgili görsel ve yazılı medya da çıkan haberlere ve uzman görüşlerine de yer veren Merter şu soruların yanıtlanmasını istedi; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından 2014-2015-2016 ve 2017 yıları arasında tespit edilen hileli gıdaları üreten ve satan işyerleri, imalathaneler ve firmaları var mı? 2014-2015-2016 ve 2017 yıları arasında kaç vatandaşımız hileli gıda tüketimi sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvurmuştur? Başvuran vatandaşlarımızdan hayatını kaybedenler olmuş mudur? Olduysa sayılarının ne kadardır?  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Zabıta Daire Başkanlığı, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından hileli gıda ile mücadele konusunda yürütülen denetimler ve çalışmalar var mıdır, nelerdir?

CHP İBB meclis üyeleri Mehmet Berke Merter, Seyitali Aydoğmuş, Hasan Tapan, Musa Keleş, Muzaffer Şahin ve İlhan Demirok imzalı önerge oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi.

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM


 

Editör: Haber Merkezi