BAKIRKÖY- Geçtiğimiz aylarda Bakırköy Belediyesi Encümen Kararı ile yıkımına gece 03.00’da başlanan Bakırköy Spor Vakfı ve Tesisleri’nin yıkımı, halkın tepkisine neden olmuş, mahkeme kararı ile durdurulmuştu. İddialara göre, vakıf ve tesislerle ilgili davaya bakan 3 idare başkanın seminer nedeniyle il dışına çıkmasının ardından vekaleten davaya bakan hakimin yürütmeyi durdurma kararını kaldırmasının ardından yıkıma yeniden başlandı.

AKILLARDA SORU İŞARETİ KALDI

Yeniden başlanan vakıf ve tesislerin yıkımı sırasında İstanbul Teknik Hurda isimli firma yetkilileri olduğunu söyleyen şahıslar, yıkım işini ihale ile aldıklarını, Perşembe günü saat 16:30’da yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasının ardından Cuma günü başlanan yıkımın ihalesinin ne zaman yapıldığı ise akıllarda soru işareti bırakmıştı.

SORULAR CEVAPSIZ KALDI

Spor Vakfı ve Tesisleri’nin tekrar başlanan yıkımı sırasında, İstanbul Teknik Hurda isimli şirketin ‘Yıkımı ihaleyle aldık’ demesine rağmen, Bakırköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde çalışan Mustafa Yılmaz isimli personel hayatını kaybetti.

Yıkım alanda toz kalkmasın diye sulama yaptığı belirtilen Yılmaz’ın, ihalesi özel bir şirkete verildiği iddia edildiği halde, neden yıkım alanında olduğu soruları ise cevapsız kaldı.

GENEL MERKEZ YANLIŞ BİLGİLENDİRMİŞ

Encümen kararına göre 2780 metrekare yıkımın yapılacağı alanda, 7 bin  metrekare yıkım yapılması farklı soruların gündeme gelmesine neden oldu. TBMM’de bile tepkiye neden olan yıkım hakkında konuşan CHP Gurup Başkan Vekili Özgür Özel’in, “Kaçak yapılar belediye meclis kararı ile yıkıldı” açıklaması ile daha da tartışmalara neden oldu. Bakırköy Belediye’sinin, genel merkeze yanlış bilgi vererek yanılttığı konuşmalarını da beraberinde getirdi.

MAHKEMEYE BAŞVURDULAR

Geçtiğimiz günlerde yıkım alanındaki enkaz ile ilgili belediye ve tesis işletmecileri arasında yaşanan tartışma ise görenleri hayrete düşürdü. Şimdilerde yarım yamalak yıkılan enkazı kimin kaldırılacağı tartışmaları yaşanırken, yap-işlet-devret modeli ile tesiste kiracı konumunda olan Varanlar Turizm İnşaat ve Sosyal Tesis İşletmeciliği A.Ş yetkilileri, enkaz altındaki eşyaların alınması ve mülkiyet haklarının korunması için hukuk mahkemesine başvurdu.

TEDBİR KARARI KONDU

Yapılan inceleme sonucu Bakırköy 6. Hukuk Mahkemesi, enkaz altında bulunan 500kw gücünde jeneratör, doğalgaz ve buhar kazanları, 50 tonluk su tankı, soğuk hava depoları, fitness jimnastik aletleri, çelik para kasaları ile alüminyum ve metal gibi bir çok kıymetli eşyanın bulunduğu alana ihtiyati tedbir kararı koyuldu.

TARTIŞMA YAŞANDI

Ellerindeki mahkeme kağıdını Bakırköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne göstererek, enkazla ilgili belediyenin bir işlem yapamayacağını söyleyen işletme sahipleri ile yaşanan gerginlik sırasında, Bakırköy Adliyesi’nden gelen memur da belediye yetkilileriyle sorun yaşadı. İcra memurunun mahkeme kararını tebliğ etmesine itiraz eden Bakırköy Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Nurten Aydın, alınan kararı kabul etmediğini söyleyerek itiraz etti. Hukuk yolunun açık olduğunu, kendisinin de mahkeme kararını tebliğ etmeye geldiğini söyleyen icra memurunu taraf olmakla suçlayan Aydın’a, cevap veren İcra Memur’u “Ben mahkeme kararını tebliğ etmekle mükellefim. Görevim bundan ibaret ve lütfen sizde bir hukukçu olarak mahkemenin verdiği karara uygun davranın. Taraflar arası tartışmanızı benimle yapmayın” dedi.

Mahkemenin gerekçeli kararını taraflara okuyarak tebliğ eden icra memurunun ardından, enkaz altında kalan eşyalarını almak için iş makinalarını yıkım alanına çağıran Varanlar Turizm yetkililerine belediye ekipleri tekrar engel olmak istedi.

 

‘HERKESİ SAVCILIĞA ŞİKAYET EDECEĞİM’

Yaşanan tartışmaların ardından eşyalarını almak isteyen şirket yetkililerine bu kez polis engel olmak istedi. İl Emniyet Müdürlüğü’nden isminin Yalçın olduğu söylenen bir müdür yardımcısının yönlendirmesi ile yıkım alanına geldiği belirtilen polis memurlarına da, mahkeme kararlarını gösteren Varanlar Turizm yetkilileri, “Emniyet vatandaşın can ve mal güvenliğini korumakla mükelleftir. Burada bir can gitti yoktunuz, şimdi de mal güvenliğimize müdahale ediyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Emniyetin bu işin neresinde olduğu soruları gündeme gelirken, polis memurları Whatsapp üzerinden mahkeme karar yazısını söz konusu Yalçın Müdür’e gönderdi. Gelecek cevaba göre hareket edeceklerini söyleyen polis memurlarına tepki gösteren Varanlar Turizm sahibi Şeref Varan, “Adı geçen herkesi Cumhuriyet Baş Savcılığı’na şikayet edeceğim. Hukuğa aykırı bir yıkım yapılıyor, bir can feci şekilde hayata veda ediyor ve buna ne ilçe emniyet müdürü, ne de kaymakam müdahale etmiyor. İlçe emniyet müdürü belediyenin işçisi gibi yıkım emri veriyor, üstüne üstlük birde onun üstü eşyamızı almamıza izin vermiyor. Bu nasıl hak, bu nasıl hukuk, bu nasıl adalet” diyerek isyan etti. Polis memurlarının whatsapp üzerinden il emniyet müdür yardımcısı ve adının Yalçın olduğu söylenen müdüre gönderilen mahkeme kararının ardından gelen talimat doğrultusunda polis memurları da yıkım alanınından ayrıldı.

‘HİÇBİR DAYANAĞI YOK’

Yaşanan olayları şaşkınlıkla izlediğini söyleyen işletme sahibi Şeref Varan, önceki gün de Bakırköy Belediyesi yönlendirmesi ile Makine ve Kimya Endüstrisi’nden gelen bir ekibin, enkazı almak istemesiyle ve enkaz altında kalan eşyalarını almak için bir kez daha harekete geçtiklerini söyledi. Yürütmeyi durdurma kararının kaldırıldığını kendilerini arayan harfiyatçıdan öğrendiklerini şaşkınlıkla anlatan Şeref Varan,  “Bizden önce yıkımcıyı aramışlar. Yıkım ihalesi yok ama yıkımcı var ve kanuni hiç bir dayanağı yok” dedi.

KİM BU İBRAHİM BULUT?

Yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasının ardından, yıkımı İstanbul Teknik Hurda adına ihale ile yaptığını belirten ve kendisini şirket yetkilisi olarak tanıtan İbrahim Bulut isimli şahsın, yıkım alanında bir işçinin hayatını kaybetmesinin ardından ortadan yok olduğunu söyleyen Şeref Varan, “Kimdir bu İbrahim Bulut. Neden ortadan yok oldu. Neye karşılık, hangi ihale ile yıkımı yapmaya başladı. Yaptığı hukuka uygunsa neden ortadan kayboldu” diyerek yetkililerden cevap istedi.

Alınan duyumlara göre yıkım ve hurda işlerini yapan şirketin sahibi olduğunu ifade eden İbrahim Bulut isimli şahsın, belediyeye hurdadan 100 Milyar pay verme sözüne karşılık bazı meclis üyeleri aracılığı ile yıkıma başladığı söylentileri de vatandaşları çileden çıkardı. “Resmi bir açıklama yok, her tarafta rant söylentileri almış başını gidiyor” diyerek duruma isyan eden Şeref Varan, yapılan tüm işlemlerin A’dan Z’ye kanunsuz olduğunu söyledi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi