ESENYURT’UN EN BÜYÜK SORUNU EĞİTİM

Yapılan kahvaltı sonrasında Esenyurt Ortak Akıl Derneği hakkında bilgi veren yönetim kurulu üyelerinden Sevda Durgun, ‘’Ortak akıl birden fazla kişinin toplanarak bir konu hakkındaki düşünce güçlerini birleştirmek ve yılların biriktirdiği tecrübelere değer vermektir. Ortak aklın doğası gereği sınıf mevki ve makam kabul edilemez. Biz platformu kurarken bu düşünceler ile yola çıkarak özellikle Esenyurt'un sorunlarına çözüm bulmayı amaçladık. Tarafsızlık ilkesi ile birlikte hareket ederek hiç bir siyasi gücün arkasında olmadık. Siyaset üstü bir davranış edindik. Yaptığımız çalışmalar sonucu Esenyurt'un en büyük sorununu eğitim olarak tespit ettik ve bununla ilgili analizlerimizi ilgili makamlara sunduk. Ayrıca kadına şiddet ve cinsel istismar konusunun da bölgemizde panel düzenledik’’ diye söyledi.

‘’EZİLENİN YANINDA OLAN GAZETECİLİĞİ ÖNEMSİYORUM’’

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün zor şartlar altında elde edildiğini anlatan Esenyurt Ortak Akıl Platformu Başkanı Seyfettin Kırık, ‘’ 10 Ocak diyince akıllara bundan 59 yıl önce yani 1961 yılı geliyor.  O dönem gazeteciler bayramı olarak kutlanması için çalışan gazeteciler tarafından kendi özgür haklarını savunmak için bir yola çıkıldı. Buna karşı çıkan patronlar tarafından böyle bir gün ilan edilmesinin önüne geçilmek için yanılmıyorsam 3 gün süren gazete durdurma kararı alındı. Ardından çalışan gazeteci arkadaşlar o gün için ‘Basın’ ismi altında bir gazete çıkartarak, patronların geri adım atmasını sağladı. Patronlar geri adım atınca  10 Ocak 1961’den 1971’e kadar Gazeteciler Bayramı kutlandı. 1971’de askeri cunta tarafından anayasa maddesine aykırıdır diye yeniden düzenlendi ve Çalışan Gazeteciler Günü olarak kabul edildi. Basın ve medya ülkemiz açısından çok önemlidir. Ülkemizde haber üzerine açılmış binlerce internet sitesi yasaklanmış ve yüzlerce gazeteci ise cezaevindedir. Böyle bir dönemden geçiyorken yaşadığımız şehirde aktif, huzurlu ve cesaretli olabilmemiz adına sizlere destek olmak gerekiyor. Doğru, dürüst, tarafsız ve ezilenin yanında yer alan yerel gazeteciliği çok önemsiyorum’’ dedi.

GAZETECİLİK DEĞİŞİME UĞRADI

Gazeteciliğin artık eskisi gibi olmadığını ve değişen teknoloji ile birlikte başka bir boyuta geçtiğine değinen Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ, "Eskiden haber kaynağından alınırdı şimdi ise sanal ortam ile beraber haber merkezine haberler gönderiliyor ve direk internete giriliyor. Hatta bazen gönderilen metin içerisinde imla hataları bile olsa hiç düzünleme yapılmadan gazetelere girebiliyor. Eskiden gazete sayısı fazla değildi ama bir nitelik vardı. Şimdi ise eline bir kamera alan herkes kendini gazeteci olarak görmeye başladı. Böylece kalite düştü. Sosyal medya ile birlikte yazılı basında kaybolmaya başladı. STK ve iş adamları yerel basına ekonomik anlamda destek olmayınca, basın mensupları siyasilere gidiyor ve mecburen taraf olmak zorunda kalıyor’’ diye konuştu.

Tolga ÖZDEMİR - KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi