Ataköy 1. Kısım Mahalle 18 pafta, 564 Ada, 135 Parsel, Zübeyde Hanım Caddesi 43 kapı sayılı yerdeki binalara ait riskli yapı raporunun kesinleştiğini, 6306 sayılı yasa gereği söz konusu alanın boşaltılmasına ilişkin yasal sürenin dolduğunu ve buna karşılık boşaltılmadığını tespit eden Bakırköy Belediyesi’nin çarşı esnafına gönderdiği tebligat, mülk sahipleri tarafından 2 kez mahkeme kararı ile durduruldu. 

Mahkeme süreci halen devam eden alanın hemen yanında bulunan 20 katlı Ramada Otel’in değil de, tek katlı dükkânlardan oluşan çarşının riskli yapı oluşuna tepki gösteren vatandaşlar, boşalttıkları takdirde alanın sonrasında imara açılacağını iddia etmişlerdi.

Ramada Otel işletmecilerinin çarşıda bulunan 24 adet dükkândan 10 tanesini satın aldığını belirten vatandaşlar, çarşı içinde aralarında 60 yıllık tarihi olan yaklaşık 30 civarında ağacında geçtiğimiz yıllarda kesildiğini ve özel mülkiyet şeklinde savunulduğu için de işlem yapılmadığını söylemişti.

MÜLK SAHİPLERİ, GÜÇLENDİRİLEBİLİR RAPORU ALDI

Yıkım kararını önce zorla icra etmeye çalışan Bakırköy Belediyesi’nin, dayanağı olan deprem riski raporunu kimsenin görmemiş olması, mülk sahiplerinin ise aldıkları güçlendirme yapılabilir raporu birbiriyle çelişti. Mülk sahiplerinin mevcut alanlarını istediği gibi güçlendirme ya da yeniden yapma yetkisi varken, belediye eliyle boşaltılmak istenmesi kamuoyu tarafından da farklı şekillerde değerlendirildi.

Ataköy 1. Kısım Çarşı’nın bulunduğu yeşil alan ve Emlak Konutları’nın bulunduğu alana 20 katlı binalar yapılmak istendiği iddiaları güçlenirken, mülk sahiplerinden mevcut alanlarını ucuza alabilmek için deprem riski raporunun bahane edildiği ve yeni yapılacak binalardan da bir kat vadedildiği iddia edildi.

Daha öncesinde aynı alanda yapılan Plaza Otel’de olduğu gibi, parsel çarpı 5 emsal olası gerekirken, parsel çarpının 1 emsal olarak verileceği ve son yeşil alanlarını da kaybedeceklerini söyleyen vatandaşlar, konuya tarafsız kalan Bakırköy Belediyesi’nin tutumunu da anlayamadıklarını söyledi.

BELEDİYE ÇARŞININ KORUNMASI İÇİN KURULA YAZI VERSEYDİ, RANTSAL OYUN BOZULACAKTI

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ile bizzat görüşen Ataköy 1.Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği, belediyenin kendilerine yasal yolu takip edeceklerini ifade ettiğini söyledi.

Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin çarşının tescillenmesi için İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne, başvurduğu, kurulun da Bakırköy Belediyesi’nden söz konusu çarşıyla ilgili yazılı görüş istediği ve belediyenin ise çarşının Ataköy projesi kapsamında korunması gerektiğiyle ilgili bir rapor yazmadığı öğrenildi.

“Bakırköy Belediyesi’nin çevreyi korumaktan uzak tutumun, ranttan yana olduğunu tescillemiştir” diyen Ataköylüler, “Bakırköy Belediyesi böyle bir rapor yazsaydı, bu rantsal oyun da bozulacaktı” dedi.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ KAMUYU GÖRMEZDEN GELİYOR

Ataköy sahilleri için yaptıkları mücadelelerle bilinen Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği üyeleri, yaklaşık 2 ay önce Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç’le görüşmüş, Ganiç, ‘ne çarşının sahibi ne de gelinen sürecin müsebbibi olmadıklarını ifade ederek, çarşı içerisinde tapu sahibi olan her bireyin hakkını savunmak zorunda olduklarını ifade etmişti.

