İthal tohumlara karşı, doğal tohumların  hem korunduğu hem de çoğaltılarak üretildiği Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde, 70 yıllık domates tohumu olduğu da öğrenildi.

Mor patates, beyaz patlıcan, sakız kabağı, doğal mısır, hint yağı bitkisi ve domates gibi birçok sebzenin tohumunu koruma altına alan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, dışarıdan gelen ithal tohumlara karşı doğal tohumları koruma altına alıyor. Lezzeti ve görüntüsüyle görenleri şaşırtan ürünler ise bu bahçede üretiliyor. Bahçede bulunan birçok doğal tohumun yanı sıra en eskisi olan 70 yıllık domates tohumu dikkat çekti.

"PİYASADAKİ DOMATES TOHUMLARININ MENŞEİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR"

Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde görevli personel olan Uzman Biyolog Tuğçe Ağba Sevencan, herkesi kendi evinde domates yetiştirebileceğini söyleyerek, "Bahçemizki 700’ü aşkın bitki türünün hepsinde doğal tohum kullanılıyor. Bu tohumlar kendi neslini devam ettirebilecek nitelikte. Bu yıl aldığımız tohumların seneye de devam edebilmesi için onları hasat ettikten sonra belirli koşullarda özenle saklıyoruz. Dönemi geldiğinde ise ekmek için tekrar hazırlıyoruz. Bahçemizdeki en önemli tohumlardan bir tanesi 70 yıllık domates tohumu. Bunu sürekli söyleme gereği duyuyoruz. Doğal olduğu takdirde evimizde bile tek bir domates tohumuyla domates yetiştirebiliriz. Çünkü şu anda piyasadan alınan domates tohumlarının menşei tam olarak bilinmemekte. O tohumlar 2 yıldan sonra verimini yitirir. O yüzden buradaki ilk amacımız doğal tohumları koruma altına almak. Tıbbi Bitkiler Bahçesi olarak maalesef tohum satışımız bulunmuyor ancak dönemsel olarak tohum takas şenliklerine katılıyoruz ve bu şenliklerde tohumları dağıtmaya çalışıyoruz. En son bulunduğumuz şenlikte domates ve bamya tohumu dağıttık." diye konuştu.

TEK TİP MISIR TOHUMUNA DİKKAT!

Üniversitelerin de bu ürünlerden faydalandığını ve iç etken maddelerini araştırmak için çalışmalara başladıklarını dile getiren Uzman Biyolog Sevencan, "En problemli denilen tohumlardan birisi de mısır tohumu. Bu tohumumuz herhangi bir kimyasal ilaca maruz kalmadan doğal olarak yetiştirilmektedir. Tanelerinin düzensiz ve tek tip olmaması doğal olduğunu gösterir. Bunun dışında doğal türlerimizden bir diğeri ise sakız kabağı. Bu da yenilebilir ve normal kabaktan daha iricedir. Bu kabağı, tohumlarını almak için hasat ettik. Bir süre sonra kesip tohumlarını saklamak için alacağız. Yine bir değişik tür olan beyaz patlıcan da bahçemizde koruma altına alınan türlerden bir tanesi. Beyaz patlıcan, her yerde görebileceğimiz bir tür değildir. Amacımız endemik türleri de koruma altına almak." ifadelerini kullandı.

"TEDAVİ İÇİN KULLANILAN BİTKİLERİMİZ DE VAR"

Kurutulan tohumların özel bir odada muhafaza edildiğini belirten Sevencan, "Kuruttuğumuz tohumları drog şeklinde kavanozlara koyuyoruz. Drog, bitkinin tedavi için kullanılan kısmıdır. Ya da tohum çekmecelerimize koyarak soğuk odada saklayıp muhafaza ediyoruz." dedi. Toplanan ürünlerden elde edilen doğal tohumlar, 14 gün boyunca kurutma işleminden geçtikten sonra belli derecede soğutulmuş odalarda muhafaza edilip kullanım ihtiyacına göre sınıflandırılıyor.

Selvi Sarıtaç /Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi