1975’de Erzurum’da doğan, 1989’da İstanbul’a gelerek Beyoğlu Kasımpaşa’ya yerleşen ilk, orta ve lise eğitimini Kasımpaşa’da tamamlayan Sezayi Çimen daha sonra İktisat Fakültesi bitirerek yerel yönetimler üzerine yüksek lisansını tamamladı. Çocukluk ve gençlik yılları Kasımpaşa’da geçen Çimen, ticaret hayatına da Kasımpaşa’da devam etti. Evli ve iki çocuk babası olan Çimen, AK Parti kurulduktan sonra siyaset hayatına aktif olarak 2002 yılında başladı. AK Parti Meclis Üyesi ve Meclis Üyesi Aday Adayı Sezayi Çimen ile Beyoğlu’nda meclis üyelerinin çalışmaları, belediyecilik anlayışı ve hayata geçirilen sosyal projeler üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

‘Beyoğlu halkı Kızılay Meydanı’ndaki çöp dağlarını unutmaz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Refah Partisi’nden Beyoğlu Belediye Başkan Adayı iken lise yıllarında broşür dağıttığı için birileri tarafından ‘Sizler gericisiniz. Bu broşürleri niye dağıtıyorsunuz?’ denilerek tartaklandığını ve siyaseti de o günlerden bugüne aktif olarak yapmaya başladığını belirten Çimen, ‘Bunu neden anlatıyorum? O zamanlarda da muhafazakar kesime bir tepki vardı. Maalesef bir takım güçler yıllarca irtica ve gericilik söylemi ile bizleri ve memleketi meşgul ettiler. Refah Partisi’ne birileri böyle bakıyordu. 1994 seçimlerinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı idi ilk oyumu nasip oldu ona verdim. Liseyi bitirmiş üniversiteye devam ediyordum. İnanır mısınız lise son sınıftayken okuldan eve gelmek istemezdik. Çünkü evlerimizde su akmıyordu. Su, mahallelere tankerlerle ulaştırılıyordu. Tankerden eve su taşımayalım diye evimize gelmek istemezdik. Bir camiden su akıyorsa kuyruğa girip oradan su temin etmeye çalışıyorduk. Ben o yılları çok iyi hatırlıyorum. Kızılay Meydanı’nda çöp dağları oluşmuştu. O günlerde Refah Partisi olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kazandı. Seçimi aldıktan sonra evlerimize sular akmaya başladı, çöp dağları yok oldu. Şehrin havasını solumak imkansızken İstanbullu nefes almaya başladı, Haliç kokmuyordu artık, trafik keşmekeşliği bitti. Şimdi dönüp baktığımda gurur duydum ve ‘İyi ki de nasip oldu ve ilk oyumu ona verdim’ diyebiliyorum.

‘Cumhurbaşkanımız için muhtar bile olamaz deniliyordu’

Ardından Sayın Cumhurbaşkanımız, okuduğu bir şiir yüzünden ceza aldı inanır mısınız onu uğurlamaya gelen ben dahil herkes ‘Başbakan Tayyip, Başbakan Tayyip’ diye slogan atıyordu o gün. Milletimiz hizmet edeni unutmuyor, milletimiz ‘Başbakan Tayyip’ diye bağırırken gazeteler, ‘Muhtar bile olamaz’ diye başlıklar atıyordu. 28 Şubat sürecini iliklerimize kadar yaşadık. 28 Şubat post modern darbesi yine irtica geliyor yaygaralarıyla muhafazakar ve inançlı insanların üzerine bir kabus gibi çöktü. 2001 yılında kurulan AK Parti ülkenin kaderini değiştirecek bir milat oldu. Muhtar bile olamaz dedikleri Sayın Cumhurbaşkanımız, bugün dünya lideri oldu’ diye konuştu.

‘Temel hareket noktamız hizmet’

