1240 Ada/1 parselde bulunan Ataköy Kültür, Eğitim ve Spor Vakfı bünyesinde park alanı, kısmen spor tesis alanı ve yeşil alanın yanı sıra işletme ruhsatı, imarı ve bina yapı kullanma belgesi olmayan ticari İşletmelerin bulunması da akıllarda soru işareti bıraktı.

KANUNA AYKIRI TAHLİYE

Kamu yararı amacıyla kurulan vakıf bünyesinde bulunan ticari işletmelerin değil de, 10 metrekarelik vakıf yönetim odasının boşaltılmasına tepki gösteren vakıf yöneticileri, “Kanuna aykırı tahliye yapıldı” diyerek, Bakırköy Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

20 seneyi aşkın bir süredir aynı yerde hizmet veren vakfın öncesinde de Bakırköy Belediyesi tarafından resen ada ve parsel numaralarının değiştirerek kanuna aykırı bir şekilde vakfı işgalci olarak gösterdiğini ifade eden Vakıf Müdürü Tülin İnanç, “İşgal var ise tüm işgaller kaldırılmalı. Bakırköy Belediyesi tarafından vakfımıza gönderilen 30.05.2018 tarihli yazıda belediye ye ait arazideki tüm tesislerin boşaltılması talep edilmiş, aksi taktirde 2886 sayılı kanunun 75.maddesine göre kaymakamlıkça tahliye edileceği bildirilmişti. Ancak söz konusu ihtarnameyi uygulamaya sokmayan Bakırköy Belediyesi, 2 ay sonra yeni bir tebligat göndererek, vakfımızın 10 metrekarelik idari odasının boşaltılmasını istemiştir. Burada asıl maksadın işgalleri kaldırmak değil, vakfı devre dışı bırakmak olduğu çok belli olmuştur” dedi.

Yaklaşık 11 dönümlük arazide bulunan ve tamamı işgalci konumda bulunan vakıf binası, spor tesisleri, nargile-kafe ve restoranların da boşaltılması gerektiğini ifade eden İnanç, söz konusu ticari alanların değil de, sadece vakıf binasının boşaltılmasının altında rant kaygısının olduğunu iddia etti.

Vakıf Müdürü İnanç, Ataköy Kültür, Eğitim ve Spor Vakfı’na Bakırköy Belediyesi oluru ile vakfın gelir elde etmesi amacıyla vakfın kiracısı olarak hizmet veren tesislerden elde ettikleri gelirle 100 öğrenciye burs verdiklerini söyledi.

Tahliye için gelen Bakırköy Belediyesi’nin sadece 10 metrekarelik vakıf binasını boşalttığını gören yetkililer, alt kiracıları olan ticari işletmelerin de boşaltılması gerektiğini dile getirerek, “Kanun herkese eşit olmalı” dedi.

YİNE BYUAŞ

Bakırköy Belediye Şirketi olan BYUAŞ’ın hukuka aykırı olarak, vakfın alt kiracıları olan tenis kortları ve restoranlarla hukuka aykırı olarak sözleşme yaptıklarını ve vakfın devre dışı bırakılarak BYUAŞ Şirketi ile sözleşme yaptığını öğrenen yetkililer, “Söz konusu işletmeler belediye şirketi ile nasıl bir menfaat birlikteliğine girmişler ki, tahliye edilmemişlerdir” diyerek tepki gösterdi.

Son günlerde basında da çokça yer alan ve 2015 mali yılı sayıştay raporuna damgasını vuran, zararlarını finans etme amacıyla sermaye artırımına gidildiği halde yıllara göre zarar eden ve Denetleme Komisyonu’nun denetleme yetkisi olmayan Bakırköy Belediye Şirketi BYUAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Yazıcı ile Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya yakın bir kentte yer alan bir otelde kumar oynarken çekilen görüntüleri tepkiye neden olmuştu.

Bakırköy’de bulunan pek çok kafe ve işletmenin yine belediye şirketi üzerinden ihale edilmesi de BYUAŞ üzerindeki söylentileri arttırırken, Ak Partili Meclis Üyesi İbrahim Keleş, Bakırköy Belediyesi’nin 95 milyon personel gideri ile toplam bütçenin yüzde 35'ini aşarak kanuni bir suç işlediğini iddia etmişti.

Geçtiğimiz günlerde yine basına düşen BYUAŞ Şirketi’nde Bakırköy Belediye Başkan Danışmanı Hamdi Düzgün’ün oğlu Tugay Düzgün, Bakırköy Gazetesi ve Gelecek Gündem isimli internet sitelerinin Grafik Tasarımcısı Burçak Aycan ve Esenyurt’tan pek çok yakınının da belediye şirketi BYUAŞ çalışanı olması, ilçe halkı tarafından tepkiye neden oldu.

Kaymakamlığa verdikleri dilekçe ile, söz konusu 1240 Ada/1 Parselde bulunan tüm işletmeler için geçerli olan yıkım ve boşaltma kararlarını yerine getirmeyen Bakırköy Belediyesi yetkilileri hakkında idari soruşturulmanın yapılarak, haklarında görevi kötüye kullanmak ve ihmal nedeniyle suç duyurusu yapılmasını talep ettiklerini belirten yöneticiler, dilekçelerinin ardından söz konusu tenis kortlarının göstermelik olarak boşaltıldığını ve yine BYUAŞ üzerinden belli bir zaman geçince, yine aynı kişilere belki de şirket değişikliğine gidilerek kiralanacağını iddia etti.

YIKIM KARARI OLAN YERİ TAHLİYE ETMEDİLER

2017 Temmuz ayında 307 Sayılı Belediye Encümen Kararına göre 11 dönümlük arazide bulunan ve ruhsatsız olarak çalışmaya devam eden ticari işletmelerin yıkım kararı olduğu olduğunu, Bakırköy Belediyesi’nin işgalleri kaldırmayarak yalnızca sanki özel husumet beslediği vakfın 10 metrekarelik idari odasını boşaltmak için Kaymakamlık Makamını kullandığını belirten İnanç, “Kişiler de, kurumlar da yasa önünde eşittir. Şayet aynı yerde hukuksuz olarak 3 kurum kalıyorsa ve bunlardan ticari amaçlı olan 2 si ayrılıyor ve ticari amacı olmayan vakfımız boşaltılıyorsa, bu hem hakkaniyete hem de hukuka aykırıdır. Mahkeme kararı 1240 ada/1 parseldeki tüm ticari işletmeleri ve tenis kortlarını kapsamaktadır. Kısmi tahliye işlemi olamaz” diyerek itiraz etti.

Tenis kortları işletmecisinin burada dinlenme alanı adı altında kapalı alan yaptığını, zabıtaların göstermelik mühürlediği yeri yine belediye ekiplerince göz yumularak mühürlü haldeyken kafe olarak işletip haksız kazançlar elde ettiğini iddia eden Tülin İnanç, “Hem ruhsatı yok, hem de Sağlık Bakanlığı onayı yok. Ayrıca çocuklara gıda ürünleri satması da yasalara aykırı. Diğer işletmeyle spor alanı iç içe olduğu halde nargile ve tütün ürünlerinin imal yeri de hemen tenis kortlarının olduğu spor alanının dibinde olup, kömür ve nargile pisliklerinin küçük yaştaki spor yapan çocuklara verdiği zarar düşündürücü. Spor işletmecisi de, restoran işletmecisi de bu tesisi tamamen ticari ve çıkar amaçlı kullanmaya devam etmekte. Kamuya ait bu alanı kendi çıkarları İçin işletirken belediyede bu duruma göz yummaktadır. Vakfa yapılan hukuksuz tahliye işlemini örtbas etmek için bayramdan öncesi tenis kortları işletmecisine de kağıt üzerinde tahliye göstermiş. Ne hikmetse sadece 5 adet tenis kortuna göstermiş ama filelerini çıkartıp tahliye etmiş gibi göstermelik tahliye yapacakmış ama onu bile ertelemiş. Ayrıca tenis kortlarını tahliye edecekse tüm satış yaptığı binaları, yönetim odası, kafe olarak kullandıkları binalar tahliye evrakında neden yok. Tahliye tüm tesise, işlem sadece vakıf binasına” diyerek, belediyenin evrak üzerinde iş yapmış gibi gösterdiğini iddia etti. Yetkilileri yerinde inceleme yapması için göreve davet etti.

1240 Ada/1 parselin İstanbul 1/5 binlik plan notlarına göre spor tesis alanında olduğunu ve plan notlarında “Ticari faaliyet yapamaz” ibaresinin de ekli olduğunu söyleyen yetkililer, bu alanda faaliyet gösteren işletmelere, kesinlikle ruhsat verilemeyeceğini söyledi.

Selvi Sarıtaç /Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi