Metrobüslerde dilenen, mendil satan çocuklarla ilgili yaşanan sorunları hazırladığı yazılı önergesiyle İBB Eylül ayı meclis toplantısında gündeme taşıyan CHP İBB ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, İBB’nin bu konuda önleyici herhangi bir çalışması var mı diye sordu. İBB Meclis Üyeleri, Mehmet Berke Merter, Hasan Tapan, Seyitali Aydoğmuş, Musa Keleş, E.Ulaş Kaya, Önder Polatoğlu ve Yunus Can imzalı yazılı önerge oy birliğiyle başkanlık makamına havale edildi. Hazırlanan yazılı önergede şu ifadelere yer verildi; Metrobüslere binen her kişinin dikkatini çekmiştir, dilenen ya da mendil satan küçük çocuklar. Artık sayıları o kadar çok ki her durakta, her metrobüsün içinde en az bir ikisine rastlamanız çok olağan bir hal aldı. Bunların içinde Türk vatandaşı çocuklar olsa da çoğunlukla Suriye’den gelip ülkemize sığınan mülteci çocuklardır. Okula gitmesi gerekirken, yaşıtları gibi parklarda oynaması gerekirken, elinde bir mendille avuç açıyor büyüklerine. Kimimiz hor görüp, sert bir bakışla yanımızdan uzaklaştırırken, kimimiz haline acıyıp eline bozuk paraları tutuşturup yanımızdan uzaklaşmasını istiyoruz.

‘Tüm kurumlar çocuklar için seferber olmalı’

Çocuklar sadece bu ülkenin değil dünyanın geleceğini oluşturuyor. Yaşanılası bir dünya için bugünden çocuklarımızı ona göre yetiştirmeliyiz. Gerek kendi vatandaşımız olan çocuklara olsun, gerekse ülkemizde geçici süreli barınan çocuklar olsun onlara hakettiği yaşamı sunmamız bizim yükümlülüğümüzdedir. Bunun için elverdiğince her türlü imkânımızı seferber etmemiz gerekir. Sorun yerelde yaşanıyor ve göz önündedir, Büyükşehir Belediyemizin işbirliği ve önerileri çercevesinde başta valilik olmak üzere diğer devlet kurumları tarafından sorunun çözülmesi veya aza indirgemesi ve işbirliği yapması elzemdir, kaçınılmaz olmuştur.

‘Çocukları korumasak, geleceğimiz olmaz’

Geçtiğimiz günlerde ana haber bültenlerinde bu çocuklarımızı konu alan haberlerde; çocukları dilendiren çetenin çökertildiğini ve ardından büyükşehir belediyesi zabıtalarınca çocukların toplatıldığını seyrettik televizyon ekranlarında, gazete sayfalarında. Ama ne toplanma! Zabıta ekiplerinin suçlulara baskın yapar gibi çocukların üzerine koşması sonucu bir çocuk metrobüsün altında kalmaktan son anda kurtuldu, şükür ki kötü bir şey olmadı ama olabilirdi de, bu ayıbımızı nasıl açıklayacaktık! Çözüm bu şekilde olmamalı. Uzman pedegoglar eşiliğinde bu çocuklara sıcak aile ortamları hazırlanarak, çocuklarımızı bu sokaklardan, bu çetelerin elinden bir an önce kurtarmamız gerekiyor, yoksa geleceğimiz tehdit altındadır. Bu şekilde hayatını yaşayan bir çocuktan büyüdüğünde ileride iyi bir psikolojiye sahip bir birey olmasını bekleyemezsiniz!

‘Ülkemizin imajı olumsuz etkilenmekte’

Bu olayın bir çok olumsuz etkileride var. Hergün binlerce İstanbullunun yaşadığı bu üzücü görüntü çocukları olduğu kadar, onlar için bir şey yapamayan halkımızı da psikolojik olarak yıpratmaktadır. İstenilen para verilirse; çocuk o sokaklara hep mahkum kalacak, verilmediğinde ise hiçbir şey yapmamanın vicdani rahatsızlığı oluşacak. Türk milleti olarak duygusal bir milletiz, bu psikolojiyi her gün yaşamak insanlarımızı da mutsuz etmektedir. Ayrıca sokaklarında bu kadar çok çocuğun dilendiği bir ülke imajı; son dönemde sayısı azalsa da ülkemize gelen yabancı turistlerin zihninde hiç iyi bir etki bırakmamaktadır. 

FİDAN ĞUR-KENT YAŞAM

İBB sorular;

1. Büyükşehir Belediyemizin başta Valilik olmak üzere diğer devlet kurumları ile sorunun çözülmesi ve işbirliği yapılması konusu ne durumdadır, ne gibi çalışmalar içindedir ve ne tür çalışmalar yapmıştır, veya ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyor?

2. Zorunlu eğitimin olduğu ülkemizde okula gitmeyen bu çocukların denetimi yeterince yapılıyormu?

3. Bu çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği algısını, görüldüğünde onları kurtarmak için halkımıza gerekli yönlendirmeyi oluşturacak bir planınız, projeniz var mı?

4. Zabıta ekipleri tarafından toplanan bu çocukların akıbetleri ne oluyor? Tekrar sokaklara dönmemeleri için çözüm sağlanıyormu?

5.Mülteci olarak ülkemizde barınan ve maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları devlet koruması altına alınıyormu?

6.Metrobüslerde özlellikle bu çocuklar bulunuyor. Metrobüs duraklarında çalışan güvenlik görevlileri bu çocukların geçişlerine engel olabilecek yetkiye sahipler mi? Bu durumlar da Zabıta gücü hangi hallerde kullanılıyor?

Editör: Haber Merkezi