İstanbul Büyükşehir ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde son günlerde sıkça gündeme gelen intihar vakalarına dikkat çekerek köprülerde alınması gereken güvenlik tedbirleri konusundaki önerileri içeren önergeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis Başkanlığı’na sundu. Meclis üyeleri Mehmet Berke Merter, Seyitali Aydoğmuş ve Hasan Tufan imzalı önergede şu ifadelere yer verildi.

“Üzülerek belirtmek istiyorum ki İstanbul’da peş peşe intihar girişimleri dikkat çekiyor. Bu intihar vakalarının devamı da maalesef gelecek gibi gözüküyor. Özellikle Boğaz Köprüleri bu girişimler için seçiliyor ve trafik sıkışıklığı saatler sürüyor dört bir tarafta trafiğin saatlerce kilitlenmesine yol açıyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde geçenler bilir, ekte resimlerde de görüldüğü gibi köprü korkulukları maalesef korunmasız ve aşağı yukarı 1 metre yüksekliğindedir. Ayrıca köprüdeki intiharlara medyanın yoğun ilgisinin de etkisi olduğu söylenmektedir.

Bu konuda psikologların ve uzmanları Boğaz Köprüsü’nde ki intihar girişimlerinin asıl amacının mesaj verme kaygısı olduğu belirtilerek köprü üzerinde seyreden vatandaşların baskılarının da etkili olduğu söyleniyor. Hatırlanacağı  gibi aylar önce bir intihar girişimi ‘atla’ sözlerinin ardından vatandaşımızın intihar kalkışması ölümle son bulmuştu.
Psikologların ve uzmanların görüşlerini paylaşırsak: “Boğaz Köprülerinde ki intiharların büyük bir çoğunluğu sadece göstermelik yapılır. Yani bu kadar intihar vakasının içinde çok ciddi bir plan yapıp en sonunda neticelendirip hayatına son veren insan sayısı azdır. Orada dışardan gelen baskılar hayatın sonlandırılmasına sebebiyet verebilir. Örnek vermek gerekirse, ‘Bizi neden bu kadar bekletiyorsun’ ya da ‘Herkes buraya çıkıyor, sen de şov yapmak için buraya çıktın’ gibi laflar kişinin intihar etmesine sebep oluyor.”


İNTİHAR İÇİN NEDEN KÖPRÜLER SEÇİLİYOR?   
Yine intihar girişimlerinde Boğaz Köprülerinin seçilmesinin altındaki nedenleri sıralayan psikologlar, “Boğaz Köprüsü’nde gerçekleşen intihar olayları haber oluyor ama evde ya da dışarıda gerçekleşen intihar vakaları haber olmuyor. Gerçekleşen 5 tane intihar vakası olayın sadece 10’da 1’i  medyada fazla gösterildiği için Boğaz Köprüsü’nde gerçekleşen intihar vakaları haber oluyor sadece. Ayrıca insanların intihar ederken Boğaz Köprüsü’nü tercih etmelerinin sebeplerinden bir tanesi de, son defa da olsa mesaj verme kaygısıdır. Yani burada intihar eden insanlar, kendini önemsetmek, değerli kılmak, ön plana çıkıp iz bırakmaya çalışıyorlar. İntihar eden insanların geçmişlerine dikkat ettiğiniz zaman onların silik karakterli, sıradan şekilde yaşayan insanlar olduğunu fark ediyorsunuz. Ama çıkıp orada intihar ettiği zaman biliyor ki kendisi medyada yer alıp 70 milyona bir mesaj vermiş olacak. Boğaz Köprüsü’nde intihar eden insanlar giderken bir mesaj vermek istiyorlar yani  ‘Bana bakın, benim farkıma varın’ ya da ‘Ben bir bireyim ve beni fark edin’ demek istiyorlar.”

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ İÇİN ALINAN ÖNLEMLER DİĞER KÖPRÜLER İÇİNDE ALINMALI
Psikologların ve uzamanların görüşlerini sıraladığımız gibi bu kapsamda düşünmek gerekirse, tabiki temennimiz değil ama acı gercekler ortada iken boğaz köprülerinde intihar etmek isteyenlerin hayatlarını kurtarmaya yönelik tedbirlerin ve önlemlerin alınması için aşağıda ki sorularımız  ve önerilerimiz şöyledir. “Boğaz Köprülerinde intihar girişimine teşebbüs de bulunacak vatandaşlarımızın hayatını kurtaracağı  ve caydırıcı olacağı düşünülecek olan paslanmaz çelikten ağ köprünün iki kenarının altına uygun metrelerde yerleştirilebilinir mi? İntihara teşebbüs edenlerin köprülerin yaya korkulukları üzerine çıkmasını engellemek için ve caydırıcı olacağı düşüncesi ve amacıyla 2 veya 3 metre yüksekliğindeki çelik tel kafes örtüsü veya jiletli tel konulabilinir mi? Boğaz Köprülerindeki mevcut yaya korkuluklarının, üzerine jiletli tel örgüden çit yapılarak yükseltilmesi düşünülebilinir mi? Köprünün üzerine intihar teşebbüsünde bulunacak vatandaşlar için caydırıcı olabilecek başka önlemler alınabilinir mi? İstanbul Boğazı’nı 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde intiharları önlemek için korkulukların olduğu bölüme güvenlik için set çekildiği görülmüştür. Köprüde korkulukların olduğu kısma, yol boyunca 2 taraflı olarak yaklaşık 5 metre yüksekliğinde set döşenmiş. Setin hem rüzgarı önlemek, hem de olası intihar olaylarına karşı çekildiği öğrenilirken, setin uzunluğu ve yüksekliği dikkat çekmiş. Setle, köprüde yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçilmesi planlandığı gözleniyor. Aynı önlemlerin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için düşünülmesini öneriyoruz.”


 

Editör: Haber Merkezi