Şubat ayı meclis toplantısında gündem dışı söz alarak ,yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesiyle ilgili konuşan Oktay, cami yetkililerinin tente arızasıyla ilgili belediye yetkilileriyle görüştüğünü, tamir bedeli yüksek olduğu için yapılmadığını öğrendiğini ifade ettikten sonra, tentenin gerçek anlamda mühendislik şartlarına uygun yapılıp yapılmadığını sordu. Belediye’nin sadece şerit çekmek ve anonsla uyarı yapmak dışında, kar temizliğini yapmak gibi bir görevinin olduğunu da sözlerine ekledi.
Tentenin yağmura ve güneşe karşı koruma amaçlı bir sistemle yapıldığını, kar taşıma gibi bir fonksiyonunun da olmadığını söyleyerek konuşmasına başlayan CHP’li Meclis Üyesi İsmail Taş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinin de 6 milyar 867 milyon lira olduğunu söyledi. Taş, “Dini birimlerdeki şartnamelere bakılırsa suç belediyeye atılmamalı” dedi.


İki vatandaşın vefat ettiği, çok sayıda vatandaşın da halen tedavi gördüğü kazadan dolayı üzüntüsünü ifade eden Oktay, “Suçlamıyorum, soruyorum. Diyorum ki, belediyenin sorumluluğu yok mudur?” diyerek tepki gösterdi.
Tente arızasının yüklü miktardan dolayı yapılamadığını, belediyenin bütçesini bildiğini ama kar temizleme işinin de belediyenin öncelikli görevi olduğunu ifade eden Oktay, ”Basiretsiz ve müsrifçe yönetilen bir bütçemiz var” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nde kanunlar ve yönetmelikler olduğunu, yönetmelik gereği de cami ve mescitlerdeki bakım ile güvenlik konularının diyanet işleri uhdesindeki olduğunu söyleyen Meclis Başkanı Mahir Çelik,  “Cami imamı ‘tentenin altına girmeyin’ diyor, cenaze imamı ‘iki dakikada kıldırırım’ diyor. Siz suçu bize yüklüyorsunuz” diyerek konunun yargıda olduğunu ve sorumluların cezalandırılacağını söyledi.  


Cami imamı tarafından belediyeye haber verildiğini ve  Belediye zabıtalarının gelerek gerekli önlemleri aldığını söyleyen CHP’li Ali Rıza Akyüz, “Cemaati tentenin atına sürükleyen Mezarlıklar Müdürlüğü’nden gelen imam arkadaşın basiretsizliğidir. Savcılık gerekli araştırmayı yapıyor” diyerek konu hakkında çok fazla konuşulmaması gerektiğini belirtti.


Tente faciasının yaşandığı gün camide olan CHP’li Meclis Üyesi Ziya Çıkıt, zabıtanın kendisini bizzat uyardığını ve araçtan mikrofon olarak anonsla alanı boşalttıktan sonra şerit çektiklerini söyledi. “Belediyemizin büyük bir zafiyeti yok” diyen Çıkıt, gündeme yönelik siyasi değerlendirmeler yaparak konuşmasını sürdürdü.

Selvi Sarıtaç/Kent Yaşam
 
 
Editör: Haber Merkezi