Üsküdar Acıbadem’de bulunan Kafkas Kültür Derneği’nin sergi salonunda sanatseverlerin beğenisine sunduğu yağlı boya tablolarında Nart Destanı’nı anlatan Ersin Burak, daha önce de Çanakkale Destanı ile Gılgamış Destanı adlı resim sergileri açmıştı.

Kafkas kültürüne özgü öykülerden oluşan Nart Destanı’nı tuvale yansıtan Ersin Burak, sergisinde Kafkas ulusları için özel bir anlamı olan at resimlerine de yer verdi.

Ünlü ressam ve karikatürist Ersin Burak’ın 4 Ekim’den buyana açık olan sergisi, sanatseverler tarafından 14 Ekim’e kadar gezilip, isteyenler tarafından tablolar satın alınabilecek.

Ersin Burak yağlıboya tablolarla anlattığı Nart Destanı’nı resimlerde görmek isteyen sanatseverleri sergisini izlemeye davet etti.

NART DESTANLARI

Kuzey Kafkasya Halkarı ile Güney Kafkasya'da yaşayan Svanlar arasında anlatılan ve büyük ölçüde derlenmiş olan kahramanlık öyküleridir. Resimde, üç ozan, halka Nart destanlarını canlandırarak, müzik eşliğinde anlatıyor.

Destan en geniş anlamıyla, Adigeler arasında yer almıştır. Ayrıca Abaza, Abhaz, Vıbıh, Karaçay-Malkar, Oset, İngus ve Svanların da ortak özelliklerini taşımaktadır.

Nart destanı milattan önce üç ile bin yılları boyunca gelişip, bronz ve demir çağlarında biçimlenmiştir. Adige, Abhaz ve Abazaların Nart destanları; eski Ege ve Akdeniz kültürlerinin oluşturduğu Mitolojiyle yakın benzerlikler göstermektedir. Karaçay-Malkar Nart Destanlarıysa, eski Türk mitolojisinin özelliklerini içermektedir.

Nart sözcüğü, Kafkas Halkları için gözünü budaktan sakınmayan, korkusuz, kahraman, yiğit savaşçı, güzel endamlı gibi anlamlar içermektedir.

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi