İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısında İstanbul’un kalbi İstiklal Caddesi’nde uzun zamandır süren ve bir türlü bitmek bilmeyen altyapı çalışmalarının bölge esnafını ve vatandaşları canından bezdirdiğini hazırladığı yazılı soru önergesiyle gündeme taşıyan CHP İBB ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, üç koldan süren çalışmaların ne zaman biteceğini sordu.  İBB Meclis Üyeleri Mehmet Berke Merter, Ferhat Epözdemir, Musa Keleş, Hasan Tapan ve Ümit Yurdakul imzalı önerge meclis başkanlığına oy birliği ile havale edildi.

‘İstiklal Caddesi’ne kimse gitmek istemiyor’

Merter’in hazırladığı yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verildi; İstiklal Caddesindeki yol çalışması vatandaşları, esnafları ve turistleri isyan ettiriyor. Taksim Meydan’ı tarafından caddeye giriş yapan vatandaşlarımız yol çalışmalarından dolayı daralan yerde insanlara geçişi için küçük bir alan bırakıyor, bu durum yolda yürümeyi oldukça zorlaştırırken, hem vatandaşın hem de esnafın sinir katsayısını artırıyor. Ufak bir yağmurda bile sele dönüşen caddenin altyapısını yenilemek için yapılan çalışmaların ne zaman biteceğine dair bir bilgi yok. Ancak, çalışmalar önemli bir kitleyi şimdiden ‘İstanbul’un kalbi’ denilen caddeden soğutmuş durumdadır.

‘Yaşanan sorunlara yanıt verilmiyor’

Merter, yazılı önergesinde İstiklal Caddesi’nin zemin kaplama çalışmalarının defalarca yenilendiği ve bu şekilde İstanbulluların parasının çarçur edildiği öne sürerek konu ile ilgili 5 ay önce de bir önerge verdiklerini ve söz konusu önergeye bugüne kadar yanıt verilmediği ifade etti. Önergesinde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olmak üzere AK Partili Meclis üyelerinin en son ne zaman İstiklal Caddesi’ne gittiklerini soran Merter, ‘İstiklal Caddesi maalesef yap-boz tahtasına dönüşmüştür’ ifadelerini kullandı.

 

‘Çalışmalar daha ne kadar sürecek’

Yazılı önergede ayrıca şu ifadeler yer verildi;Ekte sunduğum fotoğraflarda da görüldüğü gibi Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlı sokakların yaya geçişlerinde zemin kaplama uygulaması çalışmaları başlamış cadde ve sokaklarda birçok noktada yaya geçişini engelleyecek ve özellikle kent estetiğini bozacak görünüm ortaya çıkmıştır. Bu sebeple olsa bile İstiklal Caddesi’nin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurlarıın ortadan kaldırılması ve yer kaplamalarının tamir edilmesi çalışması daha ne kadar sürecektir?

İBB’ye sorular

Merter, İstiklal Caddesi’nin içler acısı durumu kapsamda şu soruların İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yanıtlanmasını istedi;

1) Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlı sokaklarının onarımı ve kaplamasının şimdiki çalışması kime, hangi yöntemle yaptırılıyor? Muhammen bedel ve ihale bedeli ne kadardır? Yapılacak iş ile ilgili ihale dosyası var mı? İhalesi yapıldı mı? İhale bedeli kaç TL olarak belirlendi? Ne zaman başlatılıp, ne zaman teslimi yapılacak? Konu ile ilgili meclis bilgilendirilecek mi?

2) Kaplama işinde karar hangi kriterler ile nasıl alınmıştır? Son kaplama nasıl yapılacaktır? İhalesi yapılmış mıdır? Kimlere hangi bedelle ihale edilmiştir? Önceki kararların isabetli olmasını engelleyen gerekçeler nelerdir?

3) Yapılacak yeni düzenleme için Koruma Kurullarının, İstiklal caddesi sakinlerinin, esnafının, bölgede faaliyet gösteren konu ile ilgili dernek ve kurumların görüşleri alınmış mıdır?

4) İstiklal Caddesi zemin düzenlenmesi ile ilgili hazırlanan bu proje yani şimdiki çalışma kimler tarafından hangi verilere göre hazırlanmış ve hangi verilere göre çalışma yapılmaktadır?

5)İstiklal Caddesinin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurlar ne zaman ortadan kaldırılacak?

6) Beyoğlu bölgesinin, özellikle istiklal caddesinin turizm bölgesi olması, sakinler ve ziyaretçilerinin zemin arızası nedeniyle sıklıkla kaza geçirdikleri gözlemlenmektedir. Bu sıkıntının giderilmesi konusunda ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

7) İstiklal caddesinde zemin kaplama türü seçilirken kaplamaya ilişkin kararlar hangi kriterlere göre nasıl alınmaktadır? Bu yeni yaptırılacak olan zemin kaplamaları için yeterli araştırma ve çalışma yapılmış mıdır?

8) Her yıl için yenilenen ve yeni yapılan miktarlar nedir? Bu caddelerdeki zemin kaplamalarının caddelere yakışır bir duruma getirilmesi için yenileme dışında bir çözüm yolu yok mudur?

Editör: Haber Merkezi