CHP Eyüp İlçe Başkanı Sinan Akçiçek, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı İsmail Polat ile birlikte Eyüp Alibeyköy’de bulunan İstanbul Kars, Iğdır, Ardahanlılar Derneği’ni ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bir ülkede yaşayan insanların azami ihtiyaçları göz önünde bulundurularak anayasaların yapıldığını belirterek, “Dünya şu an henüz tanımı net olarak ortaya konmamış, var olan sistemlerle karşılaştırıldığında hiçbirine uymayan bir modelin, Türkiye’ye bir kişi ve parti tarafından dikte ettirilmesini izliyor. Ben bir hukukçuyum. Hukuk konusunda doktora yaptım. Anayasa profesörleri ile oturduk Anayasa ile ilgili sayısız incelemeler yaptık ve makaleler yazdık. Şimdi bu adını zor koydukları sisteme başkanlık dışında Recebizm, Tayyibizm gibi isimler konabilir, ancak buna başkanlık sistemi demek yönetim biçimleri hakkında hiçbir bilgiye sahip olmamak anlamına gelir. Türkiye şu an hukuki birimde karşılığı olmayan bir sistemle karşı karşıya. Krallık, padişahlık, meclis hükümeti, cumhuriyet, parlamenter rejim, başkanlık ne desen olmuyor” diye konuştu.



Referanduma götürülen anayasa metninin içerik itibariyle AK Parti’nin kendi gündemine göre ve bir siyasi liderin kendi geleceğine göre tasarlanması olduğunu öne süren Tanrıkulu, “Anayasalar normal zamanlarda, huzurun olduğu dönemlerde, normalleşmenin olduğu zamanlarda yapılır. İç savaşın, olağanüstü hallerin olduğu zamanlarda yapılmaz. Türkiye’nin hiçbir yerinde şu an huzur yok. Bu yüzden ilk olarak yapılması gereken şey normalleşmenin sağlanmasıydı. İç ve dış barışın sağlanmasıydı. Öte taraftan 15 Temmuz kalkışması oldu. Peşinden OHAL ilan edildi. OHAL ile birlikte ne kadar gazeteci, akademisyen varsa hepsi tasfiye edildi. Televizyonların yüzde 90’ı ellerinde. Sabah Cumhurbaşkanı, akşam başbakanı izliyoruz. Böyle bir ortamda yani özgürce tartışmanın olmadığı bir ortamda Anayasa yapılmaz’ diye konuştu.
Daha sonra Alibeyköy Cemevi’ni ziyaret eden Tanrıkulu burada da bir takım görüş alışverişinde bulundu. FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM
 
 

Editör: Haber Merkezi