ŞİŞLİ- Şişli’nin merkez mahallelerinden Paşa Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya gelerek mahalle sorunlarını konuştuk. Yaklaşık 18 bin nufüsa sahip olan mahallede en önemli sorunlardan birisi mülkiyet sorunu. Daha önceleri gecekondulaşmanın yoğun olduğu mahallede önceki yıllarda tapuların alınmasıyla gecekondulaşma kısmen yerini yeni binalara bırakmış. Ancak tapu harçlarının artmasıyla tapularını alamayan vatandaşlar tapu harçlarının lehlerine düşürülmesini bekliyor. Metrekare başına alınan 6 bin liralık tapu harcının ne halkın ne de binaları yapacak müteahhit için karşılanabilecek bir düzeyde olmadığını dile getiren mahalleli yıkıntıların neden olduğu çevre kirliliği ile boğuşuyor.

‘GENÇLERİMİZE SAHİP ÇIKSINLAR’

Beşiktaş-Kağıthane Tüneli’nin yapılmasının ardından mahallenin giriş çıkışlarını sağlayacak bağlantı yollarının yapılmaması özellikle acil durumlarda itfaiyenin, ambulansın mahalleye geç ulaşmasına sebebiyet veriyor. Bu nedenle kimi zaman can kayıplarının olduğu mahallede, mahalleli İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu sorunu biran evvel çözmesini istiyor. Şişli Belediyesi’nin açtığı sağlık ocağı ve çocuk kreşinden memnuniyet duyan mahalleli, belediyenin özellikle gençler için daha fazla sosyal alanlar yaratmasını istiyor. Gençlerin kötü alışkanlıklara eğilimini önlemek amacıyla hem devlet yetkililerinden hem belediyeden yeni spor alanları ve sosyal-kültürel alanlar yaratılmasını isteyen mahalleli, “büyüklerimiz gençlerimize sahip çıksın” diyorlar.

‘HAYRİ BEY’DEN JEST BEKLİYORUZ’

Kadir Gültan (Mahalle Sakini):

65 yıldır Paşa Mahallesi’nde oturuyorum. Semtimiz adını Sultan Abdülmecit ve Abdülaziz dönemlerinde yaşayan Madam Feri'den alıyor. Yaşadığımız mahallenin gürültü kirliliği çok fazla.. İki parkımız var. Çağdaş Emekliler Derneği’nin karşısında Ortanca Parkı ve Feriköy Parkı. Bölgemizde bulunan tarihi evlere duyarlı kalınması gerekir. Tarihi metruk binaların bakımı yapılmalı. Vatandaşa yardımcı olunmalı. Belediye başkanımız Hayri bey arada biz emeklilere jestler yaparsa çok mutlu oluruz.

Paşa Mahallesi Cami İmamı:

Mahallemizin en temel sorunu ulaşım. Mahallemize yakın üç dört hastane olmasına rağmen ambulans 45 dakikada ancak gelebiliyor. Dolmabahçe Tüneli açıldıktan sonra bağlantı yollarımız yapılmadı. Özellikle Darülaceze Caddesi’nden giriş yolları yapılmadı. Buraya üst geçit ve büyük bir kavşak yapılması şart. Geçenlerde mahallemizde yaşlı bir çift doğalgaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Eğer ambulans mahalleye erken girebilseydi hayatlarını kaybetmezlerdi. Herkes Filistin diye bağırıyor. Filistin’de ne işiniz var? Gelin mahallemizin bu sorununa bakın. Yine çok ciddi otopark sorunumuz var. Özellikle yeni yapılan binalara otopark şartı koyulmuyor. Oysa devlet ve belediye el ele vererek bu işi çözmeli. Uyuşturucu sorunumuz var. Karakol yeni taşındı buraya. Karakolun yanında, Ortanca Park’ta uyuşturucu kullanan gençlerimiz ayakta duramıyor. Bu sistem değişmeli. Bir basket sahamız var. Ancak oraya tinerciler ve hapçılar geliyor. Parklarımız ve spor alanlarımız güvende değil. Çok ciddi alt yapı sorunlarımız var. Elektrik kablolarımız yer altına alınmıyor. Belediyemiz çocuk kreşi açtı. Çok iyi oldu çalışan anneler için. Bir de sağlık ocağı açılmıştı.Göz doktoru ve diş doktoru var.

‘UYUŞTURUCU HAT SAFHADA’

Şükrü Çil (Çağdaş Emekliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi):

Mahallemizde uyuşturucu hat safhada. Mahallemize İETT seferleri yapılmıyor. Sadece Eminönü’ne, sabah saatlerinde de iki kez Mecidiyeköy’e sefer yapılıyor. Mahallemizin en büyük sorunlarından biri mülkiyet sorunu. Mahallede yaşayanların yüzde 50’sinin bu konuda sorunu var. Tapu harçları çok fazla o yüzden gecekondular yenilenemiyor. Önceki yıllarda bin, bin 500 olan tapu harcı şu an 6 bin lira. 4 kat şartı var. Benim 137 metrekare yerim için 900 bin lira tapu harcı istiyorlar. Harcı yatırdıktan sonra 80 metrekaresine tapu veriyorlar. Bu durumda ben ne yapabilirim? Müteaahhit ne yapabilir? Tapu harcı düşük olduğu zamanlarda müteahhitler geldiler bölgedeki vatandaşlarla anlaştılar. Ancak harçlar yükseldikten sonra geri çekildiler. Bu durum sürdüğü müddetçe de mahallenin birçok sorunu çözülmez.

‘GENÇLERİMİZİ GÖRSÜNLER’
 

Ali Özdeniz (Mahalle Sakini): Devletimiz gençlerimizin halini görmüyor mu? Gençlerimizi vahşi kapitalizmin ellerine bırakmışlar. Devlet dediğin koruyan, gözeten olmalı.

Hüseyin Kukus (Mahalle Sakini):

24 yaşındayım. Gençlerimizin yararlanacağı bir sosyal tesis isterim. Olmadığı için emekliler derneğinde sosyal ihtiyaçlarımızı gidermeye çalışıyoruz. Bu mahallede doğup büyüdüm. Çok ciddi bonzai sorunu var.

Ramazan Akyüz ( Mahallesi Sakini): Şu an emekliler derneği ve basket sahasının bulunduğu alan  çok daha güzel bir hale getirilebilir. Uyuşturucu sıkıntısı çok fazla. Merak edenler akşam gelip Civelek Sokağa bakabilirler. Bonzai içiliyor. Gece çoluk çocuk evine gitmiyor. Dilenci kılığında para toplayıp uyuşturucuya veriyorlar.

‘TEHLİKE SAÇIYOR’

Mustafa Ayan (Mahalle Sakini):

Elektirik kablolarımız yerin altına alınmalı. Parkımız yenileniyor ama eski hali daha güzeldi. Mahallemiz yıllardan beri böyle. Çok eskiden yapılan elektirik direği bile çocukluğumdan beri orada duruyor. Yıkıldı yıkılacak. Hepsi tehlike saçıyor. Gençlerimize sahip çıkılmasını istiyorum.

Canan Ulaş (Mahalle Sakini):

Mahallemizden Mecidiyeköy’e otobüs yok. Balkonlarımızın iplerini kesip elektrik telleri dizmişler. Mahallemizin alt yapı sorunu var. Tretuar hiç yok. Otopark yok. Hayvanlara su mama koyuyorum, birileri atıyor.

Munise Türkkanlı (Mahalle Sakini):

35 yıldır Paşa Mahallesi’nde oturuyorum. Mahallemizde rahat gidebileceğimiz bir sosyal tesis yok. Kimi yerlerde ağaçların budanması lazım. Sokak kavgaları oluyor sürekli, asayiş yok. Ölü olmayınca kimse ilgilenmiyor. Mahallemizde fuhuş çok yoğun. Özellikle yabancılar yapıyorlar. Gençlerimiz çok kötü durumda. Engelliler için çalışmalar yapılmasını istiyorum.

‘ÇÖP SORUNU VAR’
Havva Okur (Mahalle Sakini): Mahallemizin çok ciddi çöp sorunu var. Vatandaşların çöp konusunda bilgilendirilmesini istiyorum. Mahallemizde hayvan barınağı yok. Yollarımız, kaldırımlarımız kullanılmaz durumda. Ulaşım sıkıntımız var. Bu yıl ilaçlama yapılmadı mahallede.

Mübeccel Gökçe (Mahalle Sakini):

Mahallemizi daha temiz görmek istiyoruz. Çöpçüler sokakları süpürmüyor, vakit geçirmek için oturuyorlar. Bu yıl hiç ilaçlama yapılmadı. Yıkılan evlerden fare, böcek her şey geliyor. Darülaceze Caddesi’ndeki yıkılan yerlerin denetlenmesi gerekiyor. Oturulabilecek yeşil bir alan isterdim.  Yıkılıp temizlenmeyen gecekondular her anlamda tehlike saçıyor.

Sevim Altay (Mahalle Sakini): Hayvanları doyurduğum için tepki gösteriyorlar. Bir kedi doğurdu. Yavrularını arabalar ezmesin diye kapının önünde yer yaptım. Yemek veriyorum. Beni şikayet ediyorlar. Hayvan barınağı istiyorum.

‘YEŞİL ALAN OLMALI’

Gül Çaça (Mahalle Sakini) :

Yeşil alan istiyorum. Çocuklarımız sokaklarda oynuyor. Buradan Ortanca’ya kadar gitmek zorunda kalıyoruz. Çünkü başka bir parkımız yok

Engin Memiş (Mahalle Sakini) :

Mahallemizde kaldırımların bir kısmı yapılmaya başlandı. Çok ciddi otopark sorunumuz var. Yakında kan gövdeyi götürür. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyemiz ödenen otopark harçlarıyla mahallemize bir otopark yapabilir. Okulumuzun içinde bir spor alanı vardı. Mahallemizin gençleri yararlanıyordu. Şimdi yok.

Ömer Aksu (Mahalle Sakini) :

Hayri başkanımızdan yeşil alan istiyoruz. Çocuklarımızın oyun alanları sınırlı. Sokakta oynuyor çocuklar.

‘DON KİŞOT GİBİ HİSSEDİYORUM’

Zeki Memiş (Paşa Mahallesi Muhtarı):

İki dönemdir muhtarlık yapıyorum. Otoparkımız yok. Mahallenin altyapısı zayıf. Gecekondulaşma yoğun. İmar affı bizi etkilemedi. Defalarca İBB ile görüşerek mahallemize Mecidiyeköy’e hat istedik ancak komik gerekçelerle mahallemizin bu ihtiyacı karşılanmadı. Şişli belediyemizden ring seferleri talep ettik. Muhtarlık binasının yenilenmesini istedik,olmadı. Başkan onay verdi ama hizmet hala gelmedi. Hayri bey zamanında bütün sokaklarımıza yağmur suyu kanalları yapıldı. Yol alamıyoruz. Kağıtçılar mahallemizde tehlike saçıyor. Bu konuda İçişleri Bakanlığı’na kadar yazı yazdım ama hala bir sonuç alamadık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Otopark konusunda bizi kandırıyor. İSKİ’nin bulunduğu alana şuan bir şehir parkı yapılıyor. Buraya Yayla, Duatepe ve Paşa mahallelerini rahatlatacak sadece bir kat otopark yapılsaydı güzel olmaz mıydı? İSPARK ilgileniyor dediler. İlgilendiğine inanmıyorum. Kendimi Don Kişot gibi hissediyorum. Muhtar olduktan sonra yerel yönetimler yüksek okuluna gittim. Fakat başladıktan sonra baktım ki teori ve pratik çok farklı.

Fidan UĞUR-Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi