Aksaray’da bulunan ve aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Kavurmacı’nın da sahipleri arasında olduğu 6 bin metrekarelik alanın, İBB tarafından ederinden 200 milyon fazla bir fiyatla satın alınarak İstanbul halkının ve kamunun zarara uğratıldığını iddia eden CHP İstanbul Büyükşehir Meclis Grubu, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

‘MECLİSTE DİLE GETİREMİYORUZ’

Konu ile ilgili CHP Grup Odası’nda basın mensuplarına açıklamada bulanan CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever şunları söyledi:
“Mecliste dile getirmek istediğimiz konular hakkında yeterince konuşmamıza izin verilmediği için, bu konularla ilgili basın açıklaması yapmak ihtiyacını duyduk.

Bu konuları mecliste gündeme getirip tartışmak ve taşımak istiyoruz ancak meclis başkanı ve AKP'li yöneticiler hızlı geçmemizi talep ediyorlar, mevzuların üstünü kapatarak atlamamızı istiyorlar. İstanbul'u enterese etmeyen genel siyasetle ilgili konuları gündeme getirmeyin diyorlar. İstanbul'u birinci derecede enterese eden konuları gündeme getirdiğimizde de bu konuların kendileri için sakıncalı olduğunu söyleyerek üzerini kapatmaya çalışıyorlar, bize olanak sağlamıyorlar.

‘ORTAKLARDAN BİRİ ÖMER KAVURMACI’

En önemli konulardan biri bildiğiniz üzere; eskiden Aksaray'da Fatih sınırları içerisinde bulunan ve lunapark gazinosunun bulunduğu alanın satışından sonra meydana gelen olaylarla ilgilidir. 17 bin metrekare olan bu alanın 11 bin metrekaresi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ait, geri kalan 6 bin metrekaresi ise bugün Osman Kavram tarafından satılan ve alıcılarının arasında Ömer Faruk Kavurmacı'nın da bulunduğu Metal Yapı A.Ş , Ömer Saçaklıoğlu ile Vizyon Yapı A.Ş ortaklığının sahibi olduğu mülk ile ilgilidir.

‘KAMU ZARARA UĞRATILDI’

Bundan evvelki dönemde 17 bin metrekarenin tamamına yakını, fuar ve festival alanı olarak planlanmış, imar durumunda böyle gösteriliyor. Kenarında ise yüzde elli emsal ile bir emsal arasında bir konut alanı olarak görünen ufak bir arazi var. Bu arkadaşlar Osman Kavram'dan burayı satın aldıktan sonra 2005'te yeni bir emsal artışı ile yeni bir plan yapmak istiyorlar ve buranın ikinci derece ticaret ve konut alanı olarak yeniden planlanmasını istiyorlar. Ancak bu talep İBB'ye geldiğinde bu kararı uygun bulmuyor ve bu koşullara izin vermiyor. Bu olaydan sonra arsanın artık kıymetli olmayacağını düşünen sahipleri (Ömer Kavurmacı ve Ömer Saçaklıoğlu) arsayı satmak üzere harekete geçiyorlar. İBB bunun üzerine bunların sahip olduğu 6 bin metrekarelik alanı satın almak için meclisten yetki istiyor. İstediği yetkiye biz de onay verdik. Bundan önce de olduğu gibi CHP Grubu olarak alımlara karşı çıkmıyoruz. Yetki verilirken mülkün ne kadara alınacağı belirtilmiyor. Daha sonra belediyenin bu araziyi 370 milyon liraya satın aldığını öğrendik. Önceki sahipleri tarafından 2012’de  37 milyon'a alınmış. 2014 yılında bu arazi ile ilgili bir ekspertiz raporu hazırlanmış. Bu tarihte hazırlanan raporda arazinin değerinin 88 milyon lira olduğu tespit edilmiş, 2015 ise hazırlanan yeni raporda ise 115 milyon liraya çıkmış. 2012 yılından 2017'e gelinceye kadar hazırlanan iki ayrı ekspertiz raporu bize gösteriyor ki yıllık ortalama 30 milyon lira bir değer artışı olmuş. En son 115 lira değer biçilen arazinin bugün 2017'nin başında 175 milyon lira değerinde olması gerekir. Oysa belediyemiz bu araziyi bu insanlardan 370 milyon lira artı KDV'ye ile toplam 430 milyon liraya almış bulunuyor. 200 milyonluk bir fark var. Bu İstanbul halkının cebinden çıkan bir paradır. Hepimizin cebinden çıkmıştır. Hepimizin parası ile belediye zarara uğratılmıştır. Halkın parası çarçur edilmiştir.

‘EŞE, DOSTA, AKRABAYA YAPILAN KIYAKLARA İTİRAZ EDİYORUZ’

Yeni Beşiktaş'ta 5 bin 800 metre kare civarında İBB'ye ait olan arazinin satımı için İBB ihaleye çıktı. Bu arazi için 109 milyon lira muhammen bedel koydular. En büyük verilen miktar 152 milyonda kaldı. Belediye bu parayı az bularak satıştan vazgeçti. 430 milyona aynı büyüklükte bir arazinin alınması akla sığmıyor. İstanbul halkının parasının çarçur edilmesine, yandaşlara, eşlere dostlara kıyaklar yapılmasına itiraz ediyoruz. İstanbul'un parasının tekrar geri gelmesi konusunda itirazlarımız devam edecek.” 

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM
 
 

Editör: Haber Merkezi