Karşılıklı istişare şeklinde yapılan ziyaret öncesi toplantı da, barınaktaki eksikler ve konuyla ilgili yapabilecekleri hakkında bilgi almak istediğini ifade eden İlçe Başkanı Ahmet Altun’la birlikte barınağı ziyaret eden Milletvekili Arzu Erdem’de, Eylül ayında TBMM’de hayvan hakları ile ilgili yasa tasarısı vereceğini ve tasarının eksiksiz olması için görüş ve önerileri almak istediğini belirtti.

Bakırköy Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi salonunda yapılan istişare toplantısına, Belediye Sağlık İşleri Müdürü Nurcan Alan ve Barınak Veterinerlik İşleri Şefi Özlem Yağan’da katıldı.

Bakırköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Nurcan Alan, barınaklarla ilgili sıkıntıların hemen hemen her yerde olduğunu söyleyerek, sorunların büyük bir kısmını çözdüklerini, bakanlık düzeyinde çıkarılacak yasalarla da tam düzenlemenin mümkün olacağını belirtti. Barınağı olan bir ilçe oldukları için de şanlı olduklarını söyledi. Alan, yeni taşeron yasası ile çalışanların kamu işçisi olduğunu ve personel alımına dayalı hizmet alımı yapamadıkları için de personel konusunda sıkıntı yaşayabildiklerini söyledi.

Veterinerlik işleri şefi Barınak Veterineri Özlem Yağan’da, 5199 sayılı hayvanları koruma kanuna göre belediyelere ait olan görevleri belediyenin ve öğrencilerin desteği ile yürüttüklerini, bakım, tedavi ve kısırlaştırma yaptıklarını belirtti. Kısırlaştırmanın İBB ile yapılan protokol gereği Kısırkaya’da yapıldığını, haftanın 7 günü açık olduklarını, fazla talepten dolayı aksamaların olabildiğini belitti. Öğrencilere de hayvan sevgisi ile ilgili eğitimler verdiklerini de sözlerine ekledi. Kısırlaştırma sonrası bakım hizmeti için yeterli odalarının olmadığını söyledi.

ÖNERİ, TALEP VE ŞİKAYETLERİ DİNLEDİ

Geliş amaçlarının aksaklıklara nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda bilgi alış verişi olduğunu söyleyen MHP İlçe Başkanı Ahmet Altun, toplantıya katılan hayvan sevenlerin şikayetlerini de dinledi.

Toplantıya katılan ve MHP İlçe Başkan Yardımcısı olduğunu öğrendiğimiz Haykonfed İletişim Koordinatörü Handan Tenekecioğlu, ilçedeki köpeklerin kısırlaştırılmasının sabitlendiğini ama kediler konusunda patlama yaşandığını kaydetti. Hayvanların kısırlaştırılma işlemi için 50 km yol gitmesini istemediklerini, öncesinde olduğu gibi kısırlaştırmanın yine belediye barınağında yapılmasını istediklerini belirtti.

Toplantıya katılan hayvan sevenlerden Dilek Hiçyılmaz, çalışanların öz verili bir şekilde çalıştıklarını ama işleyişte giden aksaklıklar yüzünden sorun yaşadıklarını ifade etti.

Toplantıda söz alan İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Avukatlarından Şerare Erfan, “Hayvan sevenlerin sıkıntılarını kimse hafife almasın. Bakırköy Barınağı’nın işleyişi bir şekilde devam ediyordu ama Bülent Bey geldi, her şey bitti. Bize param olsa dahi barınağa vermem diyen bir başkan var karşımızda” diyerek tepki gösterdi. Kısırlaştırma işleminin sağlıksız bir şekilde 50 kilometre uzaklıktaki Kısırkaya’da yapıldığını, birçoğunun da ya kaybolduğunu ya da hasta döndüğünü dile getirdi.

Şebnem Altınörs isimli hayvan sever de, gönüllerin kendi aralarında oluşturduğu guruplarla belli bölgelerdeki canlıların yemek ve su ihtiyaçlarının karşılandığını, belediyeden de logolu mama ve su kabı desteği beklediklerini söyledi. Gönüllüler ve belediyenin ortak çalışma yaparak çok daha güzel işler yapabileceğini de ifade etti.

Abidin Murat Bilgiç isimli hayvan sever de, barınağın öncesinde 23:00’a kadar, şimdilerde ise 17:00’a kadar açık olduğunu söyleyerek, sistemde sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Toplantıya katılan Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Şebnem Aslan ve Nihal Aydın’da, TBMM’de çıkarılması planlanan yasa tasarısıyla ilgili önerilerini söylediler.

Şikayet, talep ve önerileri dinleyerek not alan MHP İlçe Başkanı Ahmet Altun, belediye başkanı ile görüşeceğini ve sıkıntıların düzeltilmesi noktasında elinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

MAĞDURİYETLERİ BERABERİNDE GETİREN BİR TASARI İSTEMİYORUM

Toplantıda konuşan MHP Milletvekili Arzu Erdem’de, Bakırköylü olduğunu, TBMM’de 2 dönemdir milletvekili olduğunu, geçtiğimiz yılda hayvan haklarıyla ilgili kanun tasarısı verdiğini, Eylül ayında tekrar vereceği tasarıyla ilgili hayvan sevenlerin fikir ve önerilerine ihtiyacı olduğunu belirtti.

“Sadece insanı değil, doğadaki tüm canlıları sevmek lazım” diyerek konuşmasını sürdüren Erdem, vereceği kanun tasarısının eksiksiz olmasını istediğini, taşeron yasasında yaşandığı gibi birtakım mağduriyetleri beraberinde getirmemesini istediğini ifade ederek, “Hayvanlar bizim sosyal yaramızdır. Bu yarayı hep birlikte kapatalım” dedi.

SAHADAKİ İNSANLARLA ÇALIŞILMALI

Araştırma komisyonları kurularak sahadan insanlarla çalışılmasının, sorunları kesin çözüme ulaştıracağına inandığını belirten Erdem, “TBMM’ne vereceğim soru önergesinde de belediyelerin görevlerini yerine getirip getirmediğini, mama ve aşı ihalelerini ne şekilde yaptığını, ödeneklerinin ne olduğunu, cezai yaptırımların uygulanıp uygulanmadığını ve çalışanların konusunda eğitim alıp almadığını soracağım” diyerek, hayvan sevenlerin istek ve taleplerin kendisine mail atarak iletmesini istedi.

Toplantı sonrası MHP’li gurup ve hayvan severler, barınak işçileriyle birlikte barınağı gezdi, mama bağışında bulundu.

Selvi Sarıtaç / Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi