Anayasa değişikliği ile ilgili yapılacak referandumda ‘Hayır’ oyu kullanılmasının sadece bir partinin değil tüm Türkiye’nin sergilemesi gerektiği bir tavır olduğunu belirten CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan, “Anayasa demek bir toplumsal mutabakat sözleşmesi demektir. Dolayısıyla yapılan Anayasa tüm toplumu ilgilendirir. Ülkemizin ana rotasını belirleyecek olan bu kadar önemli bir gelişmenin bu kadar dar bir kapsamda ve sağlıksız koşullarda hayata geçirilmek istenmesi zaten başlı başına sorgulanması gereken bir durumdur” diye konuştu.

’ORTAM DEMOKRATİK DEĞİL’

Türkiye’de aksaklıklarına rağmen, eksiklerini rağmen, darbelerle ve müdahalelerle defalarca kesintiye uğramasına rağmen bir parlamenter rejim olduğunu ve ülkedeki demokrasi deneyiminin sadece Cumhuriyet değil Osmanlı döneminden itibaren başladığını belirten Özcan, “Bu konuda tarihi geçmişe bakıldığında ciddi bir mücadele var. Demokrasi konusunda tecrübesiz, ilkel, yönünü el yordamıyla bulan bir toplum değiliz. Elbette darbelerle, baskılarla bir çok alışkanlığımız değişmiş, mücadele ve dayanışma noktasında aksaklıklar yaşamış olabiliriz. Tüm bunlara rağmen engelli bir kadın vekilin mecliste tartaklandığı bir meclis ortamında kabul edilen ve yapılmak istenen şeylerin de Anayasa olduğunu kabul etmek maalesef imkansız”dedi.

‘SORUNLARA SORUN KATILACAK’

Anayasaya ile ilgili yaşanan bu sorunların sadece  CHP’nin meselesi olmadığını ve bunun bir sistem sorunu olduğunu vurgulayan Özcan, “Var olan sistemin bir takım sıkıntıları var. Ama siz ne kadar güzel bir anayasa yaparsanız yapın eğer mevcut yasalara uymamışsanız, bu konuda siciliniz temiz değilse,ciddi boşluklar oluşturan yeni metin beraberinde çok ciddi sorunları da getirecektir” dedi.

‘TOPLUMU GERİYORLAR’

Referandum ile ilgili yürütecekleri çalışmalarda halkın her kesimine gideceklerini belirten Özcan, “Ülkeyi bu tartışmanın içine sokanların ‘12 Eylül anayasasını mı savunuyorsunuz?’ gibi bir stratejileri var. 12 Eylül Anayasası’nın şu an yürürlükte olmadığını herkes biliyor, çünkü defalarca değiştirildi. Her seferinde topluma geri adım attırmak için,‘vatan hainliği’ gibi tartışmaya kapalı söylemlerle mevcut iktidar toplumu bir noktaya getirdi. Bu uygulamalar sadece gerginlik üretti. Sadece gerginlikle de kalmadı, ülkemizi uluslararası terörün adeta uygulama alanına çevirdi” ifadelerini kullandı.

‘HALKIMIZIN VİCDANINA GÜVENİYORUM’

Anayasa tartışmalarının ülkede yaşanan sorunları görünmez hale getirdiğini belirten Özcan, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Ekonomi sıkıntı, işsizlik, terör ve en önemlisi halkın geleceği ile ilgili ciddi kaygılar var. Bütün bunlar dururken biz yeni bir anayasa yapmaya kalkışıyoruz. Peki bu var olan sorunları çözecek mi?Tam tersi biz şunu görüyoruz;  böyle bir anayasa sorunların daha da katlanarak karşımıza çıkmasına sebep olacak. Bu bir parti meselesi değil. Buradan vatandaşımızada seslenmek istiyorum: bu ne CHP’nin sorunu, ne AKP’nin sorunu,  ne MHP’nin sorunu, ne HDP’nin sorunu.Bu bütün bir Türkiye’nin sorunu. Dolayısıyla bütün halkımıza çağrımız,  partileri ve liderleri bir kenara bırakarak sadece Türkiye’nin geleceği açısından yeni anayasaya gerek varmı yok mu bunu düşünsünler. Biz halkımızın vicdanına güveniyoruz. Halkımız sandığa gidecek ve ona göre düşüncesini yansıtacaktır.”FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Editör: Haber Merkezi