Gelişen teknoloji ile sosyal medya üzerinden bir araya gelen 57’inci Komando Taburunda askerlik yapan arkadaşlar, zaman içerisinde sayılarının artmasıyla bir sivil toplum kuruluşu olmak ve örgütlenmek istedi. Biz 57’yiz diyerek yola çıkarak, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 57’inci Komando Taburunda vatani görevini yerine getirmiş olan askerlerin kurmuş olduğu Sarıkamış Parsları Derneği, Küçükçekmece - Sefaköy’de açılışını gerçekleştirdi.

Derneğin açılışına 57’inci Komando Taburunda görev almış komutanlardan Emekli Tuğgeneral Naci Özdemir, Emekli Albay Eşref Altay, Emekli Albay Sedat Yazıcı’nın yanı sıra Subay ve Astsubaylar, Gaziler ve şehit yakınları katıldı.

TÜRKİYE’DE TABUR BÜNYESİNDE DERNEĞİ OLAN TEK BİRLİĞİZ

Dernekler yasası kanununa göre bir askeri birlik ismini dernek ismi olarak kullanamıyorsunuz diyerek dernek isimlerinin ortaya çıkışını anlatan Sarıkamış Parsları Derneği Başkanı Nihat Engin, ‘’ Biz dernek kurma işlemini tabur bünyesinde Türkiye’de gerçekleştiren tek birliğiz. Tugay bünyesinde Kayseri Hava İndirme Komando Birliği tarafından Erciyes Kartalları isminde bir dernek var.  Bu dostlarımızla istişare ettik.  Onlar isimlerini Kayseri’nin Erciyes Dağı’ndan alıyorlar. Bizim’de Sarıkamış’ta telsiz kodumuz parstı. Telsiz kodumuzu Sarıkamış ile bütünleştirerek, Sarıkamış Parsları Derneği ortaya çıktı. Şuan da 75 üyemiz var ve bunun artmasını bekliyoruz. Şehitlerimizi yad edip, onların ailelerinin seneler sonra kapılarını çalmak ve biz sizin evladınızız, evladınız şehit olmuş olsa bile biz varız demek istiyoruz. Biz onları ve sizleri unutmadık diyerek, bizi biz yapan değerlere sahip çıkmak istiyoruz.  Yardıma ihtiyaçları varsa yardımcı oluyoruz. Yanlarında olduğumuzu dile getiriyoruz’’ dedi.

ŞEHİT ANNESİ OĞLUNUN AİDATINI VERMİŞ

Dernek kurma yolunda ilerlerken başından geçen ilginç, manevi duygusu yüksek bir anısını bizimle paylaşan Engin, ‘’Yozgat’ta 73/2 tertip Coşkun Acar şehidimizin annesini 25 yıl sonra gömdük. O annemizle ilgili bir anımı paylaşacağım. Bir dernek kuracağımızı biliyordu. Annesi bizi koklayarak severdi. Bir gün bana, ‘’Siz bu dernek işi için üyelik aidatı, para toplayacak mısınız? Ben köylü kadınıyım, benim kafam basmaz’’ dedi. ‘’Toplayacağız’’ tabi anne dedim. Daha sonra bizim gazilerimizden bir tanesine 200 TL para vererek,  ‘’ Bu benim oğlumun üyelik aidatı. Ben oğlumu borçlu bırakmak istemiyorum. Benim oğlumun hakkını ben ödüyorum. Eğer sağ olsaydı ve bu oluşum içinde olmasaydı ben hakkımı helal etmezdim. Ben oğlumu borçlu yatırmam’’ demiş. Bizim ulaşmak istediğimiz nokta tam olarak bu. Yüreği büyük, evladını vatan toprağı için vermiş kadınların yüreğine bir nebze su serpebilmek’’ diye ifade etti.

57’İNCİ KOMANDO TABURU OLARAK 57 ŞEHİT VERDİK

1994 yılında 57. Komando Taburunda görev yapan ve teröristler ile girdiği bir çatışmada sol bacağından vurularak Gazi olan Emin Kolgitti, ‘’ 22 seneden beri Edirne Uzunköprü Şehit Aileleri Derneği’nin yöneticiliğimi yapmaktayım. Aradan 26 yıl geçtikten sonra birlikte görev yaptığım, çatışmalara girdiğimiz, şehitlerimizi taşıdığımız arkadaşlarla İzmit’de bir toplantı da buluştuk. Ardından birlikte Çanakkale 57. Alay Şehitliğine bir ziyaret yaptık. Yaşadığımız duygular, tarif edilemez yoğunluktadır. Bunun nedeni de  57. Alay’ın, yani tamamı şehit oluncaya kadar savaşan askerlerin ismini yaşatan 57’inci Komando Taburunda askerlik yapmış olmamız oldu. 57. Alay’ın tamamı şehit olduktan sonra bir karar alınıyor ve tekrardan kurulmuyor. Onun yerine tabur olarak kuruluyor. Şu enteresandır ki 57. Komando Taburu olarak bizim 57 tane şehidimiz var. Şimdiyse daha çok arkadaşımıza ulaşmak, yardıma ihtiyacı olana, şehit ailelerine yardım etmek için derneğimizi kurduk’’ diye anlattı.

16 YERİMDEN KURŞUN YEDİM

Askerliğinin bitmesine son 50 gün kala, 16 yerinden kurşun yiyen Sarıkamış Parsları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gazi İbrahim Günaydı, ‘’ 2 buçuk sene boyunca yaralanmadan dolayı yatalak kaldım. 2000 yılında da Gazilik ünvanı aldım. Şuan aynı zamanda Sakarya’da Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’nde başkan yardımcılığı yapıyorum. Kullandığım bir sosyal medya aracılığı ile 57. Komando Taburunda görev almış tertiplerim, askerler ve komutanlarımız ile bir araya geldik.  Türkiye’nin en büyük şehri ve bu taburda görev yapanların birçoğunun İstanbul’da olmasından dolayı derneğimizi de burada açmaya karar verdik.  Bu taburun bir ferdi ve bir gazi olarak derneğimizi geliştirmek için çalışacağım. Derneğimizin amacı şehitlerimizin mezarları, gazilerimizin sorunları, şehit aileleri vb. konularda üst düzey yetkililere dertlerimizi iletebilmek istiyoruz’’ diye konuştu.

Tolga ÖZDEMİR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi