Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın girişimiyle 1. Uluslararası Tuz Terapi Çalıştayı, Tuzluca halk eğitim merkezinde gerçekleştirildi. Türkiye’nin en kaliteli sofra tuzunun üretildiği Tuzluca Tuz mağaralarınıda kapsayan çalıştay bölgede ve ilçede heyecan yarattı.

Tuzluca Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda açılışı yapılan çalıştaya Iğdır Vali Yardımcısı Harun Yücel, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, resmi kurum müdürleri ve personelleri başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.Tuzluca’da bulunan tuz mağaralarının, başta sağlık turizmi olmak üzere pek çok sektörde değer üretebilecek kapasitesine vurgu yapılan çalıştayın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma yaptı. Alma, “Iğdır Üniversitesi olarak bir çok çalışmaya imza atacağız. Böylelikle üniversite dediğimizde;sağlık turizmi, tarım, ticari konuda lojistikte çok önemli bunları getirmek istiyoruz. Bu sempozyum akabinde iyi bir rapor sunup hükümetimizi yönlendirerek, gerek YÖK, gerekse bakanlığımızla ciddi bir çalışmayı planlıyoruz. Bu sempozyuma yurt dışından katılanlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Zahmet edip geldiler. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen ve sponsor olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Çalıştaya konuşmacı olarak katılan İstanbul Tıp Fakültesi akademisyenleri Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle ile Prof. Dr. Mine Karagülle tuz mağaralarının Speleoterapi (Mağara Tedavisi) açısından önemine değindiler.


Çalıştayın yurtdışından da katılımcıları vardı. Tuz mağaralarının faydalarını sağlık alanında önemli çalışmalar yaparak ortaya koyan Prof.DrGregory Z. Fainburg (Rusya), Dr. JacekChojnowski (Polonya) ve Dr. John Munteanu (Romanya) davetlilere oldukça önemli bilgiler paylaştı.Program Tuzluca tuz mağarası içerisinde misafirlere akşam yemeğinin verilmesiyle sona erdi.

Celal Karaali- Kent YAŞAM- IĞDIR
 

Editör: Haber Merkezi