Şikayetleri duymuyormusunuz ?

Kentsel dönüşüm adı altında rantabl işler yapıldığını bildiklerini de ifade ederek konuşmasını sürdüren Biber, “Zeytinburnu birilerine sürekli peşkeş mi çekiliyor bilmek istiyorum. 306 malik sahibi var ve şikayetleri ayyuka çıktı, bize gelen bu şikayetler sizlere gelmiyormu sizler duymuyormusunuz ? dedi.

Uygulama alanı 34 bin mi? 46 bin mi?

Meclis toplantısı sonrası Veliefendi İşçi Konakları alanını birlikte gezdiğimiz meclis üyesi İlkay Biber, dönüşümü planlanan alanın çok büyük olduğunu, ancak projenin ve metrekarenin belli olmadığını söyledi. Biber, işin en garip taraflarından birinin ise gerçek anlamda bir bilinmezsizlik olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Kentsel dönüşümün uygulanacağı bu alanın öncelikle ne kadar olduğu konusu netleşmiş değil. Böyle olduğu için bilgiler vatandaşlara verilenlerle kalıyor. Buda şu anlama geliyor, kesin ve resmi bir açıklama olmadığından kimi hak sahibi vatandaşımız bu alanın 34 bin m2 olduğunu söylerken, kimi hak sahibi vatandaşımız ise 46 bin 700 m2 olduğunu iddia etmekte. Yani projesinin çıkmadığı ve ne kadar alana ne yapılacağı resmiyete dökülmeden nasıl bir uygulama yapılacak belli değil” dedi.

“24 Gayrimenkul’e ceza ödeyebiliriz”

 Mahalleli ve mülk sahibi vatandaşlardan biri olan Mehmet Ali Doğan ise şunlara değindi: “Bizler kentsel dönüşüm istiyoruz ve bunun içinde 220 hak sahibi olarak  kötünün iyisi diyerek protokolü imzaladık. İmza attığımız 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay’ın, mülk sahipleri dışında kalan ve belediyeye ait olan cadde ve sokakların alana dahil edilmesi için Ankara’ya gittiğini ve bu yolları da inşaat alanına katmaya çalıştığı yönünde duyumlar alıyoruz. Bu da bizleri rahatsız ettiği gibi çeşitli soru işaretlerinide beraberinde getirmektedir. Nitekim bu tür endişelerimiz nedeniyle bilgilenmek amacıyla gittiğimiz 24 Gayrimenkul bürosundan aldığımız cevapta henüz imar durumunun belli olmadığını ve kendilerine herhangi bir proje sunulmadığını söylediler” diyerek, protokole göre başka bir şirketle anlaşma yaptıkları taktirde 24 Gayrimenkul’e ceza ödeyecekleri maddesinin olduğunu söyledi.

Biber: kod farkından kazanılan daireler kimin olacak?

Uygulama yapılacak alanda vatandaşlarla konuşan Biber, Mahallede kod farkının olduğuna da dikkat çekti. “Mahallenin yukarısından aşağısına kod farkı var ve bu fark 3 kata tekebül ediyor” diyen Biber, “Gördüğünüz gibi konuyla ilgili olan vatandaşlar ortak bir proje-uygulama veya bilgiye ulaşamıyor. Herkes farklı bir şey söylüyor. Şimdi imza altına alınan bir kentsel dönüşüm alanında vatandaşların kendi aralarında dahi bilgiden uzak “ miş’li- muş’lu” bir bilgiyle protokol imzalaması ne kadar sağlıklı. Bunun için gerek belediye yetkilileri gerek ise protokol imzalanan 24 Gayrimenkul firmasının yetkilileri doyurucu bir açıklama yapmaları gerekiyor” dedi.

YENİAY: KEŞKE DOĞRU BİLGİLENSELER..!

Yukarıdaki açıklama ve eleştirilerin muhataplarından olan 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay ise özetle şu açıklamayı yaptı” şunu belirteyim yapılan açıklamalara baktığımdan konu hakkında yeterince bilgilenilmediğini görüyorum. Öncelikle bilgilendirmek istediğim konu alanın yüzölçümü konusunda acayip bir bilgi kirliliği var. Son imar uygulamasına göre bölgede toplam uygulama yapılacak alan 22 bin m2. Yapılacak inşaat ise 75 bin m2. Sözleşme gereği, bununda 45 bin m2 hak sahiplerine 30 bin m2 si ise Müteahhit firmaya kalacak. Yani öyle 46 bin m2 veya 30 bin m2 diye bir rakam yok.

DERNEK YÖNETİMİ GERÇEKLERİ GÖRDÜ

Yeniay, “bölgede vatandaşların haklarını savunmak adına kurulan Dernek yönetimiyle anlaştıklarının altını çizerken, ama dernek dışı olanlar itiraz ediyor. Oysa Dernek yönetimi her şeyin farkında ve bizim teklifimizin kendileri açısından ne kadar avantajlı olduğunu görüyorlar. Verdiğimiz teklifin aslında bizler için hiçbir avantajı yok ama bir kez söz verdik, sözleşme yaptık. Yine de söylüyorum, daha avantajlı birini bulurlarsa hiç zaman kaybetmeden versinler. Sözleşmemiz var ama kimsenin malını alıp kaçmadık. Çünkü Belediye bölgede imar artışına gitmiyor. Ancak, yapıların durumunu ele aldığımızda olası bir depremde istenmeyen ve telafisi olmayan kötü sonuçlar kaçınılmaz olur” dedi

Selvi Sarıtaç /Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi