‘Esenyurt Bataklığı’ adı ile son iki sayımızda sayfalarımıza taşıdığımız Esenyurt’taki konut mağdurlarının soruları ile ilgili haberlerimiz sonrasında Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe bir açıklama yaptı. Esenyurt konut mağdurlarının haberlerimizde yer verdiğimiz iddiaları arasında “ Yerel siyasetin hukuka müdahale ettiği de vardı. Esenyurttaki inşaat şirketlerinden bazılarının dolandırıcı olduğunu söyleyen mağdurlar;  eski Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu başta olmak üzere bazı yerel siyasetçiler ile mafya gruplarınında hukukun önüne geçtiklerini iddia etmişlerdi. Konuyu Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe’nin de bildiğini söyleyen mağdurları bir nebze olsun rahatlatacak açıklama Alatepe’den geldi.

“BELEDİYE İLE HİÇ BİR ALAKASI YOK”

Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe ise bu bir dolandırılma hadisesi dediği mağduriyetler hakkında hukuku tek adres olarak gösterdi. Göreve geldikten sonra vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalar yaptığını beyan eden Alatepe ilerleyen süreçte bu şirketlerin kayyuma devredileceğini ifade etti.

Alatepe “ Böyle bir konuda gidilecek yer hukuk mecralarıdır. Bir örnek vermek istiyorum. Terziye gidiyorsunuz, kaparo bırakıp elbise sipariş ediyorsunuz. Terzi size kolları eksik elbise veriyor. Kollarını veriyorama  gövdesi yok.  Ne yaparsınız? Tüketici haklarından dolayı mahkemeye başvurursunuz değil mi? Bu da aynı konudur. Belediye ile hiç bir alakası yok.  Çoğu Esenyurt dışından gelen vatandaşlarımız ucuz konut ve yatırım fırsatı düşüncesiyle yalnızca maketi ve ya resimi olan projelere reklamdan görüp para ödemişler. Hiç bir expertiz çalışması yaptırmaya gerek duymamışlar. Hemen parayı verip lalettayin karalama sözleşmelerle satın alma yapmışlar. Çoğu projenin adı var ama arsası dahi yok. Tabi ki hukuk çözecek.

“HER GELEN DOLANDIRMIŞ”

Sosyal medyada “başkanım rahat uyuyormusun?” diyorlar. Tabiki rahat uyuyorum, sadece onlara üzüldüğüm için rahatsızım. Yoksa sorumluluğumuz olduğu için değil. Bu anlamda ben geldiğimde hemen bir rapor hazırlattım. İçlerinde uzman arkadaşlarımızın olduğu bir ekip hazırladı bu raporu. Hem bakanlığımıza, hem genel merkezimize, hemde il başkanlığımıza teslim ettim. En son çevre ve şehircilik bakanımızla iki kerebu konuyu görüştüm. Olacak olanı söyleyeyim inşallah. Muhtemelen birer kayyum atanarak projelere mudilerin dahil olması sağlanmaya çalışılacak. Başka türlüde bu işin içinden çıkılacak durumu yok. Dört kez el değiştiren inşaatlarda her gelen para istemiş ve vatandaşı dolandırmış. Belediye bütün kaynaklarını açsa, binayı ben yapayım dese bazı projelerin inanın arsası dahi yok. Dolayısıyla 500 konut yapacak yer dahi yok. Dolandırıcılık hukuki bir konudur, bizde bilgi ve becerimizle hem hukukun, hemde mudilerin yanındayız.”

“BU BİR TİCARİ SİSTEMDİR”

Mağdurların siyaset elini çekerse hukuk mağduriyetimizi giderecek ama siyasetçilerle çetelerin ilişkisi yüzünden çözülmüyor şeklindeki ifadelerini hatırlattığımız Ali Murat Alatepe; “ Bunun basit bir anlamda iftira olduğunu söyleyeyim. Bana genelde şu deniyor; ‘bunun satışına neden izin veriyorsunuz?’ bende size sorayım Almanya’da gidip satsa nasıl durduracaksınız? İnternetten sattığı zaman nasıl durduracaksınız? Bu bir ticari sistemdir.  Belediyenin kesinlikle şuanda böyle bir şeyi yok.  Ama ileri ki zamanlarda bakanlık kayyum atayarak bunun önüne geçecektir” şeklinde konuştu. 

Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi