Bakırköy Kent Savunması bileşenlerinden olan Ataköy Doğa ve Yaşam Derneği, Emlak Bankası Spor Kulübü arazisinin, ‘spor tesis alanı’ statüsünden çıkartılarak, ‘mesleki ve teknik öğretim tesis alanı’ haline getirilmesine düzenlenen basın açıklamasıyla tepki gösterdi. “Yeşil alanımdan elini çek”, “Bakırköy’üme dokunma” yazılı pankartlar taşıyan grup adına açıklama yapan Ataköy Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Asuman Yarkın Yeşilırmak, Ataköy sahiline yapılan yüksek yapılar nedeniyle vatandaşların denizle ilişkisinin kesildiğini, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi alanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan plan değişikliği ile yapılaşmanın önünün açıldığını vurgulayarak, “Şimdi de sıra, planlı yapılanmış bir konut alanı olan Ataköy’ün spor ve yeşil alanlarının yapılaşmaya açılmasına geldi” dedi.


‘ATAKÖY’ÜN İMAM HATİP’E İHTİYACI YOK’
“İmam Hatip Lisesi Kampüsü mahallemiz ve yakın çevresi için bir ihtiyaç ve gereklilik değildir” diyen Yeşilırmak, “Yakın çevremizde ulaşılabilir konumlarda çok sayıda İmam Hatip Lisesi bulunmaktadır. Söz konusu plan değişikliği, Ataköy yerleşmesinin spor tesisi alanı yok edilerek, ihtiyaç olmayan bir yapıya dönüştürülüyor” şeklinde konuştu.
Ataköy’ün yeşil alanları, eğitim, spor, sosyal, turistik ve dini tesis alanları gibi donatı alanlarıyla, çağdaş ve bilimsel planlama norm ve kriterlerine uygun olarak planlanmış ve inşa edilmiş bir bölge olduğunu ifade eden Yeşilırmak, “Ataköy’ün donatı alanları yalnız Ataköylülere değil çevre ilçe ve mahallelere de hizmet vermektedir. Ayrıca Ataköy’ün yeşil alanları ve spor alanları, deprem tehdidi altındaki yakın ilçe ve mahalleler için de toplanma alanı olarak büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
‘YENİDEN PROJELENDİRİLSİN’
Dere koruma bandında bulunan, zayıf ve ciddi önlemler gerektiren bir zeminde yapılan bu plan değişikliğini Ataköy sakinlerinin kabul etmediğini de sözlerine ekleyen Asuman Yarkın Yeşilırmak, bu alanın mevcut fonksiyonunda kalmasını, ağırlıklı olarak açık spor alanları, tek katı geçmeyen hafif örtü malzemesi ile kapatılan kapalı spor tesisi ve yeşil alan kullanımının yer aldığı bir proje ile halkın  kullanımına açılmasını beklediklerini ve talep ettiklerini belirtti.
Yeşilırmak sözlerine devamla, Ataköy halkının, yıllardır boş ve atıl tutularak çürümeye terk edilmiş olan spor ve sosyal tesis alanının yenilenerek açılmasını beklerken, tümden elinden alınması ve yok edilmek istenmesine itiraz ettiklerinin altını çizdi.
Ataköy Doğa ve Yaşam Derneği olarak, İBB tarafından beş binlik planlar doğrultusunda değiştirilen spor alanları ile ilgili, Bakırköy Belediyesi’ne binlik planlar dahilinde görüş bile sorulmadığı bilgisini aldıklarını ifade eden Yeşilırmak, yaşam alanlarına sahip çıkmak için yerel yöneticilerinde kendileriyle birlikte hareket etmesini beklediklerini söyledi.
NE OLMUŞTU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, doğal ve yapay eşikler ile erişilebilirlik kriterleri çerçevesinde Bakırköy Ataköy bölgesinde yaptığı incelemede “Mesleki ve Teknik Öğretim Tesis Alanı” ihtiyacı olduğunu tespit etmiş, ihtiyaç doğrultusunda Ziraat Bankası mülkiyetindeki Ataköy 5. Kısımda bulanan 12 bin 633 metrekarelik spor tesisi olarak belirlenmiş parselinin imar durumunu değiştirmek için teklif hazırlamıştı. Ocak ayında yapılan plan değişikliği ile alana imam hatip lisesinin yanı sıra yurt, kütüphane, spor tesisi, sergi-konferans salonları gibi bölümlerin de inşa edileceği ifade edilmiş, İBB Meclisi’nde CHP gurubunun itirazına karşın oy çokluğu ile geçmişti.
Selvi SARITAÇ / Kent Yaşam 

Editör: Haber Merkezi