Neden çarşının değil de, 20 katlı otel sahiplerinin aldığı iddia edilen dükkânların mülkiyet hakkını koruduklarını, çarşı esnafı konusunda ise tarafsız kalındığını ve böylece süreçlerin önünü açarak yıkımı hızlandırıyor diye sordu. Otelin yangın merdiveninin yola taştığını, belediyenin ise bu kuralsızlığa hiçbir işlem yapmadığını ifade eden vatandaşlar, “Bakırköy Belediyesi kamuyu görmezden geliyor” dedi.

“Bizler yaşam alanlarımızı koruması için CHP’ye oy verdik” diyen Ataköylüler, 12 mülk sahibinin yer aldığı Ataköy 1. Kısım Çarşı esnafının mevcut alanlarını güçlendirerek, Ataköy’ün bir parçası olmuş ve kent belleğinde yer edinmiş bir alanın bu şekilde peşkeşe konu edilmesini istemediklerini, çarşılarındaki tek katlı binaların derlenip toparlanarak güzelleştirilmesini, yeşil alanlarının da korunmasını istediklerini söylediler.

Davaların devam ettiğini ve belediyenin en azından yıkıma ya da yıkıma varacak işlere tevessül etmemesini ve mülk sahipleriyle oturup konuşmasını isteyerek, belediyenin yüzde 80’i yeşil alan olan yapıyı koruması gerektiğini belirttiler.

ZİRAAT BANKASI ATAKÖY 1. KISIM ŞUBESİ TAŞINIYOR

Çarşı’nın hemen üst tarafında bulunan Ataköy 1. Kısım Ziraat Bankası Şubesi’nin de Pazartesi itibari ile yine deprem gerekçesi ile Zuhuratbaba Mahallesi’ne taşınacağı öğrenildi.  

Yaklaşık 14 yıldır mevcut alanda hizmet veren Ziraat Bankası Şube yetkililerin verdiği bilgiye göre, Genel Merkezi’nden gelen talimat üzerine Pazartesi itibari ile yeni adreslerinde hizmet verilecek.

Ataköy 1. Kısım Çarşı Ziraat Bankası’nın taşınması haberini alan vatandaşlar, imarın ayak seslerinin daha da yükseldiğini  ifade ederek, “Devletin tek katlı binasını güçlendirme yapmayıp, yerinden eden güç nedir, ya da kimdir?” diye sordu.

MİMARLAR ODASI DA, ÇARŞININ KORUNMASI İÇİN ANITLAR KURULUNA BAŞVURDU

Merkezi Bakırköy’de bulunan Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilcisi Mustafa Fazlıoğlu’da, çarşının korunması için anıtlar kuruluna başvurduklarını ve söz konusu alanın kamuya ait olduğunu belirterek, gerekli yasal işlemlerin de takipçisi olacaklarını belirtti.

MUHTAR MUAMMER AKSU, “AĞAÇ KESMENİN CEZASI 130 TL”

Ataköy 1. Kısım Mahalle Muhtarı Muammer Aksu’da, yıllardır çarşı üzerinde oyunlar oynandığını, Ramada Otel’in çarşıyı zapt ettiğini, öncesinde alana ruhsatsız bir fırın koyulduğunu, kendisinin defalarca şikâyet etmesine rağmen giderek büyüttüğünü sonrasında da çay ocağı koyulduğunu ve araçların park etmesiyle de alanın tamamen zapt edildiğini ifade etti. Tüm şikâyetlerine karşılık, yetkililerin ilgilenmediğini söyleyen Aksu, “Yeşil alanımız göz göre göre gidiyor. Ağaçlar kesiliyor, üzeri parke taşıyla örtülüyor diye şikâyet ediyorum, 130 lira ceza yazıp gidiyorlar. Halk da destek olmuyor, yetkililerde. Biz kimi kime şikayet edeceğiz” diyerek dert yandı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi