İstanbul’da 2016 yılının son haftası başlayan ve 2017 yılı başında da aralıklarla devam eden elektrik kesintilerine vatandaşlar isyan etti. En çok etkilenen yerlerin başında Avrupa yakasında; Avcılar, Beylikdüzü, Başakşehir, Büyükçekmece, Esenyurt, Çatalca ve Güngören ilçeleri gelirken, Anadolu yakasında da; Kartal, Kadıköy, Pendik, Tuzla ve Üsküdar'da uzun süreli elektrik kesintileri yaşandı.
Elektrik kesintileri yalnızca gündelik yaşamı ve konutlardaki elektrik kullanımını etkilemekle kalmayıp, sanayinin yoğunlaştığı yerlerde ve organize sanayi bölgelerinde üretimde ciddi aksamalara sebep oldu.
Hafta boyunca etkili olan şiddetli fırtına ve karla birlikte yine elektrik kesintileri yaşandı. Saatler boyunca süren kesintiler vatandaşların işlerini aksatırken konutlarda da ısınma problemi yaşanmasına yol açtı.
ÖZELLEŞTİRMEYE TEPKİ
Elektrik kesintilerine tepki gösteren vatandaşlar, “Duyduğumuz kadarıyla İstanbul’un birçok ilçesinde elektrik yokmuş. Neden bu kadar sık kesiliyor? Kaçıncı yüz yılda yaşıyoruz?  Doğalgazımız yanmıyor, klimalar çalışmıyor. Evinde yaşlısı, çoluk çocuğu olan insanlar soğuğa karşı bir de elektrik kesintileri ile sıkıntı yaşıyor. Vatandaş kimin umurunda? Hem kaliteli hizmet alamıyor hem de daha yüksek bedeller ödüyoruz.  Bütün bu olumsuzlukların temelinde özelleştirme politikası yatıyor. Devlet vatandaşını dağıtım şirketlerinin insafına bıraktı. Yetkililer bir an önce önlem almalıdır" diyerek sıkıntılarını dile getirdiler.
SANAYİ DE OLUMSUZ ETKİLENDİ
Beylikdüzü OSB’de üretim yapan Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, sanayinin yoğunlaştığı yerler ve organize sanayi bölgelerinde de elektrik kesintisi yaşandığını, bu durumdan üretimin ve ihracatın olumsuz etkilendiğini ve sıkıntının giderek arttığını belirterek, BEDAŞ`tan sürekliliği olan kaliteli elektrik istediklerini söyledi.  Elektrik kesintisi sıkıntısının Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan binin üzerinde fabrikayı etkilediğini anlatan Öztürk sözlerine şöyle devam etti:
"Burada binin üzerinde fabrika var. Geçen hafta kesintiler yüzünden toplam 2,5 gün iş kaybımız oldu. 17 saatlik, 14 saatlik kesintiler yaşıyoruz. Yaklaşık 10 bin TL kaybımız oldu. İşlerimizi yetiştirmek zorundayız. OSB`de hangi kapıyı çalarsanız çalın, hepsi bu durumdan şikâyetçi. Buradaki firmalarımızın bir itibarı var. İşleri zamanında yetiştiremezsek mallarımız uçakla gidecek. Göndereceğimiz malın bedeli 15 bin pound ise kargoya vereceğimiz para 4-5 bin pound. Burada çok büyük zararlar söz konusu."
YATIRIM VE TECRÜBELİ ELEMAN YOK
BEDAŞ`ı aradıklarında karşılarında bir muhatap bulamadıklarından dert yanan Öztürk, "BEDAŞ özelleştirildikten sonra altyapıya herhangi harcama yapılmadı. Satın alan firmalar bize göre yatırımda eksik kaldı. Özelleştirilmeden önce bu işten anlayan kadrolar, ekipler dağıtıldı. Yeni gelenler hem bilgi bakımından yetersiz hem de sayı olarak az. Milyon dolarlık ihracat yapan şirketler, mağdur durumdayız. ‘Hiç olmazsa kesinti olacağını birkaç gün önceden bilelim ki ona göre önlemimizi alalım’ der noktasına geldik maalesef.  Sürekliliği olan kaliteli elektrik istiyoruz" dedi.
MUHTARLAR DA İSYANDA
Çatalca’da son iki yıldır elektrik kesintileri sebebiyle halkın mağdur olduğunu ve bu mağdurluklardan dolayı muhtarların çok zor durumda kaldığını söyleyen Çatalca Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Aydın; “Düşünün bir yerleşim yerinde günde kaç kez elektik kesintisi yaşanır? Doğrusu ben kaç kere kesildiğini sayamadım. 186’yı arıyoruz, karşımızdakiler bizimle dalga geçiyor resmen. Sadece ezberledikleri cümleleri söylemekle yetiniyorlar. Bize bir numara verin tüm muhtarlarımız rahatlıkla yetkili birine ulaşsın talebinde bulunduk. Ancak BEDAŞ yetkililerinden cevap gelmedi” şeklinde konuştu.  Senay BADUR-Kent Yaşam
 
 

Editör: Haber Merkezi