6 Ekim’in farkındalık yaratmak ve hastalığa dikkat çekmek için “Dünya Serebral Palsi” günü olarak ilan edildiğini belirten Nesrin Serindağ, hastalık hakkında da bilgi verdi.

Serindağ, doğum sırasında beyne az oksijen gitmesi ya da annenin yanlış ilaç kullanımı nedeniyle kişinin kas hareketleri ve koordinasyonunu etkileyen bozukluk, bazı durumlarda ise görme, işitme ve hissetme fonksiyonlarını olumsuz etkileyen ve toplumda ‘beyin felci’ olarak bilinen Serebral Palsi’nin tamamen iyileştirilmesinin tıbbı olarak mümkün olmadığının altını çizdi.

Ailenin bilinçlendirilmesi ve psikoloğun uyum içinde çalışmasıyla hastanın yaşamının kolaylaştırdığını belirten Nesrin Serindağ, genelde yerelde bize düşen görevin ise onların yanında olarak sorunlarını çözmeye çalışmak olduğunu belirterek konuşmasını sürdürdü.

Serindağ konuşmasına şöyle devam etti.


"Beyaz Baston Güvenlik Günü ise bundan 100 yıl önce geçirdiği trafik kazasında gözlerini kaybeden fotoğraf sanatçısı James Bidds'in bastonunu beyaza boyaması ile başlamıştır. 1963 yılında Amerikan Körler Federasyonu'nun genel kurulunda çıkan sonuç ise kongreyi ve senatoyu harekete geçirmiş, alınan ortak karar ile 15 Ekim'in ‘Beyaz Baston Güvenlik Günü’ olarak anılması için genelge yayınlanmıştır" dedi.

Yaptığı kısa bilgilendirmenin ardından görme engelli olan bir arkadaşı ile yaptığı konuşmayı örnek veren Serindağ, Türkiye Sakatlar Derneği Bakırköy yöneticilerinden olan Perihan Pala'ya "Beyaz baston senin için neyi ifade ediyor" diye sorduğunu ve karşılığında "Benim gözüm, bağımsızlık sembolüm" cevabı aldığını ifade ederek "Lütfen empati duygumuzu kaybetmeden yaşayalım” diyerek, Engelli Komisyonu olarak Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ile birlikte, engellilerin hayatlarına dokunmaya devam edeceklerini söyledi.

CHP Bakırköy Belediye Meclis ve Engelliler Komisyonu Üyesi Nesrin Serindağ, “Sözlerimi Perihan Pala'nın bir cümlesi ile bitiriyorum 'tek bir şey yapalım hepimizi kucaklasın'" diyerek konuşmasını tamamladı.


Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi