Mart seçimlerinin ardından deprem ve madde bağımlılığı ile mücadele komisyonları kurulması için öneri veren CHP ve İYİ Parti meclis grubu, Ak Parti tarafından ‘ret’ edilen kararı bir kez daha gündeme getirdi.

99 DEPREMİNDEN SONRA YETERLİ ÇALIŞMA YAPILMADI

Halkın deprem korkusuyla panik içinde olduğunu ve deprem toplanma alanlarının ise yeniden sorgulanmaya başlandığını söyleyerek CHP Gurubu adına önergesinin gündeme alınmasını isteyen CHP’li Meclis Üyesi Beste Dede, 99 Gölcük depreminden sonra ne İstanbul’da, ne de Zeytinburnu’nda yeterli çalışmanın yapılmadığını belirtti.

Son yaşanan depremin ardından ilçelerinde çok sayıda hasarlı binanın mühürlendiğini, evsiz kalmaktan korkan halkın ise belediyeye başvurmaya çekindiğini söyleyen Dede, komisyon belirleme yetkisinin meclise ait olduğunu belirterek “Vicdanınıza sığınarak deprem ve madde bağımlılığı ile mücadele komisyonlarının kurulmasını talep ediyorum” dedi.

SORUN DEĞİL ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ

İYİ Partili Meclis Üyesi Mustafa Güreler’de, depremin siyasi değil vicdani bir olay olduğunu söyleyerek, 99 yılında yaşanan deprem sonrası pilot bölge ilan edilen Zeytinburnu’nda yeterli çalışmanın yapılmadığını ifade ederek, “Sorun değil, çözüm üretmeliyiz. Olası büyük depremde yaşanacak kayıplar ve aksaklıklar için hazır olduğumuzu sanmıyorum. 5393 sayılı belediye kanununda yer alan afet ve acil yardım planlarını yaparak önlem almalıyız. Halkı bilinçlendirmek için seminerler vermeliyiz. Zorluklar birlikte aşılır” dedi.

YENİDEN GÜNDEME GETİRMEK SİYASİ BİR TAVIRDIR

Ak Parti adına konuşan gurup başkanı Muhammet Kaynar, yeniden gündeme getirilen önergelerin siyasi bir tavır olduğunu söyleyerek, komisyon kurulma işinin ilk meclis toplantılarında yapıldığını ve usul olarak yeniden gündeme getirilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Meclis Komisyonları’nın belediye adına değil, meclis adına çalıştığını söyleyen Kaynar, ‘Deprem Komisyonu’ kurulmuş olsaydı da belediyenin şimdikinden farklı çalışmayacağını ve ana gündem maddelerinin deprem olduğunu söyleyerek konuşmasına devam etti.

6306 SAYILI YASA DEVRİM NİTELİĞİNDEDİR

Belediyeni yaptığı çalışmalarla ilgili önerisi olan varsa asıl bunun gündeme gelmesi gerektiğini belirterek konuşmasını sürdüren Kaynar, “Kamu binalarıyla ilgili sorunumuz yok. Özel mülklerdeki riskli yapılarla ilgili hızlı önlem alınması için devletimiz alacağı harçtan da feragat ederek devrim niteliğinde 6306 yasayı çıkarmıştır. Söz konusu yasa ile devletimiz kamu binalarını yenilenmiş, özel mülkiyet sahiplerini teşvik etmiş ve öncülük etmiştir. Başkanımız Ömer Arısoy’da seçilir seçilmez Beştelsiz Mahallesi’ndeki Askeri Lojmanların yerine yapılacak olan Millet Bahçesi’nin hemen arkasında bulunan 26 bin metrekarelik alanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteğiyle rezerv konut alanı ilan etti. Belediyemizin yapmasını istediğiniz önlem ve tedbir amaçlı önerileriniz varsa buna hayır diyen yok ama gereksiz polemiğe de gerek yok” dedi.

KOMİSYON KURULSA NE OLUR, KURULMASA NE OLUR

Kaynar’ın ardından sırasıyla söz alan CHP’li Meclis Üyeleri, Ak Parti’nin neden bu komisyonları kurmak istemediğini sordu. Karşılıklı atışmaların ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Eyüp Cankurtaran, “Komisyonu kursak ne olur, kurmasak ne olur” diyerek, iki komisyonda görev aldığını ama daha bir kez toplanmadıklarını söyledi.

GÖÇMEN KONUSUNU GÜNDEME GETİRDİ

“Bir kere iş olsun diye toplandık, onda da imza attık bitti” diyerek, mevcut komisyonların da işlevsel halde olmadığını iddia eden Cankurtaran, ilçelerinde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar için acil çözüm yollarının bulunması gerektiğini ve halkın örf ve adetlerine uymayan bir yapıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Mecliste söz alan CHP’li Hasan Ali Hayıroğlu’da 42 yıllık İnşaat Mühendisi olduğunu, meslek hayatında her türlü projeyi yaptıklarını ve Zeytinburnu’nun yüzde 70’inin depremden önce yapılan binalardan oluştuğunu belirterek, öncesinde 3. bölge şimdilerde ise 2. bölgede yer alan ilçelerinin yapı stokunun bölgelere göre incelenmesi gerektiğini savundu.

ZEYTİNBURNU İYİ BİR ZEMİNE SAHİP

Zeytinburnu’nun iyi bir zemine sahip olduğunu ve bunun için de az kaybı olduğunu da söyleyen Hayıroğlu, önceki depremde ilçelerinde yıkılan binanın ise kolonlarının kesilmesinden dolayı olduğunun altını çizdi.

Belediyenin yaptığı çalışmaları bir mühendis olarak beğendiğini ama tebliğlerin hasara göre yapılarak, tebligatların doğru gönderilmesi gerektiğini belirten Hayıroğlu, yetkilileri konuyla ilgili uyardı.

ULUOCAK’TAN ‘DEPREM DANIŞMA MECLİSİ’ ÖNERİSİ

99 depreminden bu güne kadar yapılan çalışmaların bir hafızası olduğunu, o zamandan bu zamana kadroların değişerek yeni birimlerin oluştuğunu söyleyerek söz alan Meclis Üyesi Süleyman Uluocak’ta, geçmiş dönemlerde Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nde görev almış kişileri ve ilçelerinde yaşayan mimar ve mühendisleri de olaya dahil ederek, İBB’den de konunun uzmanı kişilerin yer alacağı ‘Deprem Danışman Meclisi’ şeklinde bir yapının oluşturulması gerektiğini söyledi.

ADA BAZLI YENİLEMEYE GEÇMEMİZ LAZIM

Yaşanan son depremin bir uyarı olduğuna inandığını söyleyen Uluocak, “Kamu binalarımız yenilendi ama kentin içinde özel sektörün yaptığı yapılar var. Belediye kadromuz tüm ilçede tespit yapmak için yeterli değil. AFAT ise sadece ihbara dayalı çalışıyor. Bu yüzden ilçemizde ortak sorunlarımıza ortak çözüm bulmamız, Ada bazlı yenilemeye geçmemiz lazım” dedi.

HÜSEYİN ÜSKÜDAR, GEÇMİŞ DÖNEMİ DEĞERLENDİRDİ

Zeytinburnu’n da 4 dönem belediye başkanlığı yapan Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ın, vatandaşa yönelik çalışmalar yapmadığını, Zeytinburnu’ndan Beykoz’a bisiklete binip gittiğini, yok ettiklerini düzeltmenin ise Ömer Arısoy’a kaldığını söyleyen CHP’li Hüseyin Üsküdar, “Mevta kötü anılmaz ama ne olduğu da konuşulur” diyerek geçmiş dönemde yapılan yanlışları sıraladı.

Askeri Lojmanlara yapılması planlanan projenin kendilerine ait olduğunu iddia eden Üsküdar, geçmiş dönemde televizyon ve gazetelere verilen reklam ödeneklerinin bile ilçelerindeki dönüşüme yeterli olacağını belirtti.

Geçmiş dönem yönetiminin amacının dönüşüm değil, imar hakkı almak olduğunu savunan Üsküdar, Zeytinburnu’nda kamuya ait alanların satıldığını, hazinenin açtığı davaların kaybedildiğini, davaların bedelini ise yine ilçe halkının ödediğini söyleyerek tepki gösterdi.

ZEYTİNBURNU’NDA İLK GÜNDEM MADDEMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM OLDU

“Bu meclis şahittir ki, son yaşanan deprem hatırlatması olmaksızın bizler ilk olarak ilçemizde Kentsel Dönüşüm’ü gündemimize aldık” diyerek mecliste söz alan Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Zeytinburnu’nda ne durumda olduklarını anlatmak için söz aldığını belirtti.

GEÇMİŞ BİZİM İÇİN VERİDİR, EKSİK VARSA DERSTİR

Geçmiş dönem Belediye Başkanı Murat Aydın’ın 20 yıl ilçelerinde başkanlık yaptığını, olmayan birinin durmadan gündeme getirmesini samimi bulmadığını söyleyen Arısoy, “Tutumumuz, geçmiş bizim için veridir, eksik varsa derstir” dedi.

Dönüp dolaşıp eksikliklerin zikredilmesinin yakışıksız olduğunu ifade ederek konuşmasını sürdüren Arısoy, “Millet seçimde her şeyin hesabını hepimize sordu. Zeytinburnu’nun 20 yılda nereden nereye geldiği bellidir. Bize söyleyecek söz bulamadığınız için bizden öncekine söylüyorsunuz. Bunları konuşmak istemiyorum ama artık çok sıkıldım. O geçti gitti bizde geçip gideceğiz. Beğenir beğenmezsiniz ama dönüşümü ilk yapan belediyelerden biridir Zeytinburnu. Eksikleri elbette var ama biz daha iyiyi yapmak için çalışıyoruz. İlçemizde son yirmi yılda 3 bine yakın dönüşüm oldu, kamu binaları ise yenilendi” diyerek devam etti.

Kamunun üzerine düşeni yapacağını ama Süleyman Uluocak’ın da dediği gibi tek başına baş edeceği bir konu olmadığını söyleyerek devam eden Arısoy, risk analizlerinin bakanlık ya da bakanlık tarafından sertifika verilmiş kuruluşlar tarafından yaptığını, belediyenin de bu kuruluşlar aracılığı ile denetimleri yapabildiğini ifade etti.

DUYARSIZ OLSAYDIK, YIKILAN KURAN SİTESİ BOŞALTILMAZDI

Riskli olduğu tespit edilen yapılarla ilgili sonrasında işleyen prosedürün ek süreyle birlikte 90 günde yıkımının gerçekleşmesi gerektiğini, yıkılmaz ise ilgili kuruma yıkma hakkı verildiğini söyleyen Arısoy, “Riskli yapı olarak yıkılan taşınmazlar için hak sahiplerine kredi ve kira desteği yapılarak özel sektöründe önü açılıyor. Zeytinburnu kentsel dönüşümü teşvik eden 6 belediyeden biridir. Yapı maliklerinin dönüşüm yapması için tüm alt yapı düzenlenmiştir. Eğer konuyla ilgili duyarsız olunsaydı yıkılan Kuran Sitesi boşaltılmış olmazdı. Geçmişten beri duyarlı olan belediyemize bu kadar naçarlamaya hakkınız yok” diyerek devam etti.

Yakın zamanda Beştelsiz Mahallesi’ndeki Kuran Sitesi ve etrafının açılmasıyla ilgili TOKİ ihalesinin yapılacağını, Yedikule Hastanesi karşısında dönüşümün başladığını, Çırpıcı’da özel sektörün başlattığı ve halkın mağdur olduğu dönüşümle ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bürokratlar aracıyla kendi uygulamaları gibi çalıştıklarını söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Ne yazık ki beklentiler yüksek ve sıkıntı da bu oluyor. Sizler de siyaseten puan elde etmek için bire bir vereceğim diyen adayların peşinden gittiniz. Şimdi tüm bunların muhatabı biziz ve buradayız” dedi.

ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN

Son olarak Arnavut Mahallesi ile ilgili çalışmalar olduğunu söyleyerek devam eden Arısoy, “Bu mesele kamunun tek başına yapacağı iş değildir. Hemşehrilerimiz kanunun kendilerine sağladığı kolaylıkları kullanmalı, kamuya yardımcı olmalıdır. Bu deprem hepimizi korkuttu. Konuyla ilgili bilgilendirme broşürlerimizi dağıtıyoruz, vatandaşa haklarını anlatıyoruz. Kanun bina maliklerinin 3’de 2 çoğunluğunu yeterli görüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ihbarları öne alarak yapıları denetliyor. Bütün mühendislerini İstanbul’da görevlendirdi. Bizler de birimlerimizi sokağa çıkardık. 6 binayı riski olarak mühürledik, malikleriyle görüşerek tahliye ettik. Çalışmalarımızı sonuna kadar götüreceğiz” diyerek, alınan tedbirlerle ilgili de bilgi verdi.

“Bu iş taşın altına el koyma işidir” diyerek, tüm meclisin vereceği önerilerle belediyeye yardımcı olunması gerektiğini söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Önümüzdeki 20 yıl içinde gündemimiz kentsel dönüşümdür” diyerek konuşmasını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi