Yönetim hiyerarşisinin en alt kademesi olan muhtarlık, hiç şüphesiz oldukça önemli ve değerli bir sorumluluk. Bu görevi hakkı ile yerine getirmek ise başka bir iş. Hele Küçükçekmece Teyfik Bey Mahalle Muhtarı Yaşar İnan gibi yarım asırlık bir muhtar için bu duygunun tarifi yok. Sefaköy’ün Safraköy olduğu dönemden günümüze kadar muhtarlık görevini hakkı ile yerine getiriyor Yaşar İnan. Mahallede onu tanımayan yok. Ama sadece muhtar olarak değil, mahallenin abisi, reisi, dara düşene el uzatanı olarak biliniyor. Küçücük mahale muhtarı binasını mini bir hobi bahçesine dönüştüren Nesrin İnan ise en az onun kadar seviliyor. Kayınpederine ekseriyetle ‘Baba’ diyor. “Baba-Kız el ele vererek vatandaşlarımıza hizmet etmek bizlere tadına doyulmaz bir haz veriyor” diye de ekliyor.

27 YAŞINDA MUHTAR OLDU

1936 Sefaköy (eski adı ile Safraköy) doğumlu Yaşar İnan’ın tüm çocukluğu Sefaköy’de geçti. Ailesi bölgenin sayılı esnaflarından olmasından dolayı tanınan ve bilinen bir insandı.1965 yıllında siyasete atıldı. Dönemin belediyesinde meclis üyesi görevi ile aktif siyasete ilk adımını attı. 1967 senesinde Safraköy belediyesini arkadaşları ile beraber faaliyete geçirdi. Belediyenin bir çok birimin de görev yaptı. Dönemin belediye başkanı ile anlaşmazlıklar yaşayınca Ankara’ya şikayette bulundular. Belediye başkanı görevden alındı. Siyasetin de hızlı olduğu dönemde erken seçime gidilirken, arkadaşları onun muhtar adayı olması için ısrar etti. “Ben o zaman 27 yaşındaydım. Annem ile babama durumu anlatınca anormal buldular. Çünkü o zamanlar genç birinin muhtar olması pek hoş karşılanan bir durum değildi, örneği de yoktu zaten” diyor anlatırken. 27 yaşında halkın büyük desteği ile muhtar oldu.

YAŞAYAN TARİH

27 yaşından bu yana 50 yıldır muhtar olarak bilfiil çalışıyor Yaşar İnan. Sefaköy’ün yaşayan tarihi de diyebiliriz ona. Öyle ki bugün gezdiğiniz, gördüğünüz, kaldırımların da ayak sürttüğünüz sokakların, mahallelerin isimlerini de o verdi. Sadece o mu? Sefaköy bugün Safraköy değil de Sefaköy ise, yine onun sayesinde. Göreve  başladığından bu yana 14 belediye başkanı ile çalıştı. Hepsi gitti, o kaldı.

‘BELEDİYE MUHTARLARA SAHİP ÇIKIYOR’

Muhtarlığın eskiden çok daha saygın bir görev olduğunu söylüyor İnan. Günümüzde muhtarlığın eskiye oranla itibarının biraz azaldığını dile getiriyor. Muhtarlık görevini icra edecek olan kişilerin de sabırlı ve deneyimli olması gerektiğini savunuyor. Eski dönemlerde belediyelerin muhtarlara sahip çıkmadığını, günümüzde ise belediyelerin muhtara ayrı bir önem verdiğini belirten İnan,Küçükçekmece Belediye Başkanı Tamel Karadeniz ve yönetiminden oldukça memnun.Belediye tarafından Teyfik Bey Mahallesi’nde yapılan Spor Tesisleri’ne kendi isminin verileceğini duyunca çok sevimiş, anlatırken gözleri doluyor. “Bu duygunun tarifi yok, demek ki iyi şeyler yaptık” diyor.

‘GELİNİMİ ADAY GÖSTERECEĞİM’

“Önümüzdeki yerel seçimlerde aday olmayacağım” diyen İnan, gelini ve âzası olan Nesrin İnan’ı göstererek, “Kızım buraya geldiğinden beri, bütün işleri o yapıyor. Ben artık yoruldum. Ne davetlere gidebiliyorum ne işleri eskisi kadar hızlı yapıyorum. Kızım yaptığı sosyal sorumluluk projeleri ile burada muazzam bir hizmet veriyor. Herkes onu seviyor, sayıyor. Ben de kendisine muhtar adayı olması için öneri de bulundum. Kısmet olursa önümüzdeki yerel seçimler de kızımı aday olarak göstereceğim” sözlerini kullanıyor.

7 YILDIR YANINDA ÇALIŞIYOR

1966 Antalya doğumlu Nesrin İnan. 31 yıllık evli ve 2 çocuk annesi. Kayınpederinden bahsederken gözleri parlıyor, “O benim babam, onu her zaman her yerde herkesten önde tuttum” diyor. Yaşar İnan’ın yanına gönüllü olarak gelmeye başlamış önceleri, yardım için. Sonrasında Yaşar İnan’ın teklifi ile muhtarlıkta çalışmaya başlamış. 7 yıldır muhtar âzası olarak muhtarlıkta aktif çalışıyor.

SEVGİ DOLU BİR MUHTAR ADAYI

Çok sayıda sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi Nesrin İnan, mahallesinde durumu olmayanlara kıyafet yardımı başta olmak üzere muhtarlık kapısından içeri giren herkese yardım elini uzatıyor. 6,5 yıldır geri dönüşüm projeleri konusunda öncülük yapıyor. Görev süreci boyunca 2 tır’a yakın eşya yardımı yaptı. Sadece insan sevgisi değil, hayvan sevgisi de gözlerden kaçmıyor, muhtarlığı ziyaret ettiğiniz de kapının önünde gördüğünüz -kedi evi- sizi şaşırtmasın.

SORUMLULUĞUNUN FARKINDA

Muhtarlık tarafından verilen belgeler karşısında alınan ücretlerin alınmaması konusunda çalışmalar yürütüyor İnan. “Belediyenin muhtarlıklara bir bütçe ayırması durumunda vatandaşlardan evrak ücreti alınmaması sağlanabilir” diyor. Ayrıca mahalle sakinleri, gençler ve çocuklar için hayata geçirmek istediği projeleri de var. 50 yıllık bir deneyimden istifade eden Nesrin İnan, sorumluluğunun farkında. Seçildiği taktirde neler yapacağını hep beraber göreceğiz.

EDİTÖRÜN NOTU

Öyle görünüyor ki; Teyfik Bey Mahallesi İstanbul’un örnek mahallesi olarak yine ilk sıralarda yer alacak. Muhtarını seven bir mahalle, mahallesini seven bir muhtar  var çünkü. Az buz değil, dile kolay 50 yıl. Ve bu deneyimin yanında yetişen bir muhtar adayı. Sefaköy’e yolunuz düşerse Teyfik Bey Mahalle Muhtarlığı’na mutlaka uğrayın, şahane bahçesinde bir yudum çay için. Deniz manzarası yok ama içinizi ısıtacak bolca tebessüm var.

Bilal ÇIĞRIM-Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi