Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İBB Meclis üyesi Berke Merter, Rusya’nın Ural Bölgesi’nde yaşanan nükleer sızıntı sebebiyle oluşan ve ülkemiz üzerinden geçmekte olan bulutlar başta olmak üzere yakın gelecekte nükleer enerji santrallerine sahip olacak ülkemizde nükleer enerjinin insan sağlığına zararları hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşları uyarması ve bilgilendirmesi gerektiğini vurguladı.

‘İBB VATANDAŞLARI UYARMALI’

Merter, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Müdürlüğü’ne sunduğu yazılı önergesinde, “ Son günlerde medyada Rusya'nin Ural Bölgesinde yaşanan nükleer sızıntı sebebiyle radrasyon yüklü bulutların ülkemiz üzerinden geçmekte olduğunu ve uyarı niteliğin de de “bir kaç hafta süresince yağmurda kalmamaya özen gösterilmesi gerektiği” uyarılarını okuduk. Bununla bağlantılı olarak Fransız Nükleer Güvenlik Enstitüsü Rusya'dan kaynaklanan bu sızıntının normal değerlerin 986 katı olduğunu bildirmiş ve havadaki maddenin Rutenyum 106 izotop olduğunu tespit etmiş.Ülkemiz yakın bir gelecekte nükleer enerji santrallara sahip bir ülke olacak. Ayrıca çevre ülkelerden bazıları nükleer enerji kullanmaktadır. Dolaysıyla bu konunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de sorumluk alanına girdiğini ve bu tür olaylarda halkımıza uyarı yapması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

,

FELAKETE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’

Merter önergesinin devamında, “Çok yüzeysel bir şekilde bile nükleer enerjinin kullanıldığı ülkelerde yaşanan olaylara bakarsak riskin büyüklüğü daha iyi anlaşılır.1952'den 2009'a kadar dünyada nükleerin sivil kullanımıyla ilgili 99 kaza/olay olmuştur, ayrıca Japonya ve Rusya'da büyük çapta nükleer felaketler yaşanmıştır. Bu tabloyu göz önünde bulundurursak İstanbul'un da gelecekte olası nükleer olay, kaza ve benzeri felaketlere karşı hazırlıklı olması elzemdir” açıklamalarında bulundu.


Yanıtlanmasını istediğimiz sorular;


1. İstanbul için şu an herhangi bir tehlike söz konusu mudur? Tehlike varsa neden uyarıda bulunulmuyor? Tehlike yoksa neden İstanbul halkı için rahatlatıcı bir açıklama yapılmıyor? Yapılmasını arzu ediyoruz.

2. Bununla ilgili ölçümler yapılıyor mu ve hangi kuruluş yapıyor? İstanbul Büyükşehir Belediyesi bilgi sahibi mi, ölçüm yapan kurumlardan bilgilendiriliyor mu?

3. Bu tür durumlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin olayın derecesine göre bir acil eylem planı var mı? Yoksa, gelecek için acil bir eylem planı oluşturulması düşünülüyor mu?

 

Editör: Haber Merkezi