Ak Parti kurulduğu yılda askerde olması dolayısıyla partisine 2002 yılında üye olduğunu, mahalle ve ilçe teşkilatında aktif olarak çalıştıktan sonra 2014 yerel seçimlerinden sonra meclis üyesi olarak çalışmalarına devam ettiğini belirten Çimen, ‘Bizim temel hareket noktamız hizmet. Halkımızla günün 24 saati temas içinde olduk ve halka hizmet için çalışmalar ürettik, yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Uzun yıllardan beri Kasımpaşa’da ticaretle uğraşan bir vatandaş olarak bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımızla çok iyi ilişkilerimiz oldu. Toplumun her kesiminden vatandaşlarımızla iç içe geçirdik tüm zamanımızı. Bunun en güzel örneği de Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Misbah Demircan’ın öncülüğünde kurmuş olduğumuz halk meclislerimizdir. Halkımızın bizlere daha kolay ulaşmasını sağlamak, yaşadıkları sorunlara en kısa sürede çözüm üretmek adına 45 mahalleden oluşan Beyoğlu ilçemizi 15 bölge olarak ayırdık ve kimi yerlerde 2 mahalleyi kimi yerlerde 4 mahalleyi bir araya getirecek şekilde planlayarak buralara semt konaklarımızı yaptık. Semt Konakları projemizle birlikte Halk Meclisleri Projemiz de hayata geçti. Halk meclislerinin amacı meclis üyelerinin daha aktif çalışma imkanı bulmalarıydı. Belediye ve halkımız arasında bir köprü rolü oynayan bu meclislerde başkanımız tarafından görevlendirilen meclis üyelerimiz ve birim müdürlerimiz, vatandaşların sorunlarını yerinde tespit ederek, yaşanan sorunları en kısa sürede çözebiliyor. Vatandaş, istediği zaman yaşadığı sorun ile ilgili bir muhatap bulabiliyor’

‘Halk meclislerimizde halkımız yönetime doğrudan katılıyor’

Kasımpaşa Bölgesi Sorumlusu olan ve halk meclisinde vatandaşlarla Beyoğlu Belediyesi adına birebir görüşmeler gerçekleştiren Beyoğlu Belediyesi Meclis Üyesi Sezai Çimen, yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor; Haftanın belirli bir günü ve belirli saatlerinde duyurusunu afişlerle yaptığımız halk meclisi toplantısını belediyemize bağlı semt konaklarında gerçekleştiriyoruz. Vatandaşımızın belediyeyi ilgilendiren tüm sorunlarını tek tek not alıyoruz. Sadece belediyeyi ilgilendiren değil vatandaşın yaşadığı her soruna karşı kendimizi sorumlu hissediyor ve hizmet üretmeye çalışıyoruz. Türkiye’de Beyoğlu Belediyesi’nin ilk kez hayata geçirdiği bu projeyle, halkımız yönetime doğrudan katılabiliyor, kararlar hızlı bir şekilde alınıp çözüm odaklı sonuçları kısa bir sürede üretilebiliyor. Yani aslında Başkanlık Sisteminin yerelde hayat bulması diyebiliriz.

‘Tanzim marketleri milletimizi ezmeye çalışanlara bir uyarıdır’

Halkın istek ve taleplerini en doğru bir şekilde ilgili mercilere aktarma görevi yapan halk meclislerimiz daha başarılı bir yönetim anlayışını oluşturmamızı da sağlıyor. Örneğin son olarak belediyelerimizin İstanbul’da hayata geçirdiği tanzim satış yerleri. Birileri eleştiriyor. Yaşanan sorunlara çözüm elbetteki tanzim satış yerleri değil. Ancak piyasayı dengelemek ve bazı fırsatçılara bir mesaj amaçlı açıldı. Zamanla doğru sonucunu hep beraber göreceğiz. Beyoğlu, 247 bin nüfusu olan, 45 mahallesi ve 1800 sokağı olan bir ilçe. Herşeyi belediye başkanınıdan beklemek olmaz. Bizler meclis üyeleri olarak halk meclislerinde, günün tüm saatlerinde vatandaşlarımızın bize ulaşacağı şekilde çalışıyoruz.

‘Beyoğlu’nda devrim niteliğinde sosyal projeleri hayata geçirdik’

Beyoğlu’nda belediyenin devrim niteliğinde sosyal projeleri hayata geçirdiğini belirten Çimen, ‘Toplamda 15 semt konağımız var. 3 tane kütüphanemiz var. Bir tane akademimiz var. Beyoğlu klasik sanatları merkezimiz var.Binlerce öğrencimiz belediyemizin Kefken Kampı’ndan yararlanıyor. Halk Meclislerimizde, vatandaşlarımızın özellikle sosyal yaşam alanları oluşturma yönünde gelen taleplerini en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu projeler sayesinde vatandaşlarımız mahallelerde kurulan semt konaklarında her türlü sosyal, kültürel ve sportif çalışmalarını yapabiliyor’ diye konuştu.

‘6000 aile sosyal marketimizden yararlanıyor’

2008 yılında kurulan Beyoğlu Belediyesi Sosyal Market Projesi ile Beyoğlu’nda yaklaşık olarak 6000 aileye ulaştıklarını ve sosyal ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Çimen, ‘Yerel yöneticiler olarak çalışmaya başladığımız andan itibaren vatandaşlarımızın tamamına hiçbir ayırım yapmadan uzman sosyologlarımızın yaptığı resmi veriler üzerinden ihtiyacı olan vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretiyoruz. Sosyal market aracılığıyla yaptığımız yardımlarda sonuna kadar adil olmayı esas alıyoruz. Örneğin vatandaşın durumuna göre yaptığımız sınıflandırmalar var. Sokak sokak yapılan taramalar sonucunda A, B ve C olarak belirlenen ihtiyaç sahibi gruplara belirli periyodlarda sürekli yardımlar yapılıyor. Eskiden hatırlıyorum vatandaşlar yerel yöneticilerin karşısına ‘Açız’ diye çıkardı. Bizim alnımızaçık, başımız dik. Bu güne kadar Beyoğlu’nda yaşayan hiçbir vatandaşımız bu sorunla karşımıza çıkmadı. Bu da başkanımız Demircan’ın başarısıdır. Bu sosyal belediyecilikte bir zirvedir. Ak Parti hükümetinin sosyal belediyeciliği dünyaya örnek olabilecek bir belediyeciliktir’ dedi.

‘Beyoğlu’nda tapu sorununu çözdük’

Beyoğlu’nda yaşanan kentsel dönüşüm sorunu ile ilgili önemli bir yol katettikleri belirten Çimen, ‘Okmeydanı’nda tapu sorununu çözmüş olmamız bizi en çok mutlu eden çalışmalardan bir tanesi. Ayrıca yarım asırlık rüyamız Taksim’e Camii yapılmasıydı. Plan onayları meclisimize geldiğinde Bu kararın altında imzamızın olması da büyük bir mutluluk bizim için. Şunu çok açık bir şekilde söylemek istiyorum. Üç dönem Belediye Başkanımız olan Sayın Ahmet Misbah Demircan, ilçemize bir evladı gibi yaklaştı, hizmet verdi ve çok iyi bir düzeye getirdi. Üçüncü dönemini tamamladığı için şimdi bayrağı yeni adayımız Sayın Haydar Ali Yıldız’a devredecek. Seçimi alacağız. Buna yürekten inanıyorum. Sayın Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu’nu çok iyi bilen hatta sokak sokak bilen başkan adayımız. Bilmek başarıyı da beraberinde getirecektir. Kendisiyle ilçede çalışma fırsatı buldum. Adaletli, gayretli, çalışkan ve Beyoğlu sevdalısı bir adayımızla birlikte başaracağız ’ şeklinde konuştu.

‘Gönül belediyeciliği ile Beyoğlu’nu taçlandıracağız’

Beyoğlu’nun en öncelikli sorunları yeşil alan, otopark ve okul alanlarının yetersizliği olduğunu belirten Çimen, ‘İlçemiz çok eski bir yerleşim alanı. Bu yüzden yaşanan yukarda saydığım sorunların çözümü için çözüm üretmeye tüm gayretlerimizle devam ediyoruz. Özellikle Haydar Ali Yıldız beyinde birinci önceliği otopark, yeşil alan, Millet Bahçeleri ve bölgelerin yenilenmesi Bununla ilgili de müjdelerimiz var. Benim hayallerim bulunduğum yaşadığım yerdeki insanlara en iyi şekilde hizmet etmek. Beyoğlu’nu İstanbul’un gözbebeği haline getirmek. Yaşadığım yerdeki insanların mutluluğu ile de oradaki toplam mutluluğu arttırmak. Mutluluk vesilesi olmak. Sloganlarımız bile bu yönde. “Önce millet, önce memleket” yeni seçim kampanyamızda kullanacağımız tevazu samimiyet, gayret, memleket işi gönül işi. Bunlar gerçekten bizim Ak Parti’nin 2002’de başladığı iktidar yolculuğunun gelmiş olduğu zirve noktası yani memleket işi gerçekten gönül işi. Kendi isteklerinizi arzuları önde tutarsanız hiç bir zaman millete hizmet edemezsiniz. Tevazu sahibi olacağız. Samimiyetle işe yaklaşacağız. Herkesin gönlünü kazanacağız. Gönül belediyeciliği yapacağız. Nihayetinde bizim işgal ettiğimiz makamların tamamı milletin makamı. O yüzden tüm Ak Parti’nin en üstten en alt kademesine kadar bunu genlerimize bir kod olarak yazdık. İnşallah gönül belediyeciliğini bu dönem Haydar Ali YILDIZ Başkanımızla yaşayacağız’ dedi.

FİDAN UĞUR / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi