KÜÇÜKÇEKMECE- Bilindiği gibi Kent Yaşam Gazetesi olarak 2014 ve devam eden yıllar içinde, Küçükçekmece eski belediye binasının bulunduğu D-400 Karayolu kenarındaki 50 dönümlük boş arazi üzerine yapılmak istenen Rezidans konusunu defalarca gündeme getirmiş konu ile ilgili olarak birçok kesimden görüşlere yer vermiştik. Sefaköy metrobüs istasyonuna yüz metre uzaklıktaki alanın ranta kurban edilmemesi gerektiğini dile getiren dönemin CHP meclis üyeleri de alanın kent meydanı olması gerektiğini dile getirmiş, bunun için İBB meclisine soru önergesi vermişlerdi.

SIĞINABİLECEK ALAN BIRAKMADILAR

Aradan geçen zaman içerisinde tüm mücadele ve tepkilere rağmen söz konusu alan içerisinde Rezidans yapılmasına karar verildi. Verilen karara tepki gösteren vatandaşlar, alanın deprem toplanma merkezi ya da kent meydanı olarak değerlendirmenin daha doğru olduğunu söyleyerek yaşanabilecek herhangi bir afet durumunda sığınabilecek bir alanlarının dahi kalmadığını dile getirdiler.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Öte yandan geçtiğimiz günlerde temelleri atılan alanda çalışmaların kısa sürede başlayacağı öngörülüyor. Beton atma çalışmalarının sonlandığı görülen alanda Rezidans yükselecek. Tepkilere rağmen verilen kararın bir türlü geri çekilmemesi ise vatandaşlar tarafından ‘Rant galip geldi’ yorumlarına neden oldu.

SORU ÖNERGESİ VERMİŞLERDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2014 yılı Aralık ayı toplantılarında Küçükçekmece Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Ercan Ulaş Kaya, Av. Erhan Aslaner, Fatih Üstünbaş, Ali Delen’in imzaları ile sunulup, meclis tarafından başkanlık makamına havale edilen yazılı soru önergesi şu şekilde:

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Yıkımı yapılan eski Küçükçekmece Belediye binasının olduğu alan ve çevresinde bulunan ve şu anda boş olan kentsel dönüşüm alanının, kamu menfaati doğrultusunda kullanılması hakkında:

1- Eski Küçükçekmece Belediye binasının olduğu alan ile çevresinde bulunan alana bitişik, batısında Halkalı cad. kuzeyinde Süvari cad. bulunan alan komple kentsel dönüşüm alanı olarak TOKİ’nin uhdesine verilmiştir.

2- TOKİ ve iştiraki Emlak konut A.Ş, Küçükçekmece’de bulunan Atakent Mahallesi’ne 20 bin civarında yapmış olduğu konut ile ilçemize trafik yükü ve yeşil alan yoksunluğu getirmiştir. Yani Küçükçekmece’de yaşayanları mağdur etmiştir.

3- Sefaköy metrobüs durağına çok yakın olan bu alan, kamu menfaati doğrultusunda geniş çaplı transfer merkezi olabilecek niteliktedir. İleride yapılabilecek metro hattına da altyapı oluşturacak bu alan çok katlı otopark ile park et-devam sistemiyle E-5’in trafik yükünü azaltacak niteliktedir.

 4- Atatürk Havalimanı’na yakınlığı da düşünüldüğünde deprem toplanma noktası olarak ilçemize ulaşılabilir yardımlar için en uygun alan burasıdır.

5- Bu bölgenin büyük bir otoparka, kent meydanı ve deprem toplanma alanına şiddetle ihtiyacı vardır.

6- Daha önce Veliefendi Hipodromuna yakın Emlak Konut A.Ş’ye ait benzer alan konut ihalesi yapılmasına karşın kamu menfaati düşünülerek yeşil alan olarak İBB’ye verilmiştir. Bu örnek alınarak bahse konu kentsel dönüşüm alanı da ilçe belediyesine ya da İBB’ye devri yapılarak, altı çok katlı otopark üstü kent meydanı yapılarak ilçemizin mağduriyeti giderilebilir.

7- TOKİ ve Emlak Konut A.Ş Küçükçekmece Atakent Mahallesi’nde yaptığı projelerde astronomik rakamlarda gelir elde etmiştir. Küçükçekmece İlçemize getirdiği ek trafik ve nüfus yoğunluğu karşısında bu yerin ilçe veya İBB’ye verilmesi anılan kurumların bir borcudur aynı zamanda.

8- Bu sayede Küçükçekmece en az 6 katlı otopark ile deprem öncesi park et-devam et sistemine, otopark üstünde bir kent meydanına ve deprem sonrası geniş çaplı toplanma noktasına kavuşmuş olabilecektir. İlk büyük kent meydanı ile aynı zamanda hemşeri kültürünü de bu alanda geliştirebileceğiz.

Kent YAŞAM

 

Editör: Haber Merkezi